Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / АПИ хукна да проверя...
АПИ хукна да проверява какво става с поставянето на мантинелата при Своге

АПИ хукна да проверява какво става с поставянето на мантинелата при Своге



Точно в 12:00 часа на обяд председателят на Управителния съвет (УС) на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Светослав Глосов и инж. Дончо Атанасов - член на УС на АПИ, ще проверят работата на фирмата, поставяща нови мантинели на пътя Своге - София, в участъка преминаващ през град Своге.

Проверката стана факт след като се вдигна публично шум, че нова мантинела на мястото на зловещата автобусна катастрофа отпреди три месеца и половина, взела 20 човешки живота, още не е поставена. И сега, въпреки този факт, АПИ и Община Своге продължават да се карат кой трябва да сложи мантинелата.

Съгласно официалното съобщение на АПИ, именно по инициатива на агенцията на 5 декември била сложена "ограничителна система на съоръжението, непосредствено преди мястото на пътния инцидент". Агенцията подчертава, че "поставянето на мантинели в урбанизирана територия, какъвто е случаят в Своге, не е отговорност на АПИ", но е поела ангажимент пред жителите на Своге след срещите при омбудсмана Мая Манолова до 12 декември да бъде поставена мантинела. Цитиран е и Правилника за прилагане на Закона за пътищата - съгласно чл. 48, т. 1, буква "б" в урбанизираните територии за населените места до 100 000 души, каквато е и община Своге, АПИ отговаря за поддържането на платното за движение - т. е. от бордюр до бордюр, според агенцията.

"Продължава и досъдебното производство, което трябва да установи кой е собственикът на мантинелата, поставена в участъка преди катастрофата", уточнява АПИ.

 

Източник: https://www.actualno.com/


ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

Искат от Цацаров да направи нещо, за да има мантинела на опасния път при Своге

3 месеца след ужаса край Своге: Пътят е все така опасен

Бягство от отговорност* >> Шефът на АПИ: Имаме становище, че участъкът на катастрофата край Своге не е с концентрация на ПТП-та

Оцеляла от трагедията край Своге: Чу се тътен и някой каза "летим" (ВИДЕО)


83640