Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Битката на "ДНЕС" пр...
Битката на Минералният извор в Сланотрън - думи много, дела никакви" title="Битката на "ДНЕС" продължава
Минералният извор в Сланотрън - думи много, дела никакви" />

Битката на "ДНЕС" продължава
Минералният извор в Сланотрън - думи много, дела никаквиЗащо все говорим, че изворът във видинското село Сланотрън ще се разработи, а досега нищо не е направено? Това е темата в "Посоките на делника", а гледната точка е на народни представители, общински съветници, граждански движения и хидролози.  

По думите на Вили Лилков, народен представител от Реформаторския блок, е изготвена "пътна карта" за предварително проучване на находището на минералната вода в Сланотрън. 

"Имаше среща при областния управител на Видин, на която участваха хидрологът проф. Пенчев от Минно-геоложкия университет и Величко Величков, изпълнителен директор на Националната асоциация за подземни води. Това, което се поиска от областния управител от тях, е да се направи една "пътна карта", т.е. описание на необходимите стъпки, които би трябвало Община Видин да предприеме, за да се стигне до получаването на разрешение за експлоатация, или изобщо за някакви по-директни дейности и водовземане от находището. Това находище в момента не съществува в списъка на минералните находища на МОСВ. Вчера получихме- и аз, и областният управител Момчил Станков, т.нар. пътна карта, която предвижда определени стъпки, за да може да бъде категоризирано това находище като държавно или публична общинска собственост. За да дойде инвеститор, а дори и държавата да инвестира, тя трябва да знае базовите параметри на находището и евентуално какви ще бъдат ползите от всичко това. Проучването на находищата във Видинско ще отнеме няколко месеца и дори областният управител пое ангажимент да осигури финансиране", съобщи в ефира на Радио Видин Вили Лилков. 

Величко Кирилов и Красимир Михайлов (от ляво на дясно)
Величко Кирилов и Красимир Михайлов (от ляво на дясно)

"Когато през 1959 година разкриват двата извора, една година по-късно вече има изградени две минерални бани. Как експедитивно са могли да действат и колко време ние сега протакаме, при положение че технологиите са светлинни години напреднали. В България няма друго място, където има точно този тип вода. Разработването на минералния извор освен пряка и косвена полза може да извлече, но знаем, че за това са необходими доста усилия. Засега държавата не поема никакви сериозни ангажименти. Всичко е в ръцете на държавното управление и на общинското, като инициатор. Искаме да вярваме, че това не е поредната предизборна кампания, а едно искрено намерение от управляващите наистина да помогнат", каза единият от гостите в студиото- Красимир Михайлов от гражданско движение ДНЕС.

"Ние продължаваме да очакваме една кръгла маса по въпроса- експерти както от Видин, така и от София. Виждаме, че има някакво раздвижване и в общинското ръководство, но само с това няма да стане. Очакваме реални дела. Без помощта на държавата нищо няма да стане", коментира в студиото Величко Кирилов, общински съвет от БСП.

"Проблемът технологично е трудно решим поради изключителната сероносимост на водата. Предстои обаче среща на кмета на Видин с хидроспециалисти, строители, лекари, които да ни подскажат най-доброто решение, за да можем ние да търсим вече формалното решение на въпроса. То се състои в това, държавата и Общината да стартират съответните процедури по концесиониране на тези води и търсене на инвеститор. Искаме да направим един съвременен център за лечение. По предварителни оценки става въпрос за около 15 милиона лева", каза преди дни на пресконференция Владимир Тошев, народен представител от ГЕРБ. 

"Информацията и познанията за потенциала на това находище са ясни и достатъчни, за да се предприеме сериозен проект за тяхното разкриване и за оползотворяване по технологии, които ще предпазят и околната среда и ще осигурят всички възможни облаги", подчерта в ефира проф. Костадин Щерев, водещ изследовател на хидрогеотермалните и балнеолечебните ресурси в България. Всъщност, последното засега проучване на находището е през 1991 година и е негово дело. 

Още по темата за минералния извор в Сланотрън чуйте в звуковия файл

 

Източник: http://bnr.bg/

 


14533