Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Без срам >> Машинно ...
Без срам >> Машинно и електронно гласуване НЯМА, приеха да има видеoнаблюдение в избирателните секции

Без срам >> Машинно и електронно гласуване НЯМА, приеха да има видеoнаблюдение в избирателните секцииИзборният кодекс ще бъде променен и няма да има машинно и електронно гласуване на европейските избори, които трябва да са през май 2019 г., и местните избори през октомври. Номерата в бюлетините за преференциално гласуване ще бъдат променени, за да се избегне феноменът 15/15, при който се дублират номерата на партиите и на кандидатите. Такива са намеренията на управляващите партии, които бяха изразени с гледането на промени в Изборния кодекс на първо четене от парламентарната правна комисия. Беше подкрепен и проектът на "Воля" за видеонаблюдение, което да бъде предавано онлайн, във всички секции въпреки забележките, че това е един от начините за контрол на вота. 

Номерата на партиите в бюлетините ще са от 1 до 100, а на кандидатите от 100 нагоре. Това предложение направи председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), въпреки че в проекта за промени се предлага номерата в бюлетините да отпаднат съвсем, а Кирилов е един от вносителите му заедно с депутати от "Обединени патриоти". Според информация на "Дневник" новата идея е съгласувана с ДПС.

 

Машини в секции над 300 избиратели 

Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева изрази задоволство, че предложеният законопроект съвпада с доклада на ЦИК. В проекта се предлага да има машини за гласуване само в секции с над 300 избиратели и машините да бъдат над 1000. Намерението е да няма машинно гласуване в секции зад граница, кораби, секции в затвори и болници. Алексиева поиска "да бъде оставено в дискрецията" на ЦИК да реши къде да бъдат секции с машинно гласуване. В България има около 12 400 секции, което означава, че машинно гласуване ще има в около 10% от секциите (бел. авт.). Машините за гласуване трябва да бъдат изработени от държавната фирма "Информационно гласуване". Алексиева поиска още да няма конкурс за компютърна обработка на изборните резултати, а в кодекса да се запише, че това ще се прави от "Информационно гласуване".

 

Няма да има скоро електронно гласуване 

Дистанционно електронно гласуване няма да има скоро заради отлагането на въвеждането на новите лични карти с чип за 2020 г., които трябва да служат като електронен идентификатор. 

Йордан Цонев (ДПС) каза, че отварянето на Изборния кодекс преди изборите е отваряне на "кутията на Пандора". "В кутията на Пандора е увеличаващо се недоверие към изборния процес", каза Цонев. За ДПС машинното гласуване увеличава доверието на избиратели, защото ще намали участието на секционните изборни комисии в процеса. За да решим това, трябва да направим машинното гласуване максимално, каза Цонев, според него няма смисъл да има едновременно гласуване на хартия и машинно. "Ние сме против дистанционното гласуване, след като самата Германия се е отказала. Няма как да знаем кой стои отсреща с паролата в Чикаго. Или кой стои в Истанбул", каза Цонев. Според него преференциалното гласуване изкривява вота и е най-корпоративното гласуване. Съпартиецът му Хамид Хамид не се съгласи с ЦИК и ГЕРБ, че не може да има машинно гласуване зад граница. Не мога да се съглася, че пътува бус с бюлетини за Франция, а не няколко тъчскрийна, каза Хамид.

 

 

Крум Зарков

© Анелия Николова

Крум Зарков

  

Ако "Информационно гласуване" ще прави машини и ще ги контролира и ще брои резултатите, какъв е смисълът от ЦИК, заяви депутатът от БСП Крум Зарков. Ако е вярно, че ЦИК не може да прави нищо, преди да бъде издаден указ, за какво е постоянно действащ ЦИК, каза Зарков за това, че до ден днешен не са осигурени машини за гласуване въпреки изискванията на закона. Той припомни, че възможността за машинно гласуване беше предвидена още през 2014. и е сила от 2015 г. Г-жо Алексиева вие сте избрана за да прилагате закона, а вместо това направихте всичко възможно, за да не го прилагате, каза още Зарков към председателя на избирателната комисия.

 

"Писането на закони не е проста работа. За да напишеш закон трябва да познаваш стария", каза в края на дебатите директорът на законодателната дирекция в парламента Ива Матев. Според нея "текстът е куц изначално" и даде пример, че според предложените промени ЦИК ще осигури 1000 машини и при частични избори.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.dnevnik.bg/


ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Мръсни сметки >> 6 месеца преди евровота депутатите отново променят Изборния закон! Кой, какво и защо предлага?

Провал! >> Практически отказ от електронно и машинно гласуване >> Променят Изборния кодекс

Ние правим законите..., а вие ядете кюфтета!

България иска нови избори по мажоритарна система! Така както 3 млн. българи поискаха на референдума през 2016 г.

 

 

 

 


83250