Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Безработицата и висо...
Безработицата и високата такса

Безработицата и високата такса "смет" са основните проблеми за разградчаниОбщо 850 души, от които 732 жители на гр.Разград и 118 души от селата в общината, се включиха в проучването на ГД „ДНЕС“ в рамките на инициативата „Да изберем и решим заедно проблемите на нашата община“. Всеки от участниците имаше право да посочи до 4 най-важни, според него, проблеми на общината, затова процентите надхвърлят 100.

Единодушно (100%) от анкетираните определиха като ключов за региона проблем безработицата и липсата на възможности за реализация на младите хора, но с уточнението, че това е проблем за цялата страна. Конкретно за Разград, като проблем запитаните посочват многото работещи пенсионери в общинската и държавната администрация, което също е причина младите да напускат града.

На второ място разградчани са поставили високата такса „смет“ (97,2%), а на трето – липсата на места за паркиране и спирането на автомобили по тротоарите (95,2%).

Следващи в класацията са ниското качество на медицинските услуги (93,9%) и липсата на инвестиции (89,9%), като и за тези проблеми повечето участници в допитването са уточнили, че са с общонационално значение.

Лошото състояние на инфраструктурата (80,4%) и недостатъчно прозрачната работа на местната администрация (66,9%) са другите два проблема, които според разградчани трябва спешно да бъдат решени.

Приравнени към 100% резултатите от анкетата са следните:

  • 19% - Безработица
  • 18% - Висока такса "смет"
  • 18% - Липса на места за паркиране
  • 17% - Липса на инвестиции
  • 15% - Некачествена инфраструктура
  • 13% - Непрозрачна работа на администрацията

6593