Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Без коментар >> Бори...
Без коментар >> Борисов: След 10-15 години, когато вече няма да съм премиер, трябва да решим проблема с въглищата

Без коментар >> Борисов: След 10-15 години, когато вече няма да съм премиер, трябва да решим проблема с въглищатаНе се месим в съдебната власт, коментира премиерът скандала със съдия Миталов 

 

Премиерът Бойко Борисов говори пред журналисти в Брюксел за срещите си с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. 

"Ние, за разлика от другите институции, не се месим в независимата съдебна власт. България беше само хвалена за борбата с коруцията, контрабандата, престъпността, такава тема не е коментира изобщо", каза премиерът за бъдещето на Сърбия в ЕС - нещо, срещу което остро се изказа главният прокурор Иван Гешев". Така премиерът коментира скандала със санкциите на САЩ срещу съдията Андон Миталов.


Няма държава, която да е въвела еврото и да е по-зле от другите в ЕС. Влизането ни в Еврозоната ни привързва към Европа на първа скорост и гарантира банковата ни система. За приемането ни в чакалнята единствената съпротива идва от България, което ме учудва много. Най-лесно е да се откажем, но искаме да гарантираме парите на хората. Това е геостратегически избор, който необратимо ни затвърждава позициите в ЕС.


"Ние имаме да решаваме важни неща. Департаментът е решил, не дава визи. Когато аз бях главен секретар, главният прокурор и вътрешният министър, нямаха визи за САЩ. Ни най-малко. Сигурно и те като партньори, аз никога, пак казвам, изказвал съм се само като спечилих дело в съда, и платих аз всичко. Глобиха ме с 2000 лв., че съм спечелил, таксите надвишиха парите. Но когато са видели човек с повдигнато обвинение да е в Москва и да получава орден, нито искам да знам, нито да коментирам. Съдията е независим, така е решил", коментира Борисов. 

Попитан дали е изненадан от името на съдията, Борисов отговори: "Ни най-малко".  

"Срещите целят няколко основни пункта, те са свързани. Със 60 млрд. евро е по-малко бюджетът. Вчера и днес изпаднах в ролята на министрите, когато правим българския бюджет", каза Борисов. 

"Кохезията е направена, за да може това движение на хора, стоки и капитали, когато хората се местят, да може да не стане разликата между тези, които сме били в социализма и тези, които са в тази част на Европа," обясни премиерът. 

"Надали Европа ще се откаже от зелената сделка. Следващите 10 г. трябва да се работи много активно, дето си вика аз дотогава няма да се заменят въглищата. Процесът е сложен, поставили сме всичко. Притеснително е, че ни казаха, че имаме 14 млрд. евро и можем да се оправим, но ние контрирахме, че там ни трябват за училища, пътища", допълни Борисов. 

"Има още много дискусии през февруари. Над 300 дни съм имал тук дни на съвети в Брюксел. Имаме една трънска поговорка: Три пъти го мерим, късичко излиза. Ние имаме 60 млрд. по-малко и всеки защитава своето си", коментира премиерът. 

"Единствената съпротива е в България, което ме учудва много. Искаш да гарантираш парите на хората, за да не те пратят на втора скорост, да има съпротива, просто... Най-лесно е да се откажем. Даже тези, които бяха продесни, се отказаха сега. Много интересно", учуди се Борисов на съпротивата у нас на въвеждането на еврото.

"БСП имат шпиони, те са ненадминати. Чуят нещо, отидат и бързат се изокат", коментира Борисов изказването на Корнелия Нинова за кохезията, защото от българска страна там е била само кметът на Габрово.

"Прекрасни са отношенията и със емирствата, и със Саудитска Арабия. Като чуя съдебен процес и не се меся. Сега сме се разбрали с новия главен прокурор - контрабанда, битовата престъпност, телефонните измами, корупцията...", обобщи Борисов.

"Радвам се на снега, сега е радост, като кажат един метър, такава радост не е била никога. А като бях кмет, пазех да не падне нито една снежинка, да спестя пари. Навсякъде е добре, за посевите, житото. Народът е казал: Голям сняг, голям колак. По Делиормана от лятото не беше валяло", коментира Борисов най-после завалелия сняг и се прекръсти.

Говорихме за Многодишната финансова рамка, за Зелената сделка, съобщи премиерът. До 10-15 години, аз няма да съм премиер вече, но н този срок трябва да се реши проблемът с въглищата, обясни Борисов. Той добави, че няма държава, влязла в Еврозоната, в която хората да са заживели по-зле. 

Няма държава, влязла в Еврозоната, в която хората да са заживели по-зле, заяви министър-председателят. 

На срещата с Шарл Мишел Борисов изтъкна, че България е конструктивен партньор при преговорите по дългосрочния бюджет на ЕС и споделяме Вашето разбиране, че със здрав разум и решителност можем да постигнем споразумение, което да бъде в интерес на всички европейски граждани. 

Двамата разговаряха в Брюксел в рамките на консултациите, които председателят на Европейския съвет провежда с европейските лидери преди предстоящия извънреден Европейски съвет на 20-21 февруари.

Основна тема на срещата на премиера Бойко Борисов и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел бе новата Многогодишна финансова рамка за периода 2021 – 2027 година.

„Средствата от ЕС са моторът, който ни помага да се движим по-бързо напред“, отбеляза българският министър-председател. Премиерът Борисов подчерта, че Кохезионната и Общата селскостопанска политика вече имат доказана добавена стойност, а техните резултати са видими и осезаеми за европейските граждани. Министър-председателят акцентира върху ползите от преодоляването на неравенствата между различните региони и изостаналостта.

Борисов беше категоричен, че е ключово да не бъде допуснато нито един регион да се откъсне от общия темп на развитие на ЕС.

По отношение на усилията за постигане на климатична неутралност, премиерът Бойко Борисов отбеляза, че не би следвало пакетът за справедлив преход да се обвързва по никакъв начин с кохезионния пакет, тъй като целите на двата инструмента съществено се различават по своята същност. Според министър-председателя е важно да не се допуска разделение между нови и стари приоритети за ЕС. „Еднакво ценим традиционните политики, науката и иновациите, сигурността, борбата с климатичните промени“ заяви премиерът Борисов. По думите му бюджетът на ЕС трябва да утвърди постигнатото до момента и същевременно да отговори на новите предизвикателства пред ЕС.

По време на разговора с председателя на Европейския съвет, премиерът Бойко Борисов приветства активната подкрепа и ангажираност на европейските институции с региона на Западните Балкани. Премиерът подчерта, че разширяването е двустранен процес, така че и двете страни в него трябва да изпълнят своите обещания. „Това е в интерес на мира, стабилността и просперитета на Европа“, категоричен беше българският министър-председател Бойко Борисов. 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Ей богу, много лъжете! А защо, всичко ни е наред

Вина – няма, вОда – нЕма! Политически и воден апокалипсис е!

Господа и дами управници, майната ви!

А за берекета на Борисов... пак ние ще платим

2019 – България между скандали и дипломатически гафове

Да вдигнем наздравица... с по чаша вода (ОБНОВЕН)

Смях през сълзи с Бойко Борисов

„Аз се подстригвам сам и мога да се подстрижа и пред вас“121277