Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Бюрхан Абазов: Прав ...
Бюрхан Абазов: Прав е еврокомисарят! Мерките на управляващите са неадекватни и хаотични

Бюрхан Абазов: Прав е еврокомисарят! Мерките на управляващите са неадекватни и хаотичниАко не се вземат мерки като за извънредна ситуация, ще се разпространи заразата африканска чума по свинете. Това каза народният представител от ДПС Бюрхан Абазов пред журналисти в парламента за африканската чума по свинете, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

"Най-лошият сценарий е да продължи в другите промишлени свиневъдни обекти, което е абсолютно най-лошият и най-нежеланият сценарий от нас. За съжаление това, което не искахме да се случи - заразата да влезе в големите свинепромишлени комплекси, вече е факт", каза още той. 

Според Абазов е прав еврокомисарят, че има небрежонст. 

"За съжаление трябваше да ни го каже еврокомисарят. Заразата от миналата година е факт в България, от две години е в Европа. Ние много добре знаехме, че тя ще се разпространи и ще дойде тук. Всички мерки, които взеха досега управляващите са неадекватни, хаотични, закъснели, некоординирани. Краткият ми извод е, че институциите в България не сработиха в критична ситуация", коментира Бюрхан Абазов, който е и бивш заместник-министър на земеделието и храните. 

На въпрос дали е обречено свиневъдството в България, той посочи, че ако не се вземат мерки като за извънредна ситуация, заразата ще се разпространи. 
Попитан дали ДПС ще търси политическа отговорност, Абазов посочи: 

"Утре имаме изслушване на министър Танева и на вицепремиера Дончев, който е отговорен за този национален щаб, така че след това може би ще вземем решение." 

"Това изказване тази сутрин на заместник-министъра, че отново ние ще обезщетим само регистрираните автоматически, дели на две нашите малки животновъди", каза още той. 

Според него веднага в тях възниква мотива да скрият прасето си. По думите му изказването, че ще обезщетим само регистринаните прасета, е самоубийство. Във връзка с оградата срещу чумата по свинете, Абазов посочи, че тя е била като за детска площадка. 

"С височина 1 м, около която намериха едно умряло прасе. Изследванията показаха, че то е умряло от смях", посочи още Абазов.

 

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Зам.-министър на земеделието: Или ние ще унищожим чумата, или тя ще унищожи свинете в цяла България

Еврокомисар: България може да загуби свиневъдството си

Още управленски провал! >> Три области вече са в бедствено положение заради чумата по свинете

Чумата е българска, не африканска (ОБНОВЕНО)

Скок и край... няма ли спасение?! >> Експерти: Ако чумата прескочи Балкана, ще пламне цяла България

Генка Шикерова: Това е екокатастрофа! 200 тира с трупове ще бъдат заровени край Дунав

Катастрофа! >> ЕК ни вкара в най-опасната зона с африканска чума

Европейската комисия прати спешен екип заради чумата по прасетата

 


107724