Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Битката на жители на...
Битката на жители на

Битката на жители на "Лозенец" срещу "Златен век" продължава с нов протестТози път гражданите ще бъдат подкрепени и от омбудсмана Мая Манолова

Жители на столичния квартал ''Лозенец'' се събират на протест, който ще бъде подкрепен и от омбудсмана Мая Манолова.

Продължаващият от няколко дни казус около законността на небостъргача ''Златен век'' на улица ''Златен рог'' се разраства.

От инициативния комитет, който от години протестира срещу строителството на небостъргача, поискаха оставката на шефа на ДНСК архитект Иван Несторов, както и на заместник-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев.

Причините - все още не е ясно, има ли сградата валидно разрешение за строеж, или не. През последните дни институциите влязоха в лют спор, дали със заповед, главният архитект на София е дал зелена светлина на обекта през лятото на 2018 година. 

Шефът на строителния контрол се позова на решение на върховния административен съд за случай в Бургас, при който магистратите решили, че има как автоматично да се продължи разрешително.

Според живеещите в "Лозенец", сградата е незаконна, а строителството ѝ се случва по втория начин. Проектът "Златен век" е на строителната фирма "Артекс", чието име нашумя в скандала с евтините апартаменти на хора от властта.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


Източник: https://www.bgonair.bg/bulgaria/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Мафията е държавата: Граждани посочиха съдебно решение, което опровергава ДНСК за "Златен век"

Протести срещу строежа на "Златен век"

До 4000 евро на кв. м в небостъргача на „Артекс”. Хората на ГЕРБ са действали като ОПГ94928