Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Антикорупционната ко...
Антикорупционната комисия проверява ръководителя на Спецпрокуратурата

Антикорупционната комисия проверява ръководителя на СпецпрокуратуратаАнтикорупционната комисия (КПКОНПИ) е започнала проверка срещу зам.-главния прокурор и ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Това съобщи във Facebook председателят на Гражданско движение "Боец" Георги Георгиев.

Georgi Borisov Georgiev

ВАЖНО! ПОРЕДЕН ПРОБИВ!
ЗА ВАС, приятели и съратници! Малък подарък от бойците, но от сърце!
Днес бях уведомен официално, че КПКОНПИ са образували проверка срещу зам. главният прокурор Иван Гешев по сигнала на БОЕЦ за връзките на неговата съпруга със съдружника на Ваклин - главен свидетел на прокуратурата по делото Иванчева-Петрова! 
Сигнала на БОЕЦ се основава на публикация на сайта Frognews.bg и е внесен на 20.05.2019г. до ВКП, като на 27.05. прокуратурата разпорежда на КП...

 

Проверката касае разкритата от Frognews връзка между жената на Гешев – Детелина Ханчева, и строителния предприемач Александър Ваклин. Ваклин е основен свидетел по делото срещу отстранената от поста ѝ кметица на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, които на първа инстанция бяха осъдени на 20 и 15 години затвор съответно – заради поискан от Иванчева, но невзет подкуп в особено големи размери (187 000 евро) и за помагачество на Биляна Петрова.

Според журналистическия материал, Ханчева си е купила евтино жилище (234 евро на квадрат) от офошорна компания, която купува дяловете на фирма, собственост на Александър Ваклин. Става въпрос за фирма "МС Консулт 2010" ЕООД, чийто едноличен собственик към момента на сделката е офшорната компания "Трансвю Холдинг Лимитид". "Трансвю Холдинг Лимитид" е регистрирана на Сейшелите. Тя е представлявана или от Марио Кръковски, или от Валентина Никова Исакова-Николова, която е управител на други фирми свързани с бизнесмена. На 7 август 2012 година Марио Кръковски и Александър Ваклин продават своите дялове от "МС Консулт 2010" на същата офшорка - "Трансвю Холдинг Лимитед", като в сделката Кръковски е пълномощник на представляващите офшорната компания Панайота Стефани и Христала Менелау.

"Не познавам Иван Гешев и Детелина Ханчева. Гешев го видях веднъж в специализираната прокуратура и той си обърна главата на другата страна. През 2009 година се разделихме с Кръковски. Имахме два общи проекта заедно, които изпълнихме. Единият беше за сградата на "Скобелев" 11 - той взе два офиса там, които продаде. Действително не сме ликвидирали фирмата, защото е сложна процедурата. Така ми стоят съдружия с всевъзможни хора, с които отдавна нямам нищо общо", коментира Александър Ваклин пред в. "Капитал".

Проверката на КПКОНПИ е втората срещу Гешев, след като в началото на юни проверка стартира и Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Георгиев обаче казва и, че заради този сигнал и сигналите срещу главния прокурор Сотир Цацаров (също заради евтин имот, а сделката също е сключена от жена му) и премиера Бойко Борисов срещу него и семейството му има репресия, като напомня "журналистическата акция" на официалната телевизия на депутата Делян Пеевски Канал 3 във Видин.

 

Редактор: ИВАЙЛО АЧЕВ

 

Източник: https://www.actualno.com/politics/

 


103450