Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Баща: Полицията помл...
Баща: Полицията помля от бой сина ми снощи на протеста

Баща: Полицията помля от бой сина ми снощи на протестаБаща разказа, че синът му е бил брутално пребит снощи на протеста в София, след което 6 часа от Трето РПУ в София и СДВР са отказвали да му осигурят лекарска помощ въпреки молбите на родителите, които са прекарали цялата нощ пред управлението. Разказът му пред предаването на Сашо Диков "ЕвроДикоф" силно контрастира с твърденията на ГЕРБ и МВР, че полицията не е допуснала насилие снощи на протеста, а напротив - сама е пострадала от агресията на протестиращите.

Нашето дете е помляно, разказа Евгени Марчев пред Диков. Той обясни, че синът му е студент по право в Хага и не е ходил на протеста, за да се бие. "Той е бил отпред, мъже с качулки и черни блузи са го избутали там. И полицията, вместо да хванат хората, които може би са хвърляли неща по тях, са хванали първите момчета отпред и са ги помляли от бой", разказа Марчев. Когато синът му е отведен в Трето РПУ, започват мъките и за родителите. "Цяла нощ сме стояли пред Трето РПУ. Получихме информация, че три пъти е губил съзнание, молехме жена ми да влезе да го прегледа като хирург. Те най-сетне се съгласиха", разказва бащата. Майката се опасява, че синът й е получил комоцио, затова настоява да го заведат в "Пирогов". "Никой в Трето РПУ обаче не ни протегна ръка да ни каже какво да направим. Накрая един полицай ни упъти да си изкажем мъката в СДВР, защото те отговаряли за това мероприятие", продължава с разказа си Марчев. В СДВР семейството отива около 4-5 часа сутринта. Там ги посреща полицай, който обещава веднага да се разпореди за линейка. Родителите се връщат обнадеждени пред Трето РПУ, но там не идва никаква линейка. Едва сутринта момчето е отведено в "Пирогов".

Детето ни е с кръвонасядания, с белези от бой, колената му са ожулени, има жълти насядания по краката, били са го с нещо, което да не личи, описа бащата състоянието на детето си. Той отхвърли като абсурдни твърденията на полицията, че родителите си били пращали децата по протестите срещу заплащане. Марчев не можа да каже дали синът му е момчето, което полицията бие под колоните на Министерския съвет на записите, които скандализираха всички, тъй като цяла нощ е бил пред районното управление. "Жена ми е съсипана. Това е огромна травма и унижение", заключи той.

 

На този фон полицията старателно неглижира случващото се на записите, като вместо това главният секретар на МВР Ивайло Иванов и директорът на СДВР Георги Хаджиев надълго и нашироко се оплакаха какви наранявания са получили трима пострадали от хвърлени бутилки полицаи. Те почти неохотно обявиха, че ще се направят проверки и ще се потърси отговорност, ако се установи нарушение на техни служители. И полицията, и ГЕРБ обаче са категорични, че полицията е била не насилник, а жертва снощи.

"Ние сме там да осигуряваме реда и спокойствието на гражданите и видяхте, че до 23 часа колегите бяха абсолютно спокойни в поведението си", обясни комисар Хаджиев. Главният секретар пък се оплака, че полицаите са били провокирани, замеряни със стъклени бутилки, пръскани със спрей, заливани със спирт.

На въпрос има ли сериозно пострадали сред протестиращите, Хаджиев обясни, че са задържани 18 души, от които двама - криминално проявени. От тях двама са имали нужда от медицинска помощ и са я получили в "Пирогов", като шефът на СДВР не можа да каже какви са оплакванията им и пренебрежително каза: "Оплакали са се от главоболие". Темата бързо бе заметена от главния секретар, който отклони вниманието на присъстващите журналисти със съобщението, че шефът на НСО пътува към София, за да може още днес да се свали охраната на Доган и Пеевски.

Главният секретар подчерта и че протестиращите са били платени, като посочи 40 лв. минимална сума за участник. "Събитията, които се случват в София, се финансират извън пределите на България", подчерта той, повтаряйки опорните точки, спуснати от ГЕРБ на сутрешен брифинг. Що се отнася до протестите в парк "Росенец" Иванов каза, че няма да допуснат двата протеста да се сбият. МВР не действа политически, а действа професионално, отсече главният секретар.

