Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Благодарение усилият...
Благодарение усилията на ДНЕС, новият батальон във Враца отбеляза една година от създаването си

Благодарение усилията на ДНЕС, новият батальон във Враца отбеляза една година от създаването сиБатальонът във Враца отбеляза една година от своето сформиране. Голяма заслуга за това има и организацията на Гражданско движение „ДНЕС” във Враца, която повече от две години водеше борба с институциите за възстановяване на поделението. По повод годишнината от възстановяването му Радослав Гетов – областен координатор на ДНЕС и член на Инициативния комитет срещу затварянето на батальона, посочи икономическия и социален ефект за района: „500 млади хора се върнаха в нашия град, в нашата община”.

 

В приветствието си към военнослужещите началникът на поделението подполковник Георги Крайнов заяви: „На този ден преди една година беше възстановено функционирането на батальона със заповед на министъра на отбраната. През изминалата година преминахме през всички етапи на нашето съзряване. Мога да кажа, че формированието е готово за изпълнението на задачи по трите мисии на въоръжените сили... Военнослужещите и техните семейства бяха приети и станаха част от обществото на Враца. Постигнахме отлично сътрудничество с местната власт и институциите, благодарение на тяхната отзивчивост и подкрепа."

 

За една година екипи от Врачанския батальон са неутрализирали десетки стари, невзривени боеприпаси, които са били намерени на различни места в Северозападна България. Поделението е единственото военно формирование в региона. 

 

Началникът на личния състав към поделението Емил Костов поясни: Основно са стари и неексплодирали ръчни гранати, артилерийски системи и снаряди – боеприпаси, които са били изоставени по стари къщи, сайвани или са намерени при разкопките на новоизграждащи се жилищни блокове.

 

Врачанските военни са участвали и в овладяването на няколко критични ситуации, породени от тежката зима миналата година. 

 

Източници: bnr.bg и dariknews.bg

 

Публикации на ДНЕС по темата:

 

 

 

 


8063