Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Бивш социален минист...
Бивш социален министър: Направиха омлет с пенсиите, сега тепърва ще оформят яйцата

Бивш социален министър: Направиха омлет с пенсиите, сега тепърва ще оформят яйцатаДнес премиерът Бойко Борисов спешно извика представители на НОИ, социалният министър, работодателите и синдикатите по повод скандала с новата формула за изчисляване на пенсиите, която ощетява 31% от новите пенсионери, тъй като не взема предвид осигуровките преди 2000 г. Потърсих експертното мнение за скандала, засягащ хиляди българи, на бившия социален министър Иван Нейков /1997 г. - 2001 г./. Той е един от създателите на съвременния пенсионен модел у нас, юрист, бивш синдикалист и общински съветник в София. В момента е директор на Балканския институт по труда и социалната политика.

"Няма еднозначен отговор на въпроса дали ситуацията с пенсиите е само черна или само бяла. Става дума за промяна, направена на две фази – едната през 2015 година и се казваше, че от 2019 година няма да бъде вземан предвид осигурителният стаж преди 1997 г. Втората фаза на промяната бе извършената м.г. през есента, когато бе решено да не вземат предвид и трите години от 1997 г. до 2000 г. Аргументите и за двете решения са – от една страна, много хора изпитват трудности при събирането на документите за осигурителния си стаж преди действието на персоналния регистър. Другият аргумент бе, че има случаи на злоупотреби – т.е. се правят документи, които не са съвсем верни. След 2000-та година с действието на персоналния регистър всяка вноска на хората е ясна от къде идва и за кой период е. Проблемите в отделни случаи са от преди това. Това е фактологията.

На практика при всяка промяна има хора, за които тя има положително въздействие. Но има и немалко, които търпят негативното й въздействие. Става въпрос за случаите, когато хората са били осигурявани на по-високи заплати преди 2000-та година и после са били с по-ниски осигуровки след тази година.

Подобна ситуация е имало и преди 2019-та година, но се е правело компенсиране и балансиране в осигуровките и коефициентите през всичките години на трудовия стаж. Когато обаче отпадна стажът преди 2000-та година този компесаторен механизъм спира да действа и се получава сегашната ситуация. Излиза, че пенсията се изчислява ксамо на осигуровките, които са правени преди 2000 година. Един неизвестен засега брой хора ще получават пенсии, които ще са по-ниски, отколкото, ако им се отчете и стажа преди 2000-та година.

Може ли да се поправи тази кривица?

В България има две не трудни неща – да си вземеш болничен лист и да направиш промяна в пенсионният модел. Грешката е в липсата на предварителен анализ и оценка на въздействието на двете промени, направени м.г. Ако бе направено това, може би щеше да се избегне напрежението днес. Законодателно няма проблем да се коригира това недоразумение, въпрос на политическа воля и решение е.

Фактите са налице – такава е картината, както се казва омлетът с пенсиите е направен, сега остава от него тепърва да оформят яйца.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://novini.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Признание за провал! >> Бисер Петков: 37% от хората ще получават по-малки пенсии

Каква пенсионна система? Това си е чиста пирамида!

Няма такава държава! >> Новата пенсионна формула ощетява 37% от осигурените

„Патриотично“ безсилие! >> Султанка Петрова нямала вина за ниските пенсии, а НОИ

Управленски грабеж >> С новите правила за изчисляване на пенсиите може и до 200% по-ниска пенсия

Пладнешки грабеж! >> Падат пенсиите с високи осигуровки преди 1997 г. и ниски след 2000 г.

Спасителят се появи! >> Спешна среща при Борисов в МС заради новата пенсионна формула

Безумието на една власт! >> Борисов привика социалния министър, синдикати и НОИ и нареди: Да няма намалени пенсии! (ОБНОВЕНА)

 

93386