 

ПРЕДИСТОРИЯ

Сутринта ГЕРБ също отрече да е имало полицейско насилие на снощния протест. Партията хвърли цялата вина за случилото се снощи на президента Румен Радев и не призна никакво провинение на полицията въпреки бруталните сцени как полицаи ритат и влачат за косите протестиращи, заснети от очевидци в късните часове на вчерашните бурни протести в София. Няма да позволим гражданска война в страната, дори да можем да я спечелим, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

"Хората, които бяха пред МС, си тръгнаха мирно, спокойно, както винаги са го правили. Другата група по най-брутален и безцеремонен начин се опита да пробие полицейския кордон. Това бе режисирано от платени провокатори, които имат своя генезис и подкрепа далеч от пределите на нашата страна, в една топла държава, и бяха мотивирани от всички тези олигарси, които в момента са основните сценаристи и режисьори на бледия техен актьор - президента Радев. Нещо повече, след приключване на мероприятието тези шпиц команди се пръснаха из цяла София, организирани, започнаха да чупят автобуси, да нападат шофьори на автобуси, да чупят стъкла", обяви Цветомир Паунов. Той определи случващото се като "брутални издевателства срещу най-мирни хора".

"Всичко това можем да го обобщим по следния начин - всички ангажирани в този процес лица трябва да понесат своята отговорност, ние ясно и категорично ги назовахме, тяхното безсилие в случая доведе до едно единствено обобщение - лицето на Радев, което се изчерпва само в една единствена снимка", обяви Паунов, размахвайки пред камерите снимки на протестиращи граждани.

Тома Биков също хвърли изцяло вината върху президента Радев. "Смятаме, че голяма част от протестиращите срещу правителството бяха подведени и без да разберат бяха превърнати във фон на шпиц командите на Васил Божков. Въпросът е кой печели от това? Ние смятаме, че нито един български гражданин, който се движи в рамките на закона, не печели от подобни събития. Снощи призовахме президента Радев да отправи призив към хората, които вандалстват из София, но той не го направи. Държа да подчертая, че огромна част от тези хора бяха членове на ГЕРБ, разбира се, към тях се присъединиха и симпатизанти. Те не са принуждавани, нито заплашвани, за да дойдат", коментира той. Той оцени митинга срещу управлението на 4-5 хиляди души, въпреки че снощи премиерът Борисов говореше за 12 000.

Правим всичко възможно, за да намаляваме напрежението в страната. Нека да поговорим за българската зима, а не за българското лято (политическият проект на Васил Божков - б.р.), защото добрият политик се познава по това дали мисли за бъдещето, включи се социалният министър Деница Сачева. "Говори се за бити хора, но никой не говори, че полицаите също бяха окървавени", заяви тя. Според нея полицията е реагирала изключително добре и именно "благодарение на тях в момента няма по-големи щети и жертви". Всъщност на няколко пъти снощи силите на реда почти изпуснаха ситуацията от контрол и на протеста се видяха сцени на бъркотия в техните редици.

"Можете ли да си представите, ако Борисов бе вдигнал юмрук и бе казал "Да ги изметем!". Деница е права - този, който е на площада като гражданин носи наказателна отговорност, ако е извършил престъпления. А този, който е политик, носи политическа отговорност. И това е основният въпрос - КОЙ носи политическа отговорност", заяви и Томислав Дончев. "Да не забравяме призивите на президента "Да ги изметем!" и "Мутри, вън!" - те сами по себе си са призив към насилие", заключи Сачева.

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Полицията преби протестиращи, петима полицаи ритат паднал човек (видео)

Полицаи пребиват зверски протестиращи, докато спрат да мърдат! (ВИДЕО)

София се надигна! Десетки хиляди демонстрират с искане за оставка на правителството!

Адв. Хаджигенов: Протестът ще ескалира

Мая Манолова: Очаквам вълна от протести до падането на Борисов

Антипротестант: Ще ви подпукаме в Софето със сопи! Бивши комунета няма


130165