Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Бай Бойко в Европа.....
Бай Бойко в Европа... и по света

Бай Бойко в Европа... и по светаПозиция на Веселина Ананиева - студент международни отношения, гр. Варна 

Информационен сайт „ДНЕС“

 

Ех, бедни Алеко, сигурно се въртиш в гроба и проклинаш, че не си се родил в нашето съвремие славно. И някъде от небето виждаш, че си изпуснал да видиш на живо точния прототип на героя си Бай Ганьо. 

Всички се сещаме, че става въпрос за Бай Бойко Борисов. Министър-председателят ни обаче като нищо може да ни докара балкански конфликт, че и... война дори! Сърбия, Македония, сега и Румъния...

Ярката му външнополитическа некомпетентност блика във всяко задгранично посещение. Отзвукът след визитите му щеше да е водевилен и смешно-пародиен, ако заради сериозността си не беше плашещи с трайни последици за България.

Знаем, всички негови колеги са нива, класи над него с компетентност, езици и познания… Най-малкото Борисов е единственият премиер, който не говори на никакъв чужд език.

Негова трайна гордост е култовата фраза: „три Папи са ме галИли по главата“. Поредната издънка е със съседна Румъния. Пожарникарят изръси тези дни дебилната мисъл, че чумата по свинете в България идвала от Румъния?! И по-точно от... румънските туристи, които „ядат по пътищата и хвърлят остатъци, които ние после едвам събираме...“. Румънското външно министерство разбира се веднага реагира остро и твърдо. 

И това съвсем не е първата широкоуста глупост на Борисов, който сериозно ни излага, където и да пътува. Ние вече си знаем, че „където отиде нашата врана... е все н…..а.“ Но за разлика от другите врабци, нашата врана ходи, харчи и пилее на едро държавна пара, без почти никаква полза за страната ни.

Очевидно проумял некомпетентността си напоследък премиерът-слънце взе да взима със себе си Екатерина Захариева, разгеле да го спира и да не казва много фатални простотии. Не че Захариева е читав външен министър със съответен капацитет, ама ей така – ако стане голяма издънка, да има и по странство кой да понесе вината.

Бойко е свикнал да има бушони, да гърмят. В скорошен скандал със Сърбия Борисов удари дъното. Толкова, че се наложи сръбският външен министър Дачич да му разяснява и дава уроци по външна политика. Тогава премиерът ни „изрази мнение по доста болезнен за сърбите въпрос – независимостта на Косово.

Image result for борисов за сърбия

Борисов тушира напрежението със Сърбия за статута на Косово 

 

След скандала последва типичната детската реакция на Бойко, който съпричастно измънка, че „разбира сърбите колко ги боли за Косово“, но не са го разбрали... и са по избързали в емоциите си...?!  Да, но сърбите очевидно ги боли за Бойко какво и как мисли и най-вече за непремерените му изказвания.

Image result for Боъко нарече президента северномакедонец

След Сърбия, Борисов се забърка в скандал и със Северна Македония


Македонците също му сърбаха попарата. Преди месец, по време на среща на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа министър-председателят нарече президента на Македония „северномакедонец“. И пак последва негативно отношение към Бойко.

Чревният картон от страна на Северна Македония дойде, когато нашият премиер отново реши да сподели... историческите си познания!?  И понеже е свикнал у нас да раздава заповеди като дерибей, си позволил да даде срок на българо-македонската историческа комисия относно Гоце Делчев, или „България ще има съвсем различно отношение към Македония, по отношение на интеграцията в ЕС".

 

 

Image result for Скопие: Борисов да не ни заплашва с Гоце Делчев

Гоце Делчев и "извъннаучното напрежение" между България и Северна Македония

 

Съвсем логично дойде тези дни и отказът на Северна Македония за извънредна среща на Съвместната българо-македонска комисия в края на август, по предложение на българската страна. 

Иначе, на Бойко всички лидери са му „приятели“ – като се започне от Юнкер, та свършим до залязващата Меркел. Толкова големи приятели са му, че не го поканиха на срещата на Западните Балкани в Берлин, през април. А за Шенген..., ха да влезем в чакалнята и хоп шут и обратно по стълбите, та в мазето.

Всъщност Борисов се надяваше даже да е домакин на тази среща... Но Макрон и Меркел, дори и не го поканиха...

Затова премиерът залага на сигурното - вечният приятел Ердоган. Вечен, защото общите бизнес интереси на премиера и Доган зависят в голяма степен от турския президент, известен също с деспотичното си управление. Неслучайно така бързо се потули и скандалът със Закона за вероизповеданията.

Външният министър на Турция открито призна на митинг в Турция, че Анкара се меси у нас по законовите промени, довели до разсрочване на дълговете на мюфтийството. Тогава Борисов се срещна с дясната ръка на Ердоган и... всичко утихна. Пък и Бойко хич не се крие за връзките си с турския деспотичен лидер. Миналия месец каза, че „турският президент Реджеп Ердоган като тръгне да поставя някоя тема, която не му харесвала, му казвал – сакън, недей...“

Липсата на самокритика води до самозабравяне и опростачване. Това се вижда отдавна не само у нас, но и от всичките ни партньори – балкански и европейски.

Липсата на грамотност, интелект, визионерство правят впечатление на световния политически елит. На света е безкрайно ясно, че ние нямаме премиер, а главатар, чието досие и скалъпените му, но сладкодумно поднесени познания са отдавна станали за смях и съжаление.

Тези дни всички страни са съпричастни с нас за трагедията с чумата по свинете, те знаят, че това е истинска икономическа катастрофа, следствие некадърността и твърде закъснелите мерки. Съжаляват ни, и когато четат в пресата за българския „Апартамент гейт“, Къщагейт и всичките други гейтове в държавата, учудват се и на нивата на масовата корупция по високите етажи на властта и липсата на ефикасно противодействие, както и на отсъствието на осъдени високопоставени политици. Чудят се и се маят.

Мониторинговият доклад за България е широкоизвестен и всяка година е все критичен. И не пада наблюдението върху страната ни.

На фона на цялата тази национална пропадналост Бойко Борисов продължава да кръжи по Европа и света и да смазва нескопосано, но достатъчно непоклатимо имиджа ни.

Това ли искаме? Да ни е срам, да се прикриваме, да лъжем, че сме българи...?!

И да останем в сянката и битността на Бай Ганьо..., заради един Бай Бойко...!

Ай стига, бе хора...!

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Глупостта е... по върховете! >> Румъния излезе с остра позиция във връзка с изказване на Борисов

" от Банкя"! Уникален филм на И.Кулеков. ВИЖТЕ >>

Правят първи музей на . Бойко Борисов да го открие!

ОТ ПРЕДИ СЕДМИЦА: >> Прасетата още 2013 искаха Бойко! Ето ни го сега Бойко – и на прасетата, и на хората!

Който проспа чумата, е за линчуване!

Апокалипсисът наближава

Чумата е българска, не африканска (ОБНОВЕНО)

Апокалипсисът наближава

 

*********************************************************************************************************

 

 

 


109047