Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Апокалипсисът наближ...
Апокалипсисът наближава

Апокалипсисът наближаваПозиция на Миролюб Борисов

Информационен сайт „ДНЕС“

 

България се вмирисва... и заприличва все повече като масов гроб, макар и пълен с животни. Отдавна разлагащият се труп на държавата вече засегна и храната ни. Чумата по прасетата ще зарови... около 4 милиона кг месо под земята. Засега.

Заразата се разраства, обхваща нови и нови територии,прехвърли се и в Южната част на страната, така от ден на ден българското животновъдство се изправя пред пълна икономическа катастрофа..., в следствие на другата голяма катастрофа – политическата неангажираност, некадърност и безхаберие.

Image result for daytona international speedway

След чумата по рогатия добитък от миналата година, когато бяха избити ненужно хиляди овце и кози, баба Дора стана емблематичното лице на съпротивата, та още оттогава властите въпреки информациите и предупрежденията от северните ни съседи не предприеха нищо превантивно, камо ли ефикасно, така че да се предотврати сегашната смъртоносна епидемия, заплашваща да изтреби един цял отрасъл и да доведе до невиждана екокатастрофа поради затворените два лицензирани по всички европравила екарисажа – във Варна и Шумен.

Вместо строги и ефективни действия подалият оставка земеделски министър Румен Порожанов (очевидно по почина на колегата си Валери Симеонов, изградил срещу повече от 100 млн. телена ограда с Турция, която пропадна, а и се прескачаше със стълбичка) известен с връзките си с ДПС и раздал безотговорно стотици милиони по къщи за гости, та същият този Порожанов точеше и тук милиони народна пара, за да прави покрай Дунава ограда от бодлива тел и дървени колчета Ограда, която всяка 80 килограмова свиня спокойно ще премине и ще я завлече както казва народът „Като както влачи свиня баберка“. Порожанов ръсеше и други нескопосани и дълбоко непрофесионални слова: „Вълчата урина – най добрата преграда срещу чумата!“ И не му мигна окото да разпореди с вълча урина да се пръска по протежение на цялата граница...?! 

 

 

И в този случай с чумата и незаконно затворените екарисажи, бизнес и политически интереси взимат превес над здравето и сигурността на хората. България разполага с два екарисажа – в Шумен и Варна. И двата... не функционират?!? Повече от година. Продължават да не функционират и сега в разгара на кризата?

Въпреки европейското изискване за минимум четири, ние поради корпоративни интереси затваряме и съществуващите два.

Рибата, знаем се вмирисва откъм главата. За съжаление, нашата глава май не е глава, а...! На него не му пука нито за някакви си крематориуми за животни, нито му пука за чумата, нали тя не е Рr, а и не носи народна любов...

Всичко това се случва, въпреки че още преди години експерти алармираха, че половин България може да се окаже осеяна със заровени трупове, ако екарисажът във Варна спре да работи.

И екарисажът в Шумен също беше затворен преди повече от година. Пак заради далаверите на БАБХ обслужващи частните интереси на приближени до управляващите, които притежават т.нар. мобилни екарисажи, но неотговарящи на нито едно от изискванията за сигурност и най-вече на каквито и да било екологични и правни норми.

        trsh1705-1

Защо дори и в тази извънредна и бедствена  ситуация не работят екарисажите?

Шуменския екарисаж преустанови работа през май 2018 г. по заповед на областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/, с мотива, че в предприятието... са открити нарушения. Едно от тях е, че нямали Акт 16. Предприятието е пуснато в експлоатация още през 1985, но миналата година, в рамките само на един месец на ОДБХ-Шумен правят, забележете – цели 18 проверки и обектът е затворен. Въпреки, че на инспекция са минали 7 европейски комисии, които са дали отлични оценки!?

Проверките, разбира се, са поръчкови. Става въпрос за... 30 млн.лв., които трябва да се усвояват за три години. Битката е за преразпределяне на пазара. Четири фирми са регистрирани, от които две имат договори, две – нямат. Дейностите по събиране, транспортиране и обезвреждане на мъртви животни до 2020 г. са възложени на фирмите „Син кръст 2016“ ЕООД и „Еко БГ СЖП“, които трябва да обслужват цялата страна.

