Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Адв. Хаджигенов: Зад...
Адв. Хаджигенов: Задържането на Лиляна Деянова и Мартин Димитров е инквизиция

Адв. Хаджигенов: Задържането на Лиляна Деянова и Мартин Димитров е инквизицияЗа прословутите обвинения за заплахи, съдебния състав единодушно каза, че няма данни за престъпление, а Иван Гешев пусна части от разпити на лица, които твърдят, че са заплашвани. Този ход, с тези показания, които не са целите показания, показва безнадеждността на това обвинение. В кориците на делото няма данни и за данъчни престъпление, с което съдът също се съгласи. По това дело няма абсолютно нищо.

Това заяви в предаването "ЕвродикоФ" по телевивизия Евроком адвокат Николай Хаджигенов, който защитава Лиляна Деянова, брат й Александър Деянов и съдружника й Мартин Димитров. На апелативната инстанция преди дни Деянова и Димитров бяха оставин в ареста, като решението на съда бе с едно особено мнение.

 

Сред обвиненията на тримата освен това за организирана престъпна група има и за източване на еврофондове, което защитникът им също коментира.

"От самото начало питам кои са тези еврофонодове, които са откраднати. Няма ги в обвинението. Щяло да има друго обвинение. Да го дадат другото да видим за кои еврофондове ги обвиняват в първото."

 

"Относно ОПГ-то има един нонсенс в закона. Първо се казва,че тази група трябва да има някакво трайно образование, но втората алинея казва, че може и да не е структурирана. За да съществува една структура трябва да има такава. Мартин Димитров е „назначен“ за шеф на ОПГ- то. Питах защо е той, отговора е, че ще е смешно да е Лили. В решениет оси съдът каза, че Мартин не е шеф на ОПГ-то, но има хора в ареста.", каза още Хаджигенов.

 

"Даниела Росенова се казва съдийката, която бе с особено мнение. Тя е лична кандидатура на председателят  Ушев. Важно е да се знае името й. Тя е във втори състава. Когато има такива знакови дела се падат на първи и втори състав. Първи е Ушев, втори е заместничката  му.", каза още адвокатът.

 

Във връзка с обвинението за заплахи към ръководстовото и служителите на АПИ адв. Хаджигенов сподели, че те са наивни и дори смешни, каквото е мнението и на другите двама адвокати на Мартин Димитров - Татяна Дончева и Илко Димитров.

 

"Разпечатка, на която се вижда, че има 35 неприети обаждания, фигурират като заплаха срещу човек в АПИ. Проф. Олег Асенов толкова се уплашил, че си сложил камери в дома. Заплахите са, че ще им бъде поискана оставка.", допълни Хаджигенов.

 

Пледоарията си завърших с думите, че това е инквизиция с ясна цел. Поисках подзащитниците ми да си покажат само ръцете на съдебния състав. Двата са с плюски и над 150 нахапани от дървеници. Заради това казвам, че това е инквизиция.

 

Причината те да са в ареста е сигналът им за корупция при тол-системата.

 

"Гешев все казва, че не следи делата, защото е главен прокурор, но бяха командировани от него двама прокурори от долната в горната инстанция на съда.", каза още защитникът.

 

"Къде е заровено кучето е в това кой е спечелил изграждането на тол-системата, но аз задавам въпроси, които не касаят защитата. Кой стои зад тази схема е такъв въпрос.", заяви още адв. Хаджигенов.

 

"Ще жаля мярката им до посиняване. Не напразно има особено мнение, което казва че няма данни за нито едно престъпление. Аз няма да ги оставя така.", завърши участието си адвокатът.

 

Източник: https://frognews.bg

 


125659