Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Анархия и сблъсъци в...
Анархия и сблъсъци в Гърция

Анархия и сблъсъци в ГърцияГръцката полиция използва сълзотворен газ срещу анархисти в Атина и в Патра, които замерваха униформените с бутилки със запалителна смес и камъни, съобщи AFP.

До безредиците се стигна след края на масовите шествия, провеждани ежегодно на този ден в памет на застреляния от полицаи на 6 декември 2008 г. 15-годишен Алексис Григоропулос. В Атина в шествието в памет на младежа, преминало първо от Атинския университет до парламента, са участвали, според организаторите над 10 000 души. Според полицията в шествието в Атина са участвали 4500 души. А за реда са се грижили 3500 полицаи, подкрепени от дронове, водно оръдие и хеликоптер.

Походът протичаше първоначално без инциденти, но след това участниците в него се отправиха от площад "Синтагма" към квартала Екзархия. Там в района на Политехническия институт анархисти започнаха да атакуват силите на реда и се стигна до използване на сълзотворен газ. Един полицай е пострадал, а петдесет души са били задържани.

Заради протестните шествия транспортът из централните атински улици беше преустановен през целия ден вчера и остава парализиран и през нощта. В Солун 2200 души се включиха в подобно протестно шествие. В Патра, където също се стигна до сблъсъци, в шествието участваха 400 души. Там бяха ранени двама полицаи, а 19 души бяха задържани.

Източник:https://fakti.bg/


118333