Ето така се наливат милиони в свои партийни фирми и се банкрутира бавно държавата. Парите се усвояват, а контрол от институциите няма. Те са безсилни и жалки, когато ножът опре до кокала, докато в същото време проблемът с чумата по свинете застрашава вече и националната ни сигурност. Казусът е сериозен, вече драматичен. Не случайно еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че България може да загуби свиневъдството си.

Image result for загробване на прасета

Загробват живи прасета край Сливо поле 


Цяла Северна България е пламнала от чумата, откриха огнище и в Пловдивска област. Срещу целия този ужас, стратегията на управляващите е – увещаване на хората да избият прасетата си срещу някакви мизерни обезщетения. Все едно е детска игра. Оставяме настрана съсипването на огромен бранш, оставяме настрана и поскъпването на свинското, забравяме и за източването на евросредствата – основен приоритет на ГЕРБ... Не можем обаче да пренебрегнем потенциалния екологичен потоп, който може да ни застигне. Даже ни застига вече. Десетки хиляди животни се погребват в близост до реки, язовири, водоеми...

 

Стопаните на домашни прасета в двора имат срок до 5 август, в който могат да ги заколят и да приберат месото от тях. След тази дата животните ще бъдат конфискувани и принудително умъртвени.

 

Според законодателството загробването на труповете се прави по изключение, тъй като шансът да се зарази и почвата и водата е огромен. И тогава „свинския Чернобил“ ще е факт! Той ще е в хладилниците ни, в телата на децата ни, в нашите, ще остави отпечатък за поколения напред. Тогава, както и с Чернобил, ще е късно да поискаме сметка от виновниците днес.

Изходът ли? След евтаназията на свинете, да поискаме такава и за политиците, преди да ни заровят при прасетата. Сега, иначе ще е късно...  

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Прасетата още 2013 искаха Бойко! Ето ни го сега Бойко – и на прасетата, и на хората!

ОСТАВКА! >> 57 огнища на африканска чума изброи министър Танева

Чумата ще ни изяде! >> Поскъпването на свинското може да достигне 45 процента

Крах! >> Ново огнище на африканска чума във ферма със 17 000 животни в Свищовско

Заради африканската чума - бедствено положение в област Силистра

Потвърдиха нови огнища на чума в областите Плевен и Велико Търново

Закъснели реакции >> Зам.-министър на земеделието: Или ние ще унищожим чумата, или тя ще унищожи свинете в цяла България

Васил Василев: Ще са нужни десетки години, за да се справим с африканската чума

Загробването на убитите свине е по местообитание

Африканската чума бута цените на свинското нагоре

В Разградско започват проверки за нерегламентирано отглеждане на прасета от типа "заден двор"

Бюрхан Абазов: Прав е еврокомисарят! Мерките на управляващите са неадекватни и хаотични

Избиване наред >> Кметът на Сливо поле: В общината няма свине в задните дворове

Пазят стадото на баба Дора от Шарково, жената е на успокоителни

Слави Трифонов: Системата, която ни убива, трябва да бъде евтанизирана

Заразата отива в Парламента* >> БСП иска Порожанов да обясни в парламента как се бори с чумата по овцете и козите

Срещу евтаназията: Протест на животновъди, готови са за "априлско въстание"

Баба Дора, която разплака България: Паднах на колене пред Порожанов, за да спася стадото. Не става

А кой раздава европарите за къщи за гости на властта...?! >> Десет браншови организации искат оставката на Румен Порожанов

Порожанов: Основание за оставка няма

 

 

Image result for ограда с бодлива тел

Спираме с вълча урина румънските диви прасета на границата

 


Оградата с Турция отново падна

Оградата на границата с Турция се срина

Related image

Една от най-интересните (и неизвестни) теми е колко е погълнала оградата от началото на строителството ѝ. 

Related image

Вижте филма на Елена Йончева за оградата на границата (видео)


 

Къщите за гости най-после "свалиха" Румен Порожанов

 


108509