Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Безпомощност >> АПИ ...
Безпомощност >> АПИ се затрудни с 11 молби за връщане на пари от е-винетка

Безпомощност >> АПИ се затрудни с 11 молби за връщане на пари от е-винеткаРегионалният министър обеща да се заеме лично с проверките

Вече трети месец жители на Пазарджик не могат да си върнат парите от тол управлението. Макар да са им са взети пари за електронна винетка, тя не е отразена реално в системата. Оказва се, че някои от тях са платили за винетка няколко пъти. От Националното тол управление (НТУ) се оправдават, че при тях били постъпили само 11 молби, а забавянето идвало от "необходимост от втора проверка". Регионалният министър Петя Аврамова също се намеси, като заяви, че лично ще се ангажира с всеки от случаите.

Въпреки че терминалите на бензиностанциите, от които са си изпатили някои от хората, са отчели неизвършена транзакция, се оказва, че при всеки опит да получат винетка системата е теглила пари от разплащателните им сметки. Един от случаите е на семейство Ненови, които още на 1-ви януари са направили три опита да закупят електронна винетка от терминал. В резултат от разплащателната им сметка са изтеглени 291 лева.

От пътната агенция препратили оплакванията към Националното тол управление, но неговият кол център все още не е заработил. Връзката е само чрез електронен адрес, който връща само едни и същи готови електронни съобщения.

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова заяви вчера, че лично ще провери случая с невъзстановените пари за неиздадена винетка в Пазарджик. Тя посочи, че този случай не е единичен, а част от много други между 1 и 4 януари, когато блокира връзката между системата за разплащане и Пътната агенция. „Действително има хора, които са платили два пъти и три пъти винетка, така че ние приемаме документите на всички, които в това време имаха проблем с плащанията. Минава процедура в Агенция „Пътна инфраструктура“ и възстановяваме средства“, обясни Аврамова, цитирана от БНР.

ОПРАВДАНИЯ

От АПИ вчера обясниха, че  постъпилите молби са обработени - на част от потребителите са върнати средствата, на останалите предстои да бъдат възстановени. "Случаят на семейството от град Пазарджик е сред подадените единадесет молби. Той е разгледан и предстои да им бъде възстановена сумата. Настъпило е забавяне поради необходимостта от повторна проверка и потвърждаване на плащането", казват още от тол управлението.

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Шофьори ужилени със стотици левове от терминалите за е-винетки, готвят протест

Зад хаоса с винетките изплуват данни за корупция в Агенция пътна инфраструктура

Брутално! >> 1 милиард лева от винетките отиват в А1. Изтече скандалният договор на АПИ /документи/

Всеки пети смята, че правителството е отговорно за проблемите с електронните винетки

Поредно фиаско - падат, извиняват се, но... продължават напред! (ОБНОВЕНО)

Хубава работа, ама българска

Поредната пешка-жертва падна: Борисов поиска и получи оставката на шефа на АПИ

Прехвърляне на отговорност! >> Експерт към АПИ иска 15 000 лв. санкция за фирмата, направила сайта за винетките

Девет причини, поради които не ни се получава електронното управление

Частният монополист на електронните винетки


92107