Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Бисер Петков прогово...
Бисер Петков проговори за скандалната Стратегия за детето

Бисер Петков проговори за скандалната Стратегия за дететоИмаше проект на такъв документ, който беше оттеглен още на етап обществени консултации през май тази година, твърди министърът

 

Не приемам съмненията, че в промените на Закона за социалните услуги са прокарани положения от спряната Стратегия за детето. Това категорично е несъстоятелно.

Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в ефира на „Здравей, България” по повод на протестите на родители срещу промените в два закона -  за  социалните услуги и за закрила на детето.

„Няма Национална стратегия за детето с хоризонт 2030 г. Имаше проект на такъв документ, който беше оттеглен още на етап обществени консултации през май тази година и по който работата не продължава. /…/

Подготовката на проекта за национална стратегия 2019-2013 г. и на закона за социалните услуги се извършваше по различно време от различни екипи и не приемам съмненията и хипотезата, че едва ли не тихомълком, със Закона за социалните услуги са прокарани положения от Стратегията”, каза министърът.

Бисер Петков коментира и случая с падналото от втори етаж дете на година и три месеца. По думите му вероятно родителите на детето ще бъдат глобени за това, че са го оставили без надзор.

„Задълженията на всички, които полагат грижи за деца, са записани в Закона за закрила на детето. 

От социално подпомагане са се самосезирали от публикациите в медиите и екипи от социални работници са посетили дома на детето, което падна от втория етаж, докато родителите му спели. 

Социалните работници са посетили и болничното заведение, провели са срещи и са установили, че условията, в които се отглежда детето са нормални, посрещат се потребностите му, свързани с възрастта.

Надявам  се, че това дете ще се възстанови и това за тях ще бъде урок. В никакъв случай не става въпрос за отнемане на дете. Родителите са пожелали да получат психологическа подкрепа”, обясни министърът.

 

Източник: https://blitz.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Защо Стратегията за детето е опасна

Стотици блокираха София на протест срещу Стратегията за детето

Започват нови протести срещу Закона за закрила на детето

Родители не искат деспотична социална система в страната

Автоколона около Народното събрание срещу Стратегията за детето

 

 


112230