Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Благовещение е: почи...
Благовещение е: почитаме майките, народът вярва, че болестите си отиват

Благовещение е: почитаме майките, народът вярва, че болестите си отиватХристияните празнуват днес един от най-големите празници - Благовещение, на който се почита едно от най-големите тайнства в християнството.

Според Библията на този ден Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството - сина Божий Исус Христос. С маслинено клонче в ръка, небесният вестител архангел Гавриил се явил пред Дева Мария и я поздравил за това, че е придобила божието благоволение и че ще зачене и роди син, когото ще нарече Исус. Младата Мария, която водела скромен начин на живот, приела смирено волята Божия. 

 

Празникът се почита от много майки, защото Света Богородица е тяхна закрилница.

На този ден народът се прекланя пред светостта на майчинството и пред всички женски качества и добродетели. 

Празникът Благовещение е утвърден от православната църква през седми век и е част от Великденския празничен цикъл.

Благовещение винаги се празнува на 25 март.

Въпреки че празникът Благовещение винаги се чества в дните от Великия пост, поради неговата важност църквата разрешава да се яде риба.

Празникът се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля.

В българската традиция Благовещение се свързва с възраждането на природата и идването на пролетта. Според поверието в този ден долитат кукувицата и лястовицата и носят благата вест, че зимата си е отишла.

Смята се, че на Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв.

Вярва се, че, ако на Благовещение се засадят дръвчета, те ще родят много сладки плодове. На този ден се става рано, за да е богата годината.

Имен ден празнуват всички с имена Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, и други.

 

 

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://epicenter.bg


123248