Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Адв. Кашъмов: Промените на Закона за личните данни са в разрез с Конституцията

Адв. Кашъмов: Промените на Закона за личните данни са в разрез с КонституциятаАко се приемат промените на Закона за личните данни, с които се ограничават правата на журналистите, можем да се обърнем към Конституционния съд, да започнем процедура пред Съда на ЕС. Всичко зависи от гласуването в НС. До момента няма такъв текст в ЕС. Това заяви пред Фрог нюз адв. Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация”.

„Не можем да се освободим от безпокойството, че предлаганата уредба е равнозначна на въвеждане на цензура, в нарушение на чл.40 от Конституцията. И то при широкия дебат през последния четвърт век относно медийната свобода, довел до това, че Съветът за електронни медии е независим регулатор, който освен това няма правомощия по отношение на печатните и интернет медиите, и че спазването на основните човешки права при извършване на журналистическа дейност е предмет на саморегулация и на контрол единствено от съдилищата“.

"Ние сме против въвеждането на 10-те критерии, въз основа на които ще се преценява дали журналистическото слово е законосъобразно или пък нарушава защитата на личните данни. По този начин „излиза, че свободата на словото е изключение от принципа, който е защита на личните данни“.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Четвъртата власт - Бойкова власт, или как всяка диктатура започва с цензура и свършва с премахването ѝ от... народа! (ОБНОВЕНО)

2019 г. - година на промяна... Или пълно падение (ОБНОВЕН)

Цензура и самоцензура бутат медиите все по-надолу и тази година

Широко затворени очи

Пеевски контролира 80% от медийното разпространение

Депутатите запушват с парцал устата на медиите, ще ги "сурвакат" с глоби до 20 млн. евро87171