Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Бедността ни е потре...
Бедността ни е потресаваща, 53% мръзнат

Бедността ни е потресаваща, 53% мръзнат



Бедността на българите е потресаваща. 53% от сънародниците ни не могат да си отопляват жилищата. Това каза икономическият експерт Мика Зайкова.И срина със земята обикалящият по студията Цветан Цветанов и останалите гербери, обясняващи ни, че България става все по-богата.

 

„Според изследване на Опън експерт в Париж индексът на енергийна бедност в България е направо критичен и ние сме на последно място. Най-малко енергийно бедни са в Швеция, с индекс 95,4. Румъния, която се развива заедно с нас, е на 13-то място с индекс 64. България е последна с 0,7, а пред нас са Унгария – 6,2 и Словакия – 8,4. Това показва, че сме критично енергийно бедни, потвърждава се, че не можем да се отопляваме.”, каза Мика Зайкова пред БНТ.

 

„344 лева ми е сметката към „Топлофикация. Харчим повече за храна, за транспорт и на всичко отгоре има и ръст на данъците, коментира тя. Според данни на Евростат 70% от българите не могат да си направят ремонт на жилището“, добави експертът.

 

Тя допълни, че е високо и социалното неравенство в България – 8,2 %. Тенденцията е негативно разликата меду най-богатите и най-бедните да нараства – 6,7 % през 2016 година, 7,3 % през 2017 година и, 8,2 % през 2018 година.

 

Според нея влизането в чакалнята на еврозоната е важно за банките, но заплатите там мърдат с 1-2%, а на нас ни трябват много повече, за да догоним европейците по стандарт.

 

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Няма такава държава! >> Работници от Северозападна България живеят с 14 стотинки на ден

Колко още ще можем да издържим? Търпението ни се изчерпва! Подиграват ни се!

Да се разбудим! До нас умират хора... (ОБНОВЕН)

Растеж и добър живот, ама само на приказки!?

Каквото ни управлението – такава ни и мизерията!


90968