Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / АЕЦ "Козлодуй" посре...
АЕЦ

АЕЦ "Козлодуй" посрещна 522 посетители в Деня на отворените врати (СНИМКИ)Денят на отворени врати на 9 ноември доведе в АЕЦ "Козлодуй" 522 посетители. Хора от цяла България имаха възможност лично да разгледат атомната централа. И този път имаше чуждестранни граждани – от Сърбия, Словакия, Русия, съобщиха от атомната централа.

За всички тях бяха организирани посещения на командните и машинните зали на пети и шести блок. Експерти от централата подробно разказваха как се осъществява производственият процес и по какъв начин е осигурена безопасната експлоатация на ядрените мощности.

В Информационния център бяха прожектирани документални филми за създаването и развитието на първата на Балканите атомна централа, която през тази година отбеляза своята 45-годишнина. В реално време бяха извършвани прецизни измервания на параметрите на околната среда от мобилната лаборатория за радиоекологичен мониторинг.

Атрактивни за всички бяха и демонстрациите на пожарникарите от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" – АЕЦ "Козлодуй".

Семейство Доневи от София се записа с най-малкия посетител – двумесечната Мая, а доайен сред участниците бе 79-годишният Цветан Цолов от Враца.

През 2019 г. по време на двете издания на инициативата общо 1051 души се убедиха, че АЕЦ "Козлодуй" е отворена за всеки, който проявява интерес към това, как работи атомната централа.

 

 

Източник:http://epicenter.bg/


116503