Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Адв. Хаджигенов: Няк...
Адв. Хаджигенов: Някак Борисов е съвместим с „добрите нрави“, пък ние не сме

Адв. Хаджигенов: Някак Борисов е съвместим с „добрите нрави“, пък ние не сме"Не казвам коалиция, но съвместни действия задължително. Ако искаме да съборим ГЕРБ и корупционния модел, няма друг вариант", каза адв. Хаджигенов

 

Коалицията на „Отровното трио“ и „Изправи се.БГ“ - „Изправи се! Мутри вън!“, внесе в Централната избирателна комисия документи за участие в парламентарните избори на 4 април. Коалицията подаде документи за участие в изборите с регистрацията на три партии - „Движение България на гражданите“, „Движение 21“ и „Единната народна партия“.

Коалицията обаче може да има проблем с регистрацията заради наличието на израза „Мутри, вън!“ в наименованието си. В интервю за БНР говорителят на ЦИК Димитър Димитров обясни, че името е „много необичайно“ има съмнения дали отговаря на критериите за „добри нрави“.

От ФАКТИ се свързахме с адвокат Николай Хаджигенов, за да говорим за регистрацията на „Изправи се! Мутри вън!“ и действията на коалицията оттук насетне.

Относно името на коалицията, адвокат Хаджигенов каза: „Нямам ясен спомен кой каза първи „Мутри, вън!“ – дали протестът, дали президентът, но това кой е първи, кой е втори е тема, която мен никога не ме е вълнувала. Темата с авторството също не на дневен ред. „Мутри, вън!“ е призивът, който протестът разнасяше през цялото си време. Махнахме запетаята, за да угодим на идеите на ЦИК за възможна несъвместимост с „добрите нрави“, каквото и да означава това – някак Борисов е съвместим с „добрите нрави“, пък ние не сме, пък Валери Симеонов не дай боже. Правилно е „Мутри, вън!“, ние го внесохме като „Мутри вън!“, за да няма обръщение, въпреки че „мутри“ реално не е обида“.

„В коалицията сме „Отровното трио“ и „Изправи се.БГ“ – и двете не сме партии. Изборният кодекс позволява единствено партии да участват в коалиции – тоест без партии няма как, затова вносители са „Движение 21“ на Татяна Дончева, „ДБГ“ (“Движение България на гражданите“) и „Единна народна партия“, обясни адвокат Хаджигенов.

„Непрекъснато имаме подписани споразумения с различни НПО-та, от страната на Мая Манолова има с различни партии, но те не стават част от коалиционното споразумение. Това са споразумения само за подкрепа и съвместно сътрудничество, защото в противен случай това означава да направим коалиционното споразумение например с 50 партии и организация, което чисто оперативно няма смисъл, няма как да се работи. Формалните носители са трима, а реалните носители сме ние, гражданите и Мая Манолова с „Изправи се.БГ“. Така сме се и разбрали, не напразно сме двама съпредседатели. Правим това, което обещаваме от самото начало – гражданите са напред, партиите са само юридическите носители“, каза още той.

„Днес приеха документите ни. Сега проверяват подписката, вече са изпратили в ГРАО да проверят ЕГН-тата на хората. Предполагам, че до края на деня или утре ще има решение дали да ни регистрират“, каза адвокат Хаджигенов. Припомняме, че „Изправи се! Мутри вън!“ внесоха 5507 подписа за регистрация в ЦИК.

На въпроса кога ще са ясни кандидатските листи на коалицията, той отговори: „Искаме да спазим заявено желание пропорцията в листите да бъде 70% граждани. Ще ни трябват още няколко дни, за да се справим добре. Оглеждаме и проверяваме всяка кандидатура“.

Адвокат Хаджигенов коментира и възможните коалиции след влизане в следващия парламент: „Не се получи извънпарламентарната коалиция. Засега вътрешнопарламентарна коалиция би могла да бъде само с извънпарламентарните сили - „Демократична България“ и евентуално Слави Трифонов. Това обаче е чисто хипотетично. Като гледам как върви с извънпарламентарната коалиция, представям си вътре как ще е. Това, за което ние сме категорични, за да направим каквито и да е било промени е, че не е нужно да бъдем коалиция – нужно е да бъдем заедно. Това означава задължително гласовете на „Има такъв народ“, задължително гласовете на „Демократична България“, без гласовете на БСП – приятно или не, не са възможни промени. Не казвам нищо повече, а промени.

Всичко зависи от процентите. Все пак ГЕРБ брои – тоест резултатите ще бъдат криви. Каквито и да са резултатите, каквито и цифри да вземем, то дори Правителство не може да се направи без някаква подобна колаборация. Не казвам коалиция, но съвместни действия задължително. Ако искаме да съборим ГЕРБ и корупционния модел, няма друг вариант. Когато някой се тупа в гърдите и казва: „Аз ще махна Гешев“ и разполага с едни хипотетични 10%, това означава, че той директно лъже избирателите си. Това е нещо, което ние отказваме да правим. Аз отказвам да влизам в калъпчетата на истинските политици – тоест аз днес ще ви обещая ток, пък в следващия мандат ще ви прокарам трамвай, това не ми е интересно…“.

„По-скоро бих го нарекъл гласове вътре в Парламента, а не коалиция. Гласове – тоест всички ние, обединени заедно срещу корупционния модел на ГЕРБ“, допълни той.

„Ще ми се всички извънпарламентарни сили като „Демократична България“, „Има такъв народ“, „Отровното трио и гражданите“ заедно с „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова да бъдем вътре и да бъдем достатъчно добре представени, за да можем да направим реални промени, а не просто да говорим какво искаме да направим. Говоренето го правим 30-та година вече“, каза адвокат Хаджигенов в края на разговора.

България

 

Източник: https://fakti.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Манолова: Борисов вече няма да е премиер

Що за избори ще организира ЦИК, ако самата тя нарушава закона?!

Мая Манолова: Внесохме 5507 подписа в ЦИК за регистрация на „Изправи се! Мутри вън!“ за изборите

Проф. Минеков: Ако Борисов спечели, ще бъде пометен и съден до последно

МВР бие българи, Бойко плаче за Навални

Мая Манолова: С Отровното трио се явяваме на изборите с коалиция “Изправи се! Мутри, вън!”

Мая Манолова: Освен за милиардите, ревизия ще има и за обезобразяването на българската природа

България през 21-ви век: държава в джипка

 

 

 

 144838