Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Битката срещу Наредб...
Битката срещу Наредбата за паркиране продължава! Продължава безхаберието и наглостта на столичните общинари! Отиваме при Фандъкова, заедно! Ще се отнесем и до Министър-председателя. Проблемната Наредба ще стигне и до Брюксел!

Битката срещу Наредбата за паркиране продължава! Продължава безхаберието и наглостта на столичните общинари! Отиваме при Фандъкова, заедно! Ще се отнесем и до Министър-председателя. Проблемната Наредба ще стигне и до Брюксел!Продължава безобразието с незаконните паркинги около министерствата и държавните ведомства, както и безконтролните привилегии на десетки хиляди чиновници и „представители на реда” да паркират, където си поискат, докато пред болници и културни институции липсват подземни и надземни паркинги, свързани със съответната инфраструкура – транспортна и  социална.  Липсват и парите, с които Общината да ги изгради!

 

Това казаха на пресконференция днес, 29 ноември 2012 г, музикантите Йордан Караджов, Дичо, Кристина Димитрова, народната певица Янка Рупкина, актьорът Николай Урумов, художникът Георги Липовански, общественикът Пламен Даракчиев, журналистът Иван Тенев-Агент Тенев, медийният експерт Иво Инджов, и представителката на „ДНЕС” Анжелика Цокова. Те за пореден път призоваха за отмяна на спорната и предизвикваща вече месеци наред обществено недоволство Наредба за организацията на движението в Столична община, с която паркирането в центъра на София стана непосилно скъпо за хиляди софиянци. 

 

Въпреки активните граждански действия, вкл. заведеното от „ДНЕС” съдебно дело срещу СОС в столичния Административен съд, внесените конкретни предложения за промяна на наредбата, серията от срещи с представителите на Общината, протестната подписка, в която се включиха десетки хиляди граждани, и повечето от 25-те протестни акции, общинарите отказват диалог и остават глухи, неми и слепи за исканията на протестиращите. „Тази липса на чуваемост, от страна на Общината и демонстрацията на арогантност, безхаберие и неглижиране на протестите на хората, са повече от неприемливи”, каза Анжелика Цокова от „ДНЕС” и припомни, че гражданското недоволство беше подкрепено от повече от 60 интелектуалци и хора на изкуството, които внесоха в средата на м. септември петиция в Столична община, с искане за отмяна на наредбата.

 

Влезлите в сила от 1 септември т.г. нови правила за паркиране са незаконни, антисоциални и аморални: Незаконни – защото противоречат на множество нормативни актове, вкл. на Конституцията на РБ; Антисоциални – защото не са съобразени с покупателната способност на населението и нарушават правата на хиляди граждани, имащи неблагоразумието да живеят или работят в центъра на града или пък да страдат от трайни физически проблеми с подвижността; Аморални – защото новите правила бяха наложени силово, без ефективен обществен дебат, без необходимата икономическа обосновка и при очевидна липса на прозрачност при разходване на приходите от тази дейност, категоричен бе Пламен Даракчиев. Той изрази надежда, че Административният съд ще отсъди в полза на гражданите и ще обяви наредбата за противозаконна. Цокова припомни, че първото заседание на съда се проведе на 5 октомври, но по процесуални причини беше отложено за 7 декември т.г.

 

„Чрез шумни PR-акции около ускорено усвояване на европейски средства се правят опити да се замъглят очите на обществото за съществуващите проблеми, вкл. с чистотата и разбитите тротоари, бездомните кучета, липсата на детски градини, непрозрачното управление на общинските финанси, продължаващата дискриминация на хората с увреждания и др.”, категорични бяха участниците в пресконференцията. Според тях, строителството на метрото и прилежащата инфраструктура не могат да оправдаят бездействието по отношение на решаването на всички останали проблеми. Още повече, че дори по новопостроените улици вече се появиха дупки, а т.нар. буферни паркиниги около метростанциите стоят празни. Това, от една страна, говори за некачествен избор на изпълнители, а от друга – за лошо градоустройствено планиране, заяви Цокова.

 

„Не мога да си обясня как безотговорните управляващи, избрани от нас, не си дават сметка, че трябва да направят нещо за хората. Когато ми предложат една песен, аз поемам отговорност дали мога да я изпея.  А управляващите не носят никаква отговорност. Управляващите нямат достойнство! Няма повече да търпим това безобразие и беззаконие”, категорична беше великата Янка Рупкина.

 

Срамувам се, заради това, че съм софиянец, заради управата на родния си град, заяви Йордан Караджов.

 

Дичо сравни общината с вирус, който трябва да бъде излекуван. Той припомни, че за близо 20 години, откакто в столицата съществува платеното паркиране, резултатът са три буферни паркинга около метрото, изградени с европари (!), а през тези години от софиянци са събирани не десетки, а стотици милиони лева.

 

Актьорът Николай Урумов сподели, че за него най-ощетената и дискриминирана група от новата наредба, са хората с увреждания. Не стига, че Общината не създава условия за по-лесна и достъпна архитектурна среда за тези наши съграждани, ами им създава допълнителни препятствия и усложнения, чрез изискването за постоянно препаркиране в Синя и Зелена зона. „Това е безумие! Всички имаме инвалидизирани хора в семейството си… Отношението на Общината към инвалидите е неморално!”, изказа възмущението си Урумов.

 

Според художника Георги Липовански, общинарите трябва да постъпят принципно. Софиянци не бива да се наказват!

 

Според Йордан Караджов, повече от очевидно е, че столичните общинари са си превишили правата с приемането на наредбата и се опитват на гърба на гражданите да си пълнят бюджета. Вместо това, редно е да потърсят отчет от общинската фирма „Център за градска мобилност“, за това къде отиват парите на столичани и за какво се използват. „За всички е ясно, че това е една печеливша дейност и събраните от фирмата средства би трябвало да отиват за строителство на общински паркинги на достъпни цени. Доколкото ни е известно, обаче, нищо подобно не се случва. Паркинги не се строят, а огромната част от приходите на фирмата отиват за заплати на немалкия й персонал. Нека СОС по-внимателно да огледа финансовите данни на фирмата и да прецени доколко нейната дейност е в услуга на столичани, след като фирмата е общинска, т.е. на същите тези столичани”, каза агент Тенев и припомни, че въпросната фирма е определена да изпълнява тази дейност без обществена поръчка, без никакъв търг или конкурс. Тенев призова към нетърпимост и непримирение софиянци.

 

„Липсата на чуваемост и нерешаването на проблема ни принуждава да продължим с активните граждански действия”, каза Анжелика Цокова. Тя информира, че Движение „ДНЕС” и фейсбук групата „Не, на данък паркинг!” ще организират мълчаливо присъствие пред сградата на Административния съд, по време на заседанието на 7 декември, но това ще е само началото от поредица от действия, които ДНЕС ще предприеме, докато наредбата не бъде отменена. 

 

Като първа стъпка, Цокова заяви, че всички присъстващи, както и други интелектуалци, подписали петицията, ще отидат да се срещнат с кмета на София, г-жа Фандъкова и ако отново няма резултат и чуваемост, ще се обърнат към Министър-председателя г-н Бойко Борисов. Като следваща своя стъпка, гражданите са решени да информират българските евродепутати и да отнесат проблема до Европейските институции.

Утре започва от днес, утре… може би ще е късно, заяви в заключение агент Тенев.

 

Още по темата:

 

Противници на Синята зона: Общината е вирус

 

А. Цокова: Отново не се чува гласът на гражданите

 

И Янка Рупкина се опълчи на данък паркинг в София

 

„ДНЕС“: Българинът не може да плаща синя зона

 


3281