Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Безочливост! >> Депу...
Безочливост! >> Депутат от ВМРО: Не се готвим за предсрочни избори. Протестът не е срещу ГЕРБ и Обединени патриоти!

Безочливост! >> Депутат от ВМРО: Не се готвим за предсрочни избори. Протестът не е срещу ГЕРБ и Обединени патриоти!Няма изненада в посланието на протестиращите в страната. България създаде своята протестна култура, може би от 2011-та насам. В това отношение, до голяма степен, това е нашият еквивалент на 60-те години в Западна Европа, когато младите и будни хора протестираха и искаха смяна на системата, без да знаят каква система искат. Предизвикателството пред управлението е да уцели духа и да усети проблема, за да започне промяната.

 

Това каза за предаването „Неделя 150“ по програма „Хоризонт“ на БНР Искрен Веселинов от ВМРО  - заместник председател на парламентарната група на „Обединените патриоти“. Протестът е устойчив и не е срещу ГЕРБ и „Обединени патриоти“ убеден е той:

„Според мен е естествено, че управлението трябва да направи своите корекции и мисля, че се стремим това да се получи. Основното, което трябва да се помисли, е доколко чувствително е управлението към проблемите на хората, доколко интерактивно е. Разговорът е много голям, защото изисква много промени и много форми на взаимодействие между гражданското общество и управлението, които тепърва започваме да говорим и да мислим. На микрониво става дума за текущи проблеми на хората, които в България са свързани с бедност“.

Повишаването на стандарта обаче е основна причина „Обединени патриоти“ да са в управлението, изтъкна Веселинов:

„Грешката на българския преход, която е в неговия генезис, е, че България може да бъде конкурентна с евтината си работна ръка. На тази берем плодовете сега“.

Веселинов припомни, че и фалитите на държавата в миналото са причина за икономическото състояние в момента.

По повод сътресенията в „малката коалиция“, той заяви:

„Ако продължи, просто е ясно, че малката коалиция няма да съществува. Ако няма своите ясни идейни основания в настоящето и съответно - конкретни цели, които да преследваме, свързани с тях, подобен съюз би бил някакъв фалш, би бил просто обслужване на партии интереси“.

Според Веселинов, останалите формации в „Обединени патриоти“ нямат „фундаментални идейни различия“ с колегите си от „Атака“:

„Въпросът е да бъдем в ефективно политическо взаимодействе. Това е тестът, който трябва издържим в, примерно, следващия месец, за да видим има ли бъдеще коалицията. Това е моето виждане, разбира се“.

Сидеров е обяснил, че искането му за оставка на Красимир Каракачанов от поста вицепремиер не е било заради отрицателна оценка за работата му, а заради това, че хората в изпълнителната власт са изложени на атаки и това би нанесло щети на коалицията:

„Неговото мнение беше за това, че излизането от изпълнителната власт на лидерите на корицата ще дойде до възможности за по-наситена работа в парламента и съответно за по-позитивен образ на коалицията, но и двете формации, освен Атака, не приехме тази теза, защото такъв мач сме играли в предишното управление - бяхме подкрепящи управлението без да бъдем в него и лостовете да променим нещата са доста ограничени“.

Работата, която се случва в Министерство на отбраната, е „на един изключително широк фронт“ изтъкна той и заяви, че има не само повишаване на доходите в сферата на отбраната, но и „промяна на философията в целия сектор“, а в процедурите за модернизация на армията няма забавяне:

„Не се готвим за предсрочни избори. За нас първите възможни избори са европейските. Освен това, самоцелното говорене за предсрочни избори обслужва единствено нестабилността в страната“.

Веселинов заяви, че пред него не е воден разговор лидерът на „Атака“ Волен Сидеров да води евродепутатската листа на „Обединените патриоти“. Идеята на евродепутата Ангел Джамбазки листата да бъде съставена след вътрешни избори в коалицията той оцени като „един позитивен вариант“:

„Ние имаме интерес първо, смятам, да тушираме най-после това напрежение ида се видим заедно на избори.  Всъщност това, което ВМРО може би 12-а година се опита да постигнете – обединение на всички патриотични сили - се случило и сега някакви междуличностни сложни отношения не би следвало да са проблема и да провалят тази голяма идея. Първо, ние искаме да сме заедно и, второ, искаме да постигнем един добър резултат“.

Добър резултат на евроизборите е „трети в крайното класиране или поне да е близко до трети“ и минимум две места в европарламента.

Оставката на Валери Симеонов като вицепремиер, според Веселинов е била „правилен ход, макар и леко закъснял“.  Наследникът на поста - Марияна Николова има сериозен административен опит, оцени той.

„Мнозинството е налично и то е устойчиво“ заяви политикът, след като беше попитан дали Веселин Марешки и партия „Воля“ ще имат главната роля за осигуряване на мнозинство в НС.  Той отрече „Атака“ да не е част от това мнозинство.

Първата непосредствена задача пред “Обединени патриоти“ според него еда променят несправедливото като процент увеличение на данъка върху старите автомобили:

„Не можем да облагаме с екологична компонента най-нецапащите автомобили, каквито са тези на газ, примерно. Не можем да не се съобразяваме и с екологичността на хибридните двигатели

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Всичко е наред! Оставаме! Ще драпаме за власт, докато ни изгонят...!

Агонията продължава >> Още сме стабилни: Симеонов - в парламента, началничката на кабинета му - вицепремиер

Пазарлъци >> Депутат на ВМРО: Ще има нов вицепремиер

Протестиращите дават на властта манифест за алтернативно управление 

Протестите продължават и днес в цялата страна 

Граждани се събират на мирен протест за свобода на вероизповеданията 

Протестите продължават в цяла България! >> Гражданите настояват за по-добър стандарт на живот (обзор) 82378