Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Безработица и лоша и...
Безработица и лоша инфраструктура мъчат шуменци според анкета на „ДНЕС”

Безработица и лоша инфраструктура мъчат шуменци според анкета на „ДНЕС”Липсата на достатъчно работни места и лошата инфраструктура в Шумен се открояват като основен проблем според резултатите от проведената акнета на Гражданско движение „ДНЕС“ – Шумен.  

В националната инициатива на Движението, която традиционно се провежда във всички областни градове под надслова „Да изберем и решим заедно проблемите на нашата община”, се включиха 1434 граждани. Повече от половината (58,13%) от анкетираните посочват безработицата като най-сериозен проблем пред развитието на Шумен. Така се запазва тенденцията от предходна анкета на „ДНЕС”, проведена през 2011 г., когато безработицата също беше изведена като основен проблем на жителите на Шумен.

Според данните от допитването, на второ място се нарежда лошата инфраструктура (11,95 на сто), а на трето – облагородяването на междублоковите пространства (7,32 на сто).

Почти равен е броят на анкетираните, които посочват като проблеми замърсяването на въздуха (4,47%), чистота и озеленяването (4,08%) и бездомните кучета (3,75%).

Сред по-малките проблеми на града са липсата на места за паркиране, неопазването на обществения ред и проблемите с градския транспорт, които засягат около 3 на сто от анкетираните.

Шест на сто от анкетираните са посочили и други проблеми, извън зададените от анкетата: ниското заплащане на труда в частните фирми на територията на областта; лошото качество и високата цена на питейната вода; некачествените ремонти на тротоарите и пътищата и липсата на преасфалтиране в крайните квартали; липсата и неподдържането на спортни площадки и детски съоръжения в града.

След 25 октомври, когато са изборите за местна власт, новите управници ще бъдат запознати с резултатите от анкетата. Доброволците на „ДНЕС”-Шумен се надяват съвместно да намерят най-добрия път за трайно разрешаване проблемите на града.


6571