Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / БХК за Гешев: Некаче...
БХК за Гешев: Некачествена процедура, некачествен кандидат

БХК за Гешев: Некачествена процедура, некачествен кандидатПрави впечатление "необичайната активност по подкрепа от страна на субекти, които не са имали пресечни точки с него", пишат от организацията до ВСС

Адвокат  Адела Качаунова - директорка на Правната програма на Българския хелзинкски комитет (БХК), е изпратила до Висшия съдебен съвет становище относно кандидата за следващ главен прокурор на Република България, г-н Иван Гешев. От БХК напомнят, че така упражняват правото си по Закона за съдебната власт ("Юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезна дейност, професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите, висши училища и научни организации не по-късно от 7 дни преди изслушването могат да представят на Висшия съдебен съвет становища за кандидата, включващи и въпроси, които да му бъдат поставяни. - чл. 173 ал. 8).

Становището се състои от три части — относно процедурата, относно кандидата, както и десет въпроса, които да му бъдат поставени по време на предстоящото му изслушване. С него се дава отрицателна оценка както на качеството на процедурата до момента, така и на кандидата, подчертават от правозащитната организация.

Съгласно становището качеството на процедурата е ниско. Това е така на първо място поради самия факт на номиниране на един-единствен кандидат за поста, което не може да гарантира качество на избора и оставя съмнения за прозрачността му.

"На второ място тази оценка е обоснована с ниското обществено доверие към процедурата и кандидата, принос за което има институционалното поведение до момента — както стремежът кандидатът да е само един и без конкуренция, така и необичайната активност по предоставяне на становища в негова подкрепа от страна на субекти, които не са имали пресечни точки с него, а и нямат право да предоставят становища съгласно чл. 173, ал. 8 от ЗСВ, а именно - редица органи на съдебната и на изпълнителната власт", пишат от БХК.

По отношение на кандидата становището е, че той не демонстрира познаване или зачитане на основните принципи на правото, на конституционното право и на правата на човека.

"Освен това той публично е демонстрирал подигравателно отношение към гражданските организации, работещи за защита правата на човека", допълват от хелзинкския комитет.

Клуб Z припомня, че между Гешев и БХК има "стара закачка". През юни БХК изпрати годишния си доклад за състоянието на човешките права в България за 2018 г. и до зам. главния прокурор Гешев, който не само върна пратката, но в отговор изпрати "подарък" – две книги от поредицата "Детско-юношеска класика" - "Под игото" на Иван Вазов и "Разкази" на Йордан Йовков със специално отбелязани глава от романа - "Батареята на Зли дол" и разказа "Божура", които от неправителствената организация да прочетат. 

БХК до Румен Радев: Предложете алтернативен главен прокурор

Въпросите, които БХК иска ВСС да постави на изслушването на г-н Гешев, са насочени към изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по делата Колеви срещу България, (касаещо невъзможността да се контролира главният прокурор, б.р.) Великова срещу БългарияЛенев срещу България и Димитър Митев срещу България; изпълнението на задължението на главния прокурор да охранява разделението на властите; намаляване на осъдителните присъди за вреди, причинени от прокуратурата; за възможността за съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство; за изпълнението на изискванията на Стокхолмските директиви на ЕС; както и за борбата срещу престъпленията, мотивирани от предразсъдъци („престъпленията от омраза").

 

Източник: https://clubz.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Има такава държава..., но тя е цялата в пламъци

Послание от мафията... като в Колумбия и Венецуела и у нас! (ОБНОВЕНА)

Виктория – изкупителната жертва на Агнеца Божий. Съмненията се множат... и никой вече за нищо не ви вярва!

Превърнахме се в джунгла!

Задочен репортаж от една тъжна неделя

Циганин убиец – има! Намери се!? И какво от това...? Системата продължава да УБИВА!


114614