Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / БНТ не посмя да спре...
БНТ не посмя да спре всички скъпи продукции

БНТ не посмя да спре всички скъпи продукцииТелевизията ще отбележи 60-ия си юбилей със специална серия от предавания

Тежкото финансово състояние на БНТ видимо е дало отражение при съставянето на есенната програмна схема на телевизията, която е в сила от понеделник, 9 септември. Медията влиза в активния сезон с програма, в която новите рубрики се броят на пръсти, като в нея няма нито едно ново предаване на външен продуцент. По закон БНТ трябва да предоставя 12% от времето си „за европейски произведения, създадени от независими продуценти“.  Както в. „Сега“ писа, в мандата на предишния генерален директор на БНТ Константин Каменаров външните продукции се превърнаха в център на вниманието заради високите цени, на които БНТ ги придобиваше. Неговият наследник Емил Кошлуков бе избран от Съвета за електронни медии през юли с обещание, че ще спре тези от тях, които натоварват най-сериозно бюджета и ще предоговори условията с останалите. Към момента обещанието изглежда изпълнено частично. 

БНТ ще излъчва поне до Нова година вече заснети епизоди на предаването „Стани богат“ и няма да поръчва нови, съобщи омбудсманът на телевизията Иван Такев. Неизлъчвани броеве ще могат да се гледат в събота и неделя от 19 ч. По време на конкурса за нов шеф на „Сан Стефано“ бяха изнесени данни, че "Стани богат" струва на медията по 4.4 млн. лв. на сезон. Всеки от епизодите е на стойност около 26 000 лв. и за тях БНТ вече дължи 3 млн. на частна фирма. След това Кошлуков съобщи, че производството на шоуто спира и че ще се излъчат само вече готови броеве.   

БНТ ще продължи обаче да показва готварското шоу "Бързо, лесно, вкусно", чиято цена остава сериозна и след предоговарянето й. Както в. „Сега“ писа, през февруари, бившият шеф Каменаров е сключил допълнително споразумение с фирма "Еф Хикс Камера", собственост на дружество на продуцента Нико Тупарев и на още две физически лица, за закупуването на още 180 броя от него. Според вътрешна информация доскоро един епизод от "Бързо, лесно, вкусно" е струвал на БНТ цели 11 400 лв., като ефективно платимите от телевизията пари са били 8256 лв. През юли Кошлуков обяви, че предаването ще продължи да се излъчва при наполовина намалено заплащане, което означава по около 4000 лв. През есента „Бързо, лесно, вкусно“ ще върви по БНТ1 в делничните дни от 16.30 до 17 ч. 

По БНТ1 остава и рубриката „Пътеки“, която също бе посочена като неизгодна. Неин водещ е съпругата на собственика на рекламни агенции Красимир Гергов - Деница Гергова. По време на конкурса през юли синдикалният лидер Емил Розов съобщи, че за 30-минутното предаване, което се излъчваше в събота и неделя, БНТ плаща по 4200 лв. Недоумение буди часът, в който „Пътеки“ ще се излъчва в новата схема - само в неделя от 6.55 до 7.40 ч. От телевизията не съобщават какъв  ще е новият бюджет на предаването. 

Изборът на нови рубрики в БНТ ще продължи, след като бъде проведен конкурс за нови програмни директори на всички канали на медията, съобщи още Иван Такев. Както е известно, едно от първите управленски решения на Кошлуков бе да уволни шефа на новините Уляна Пръмова и програмния директор на всички канали Надя Костова и на БНТ2 Геновева Момчева. Самият той пък бе шеф на БНТ1, преди да оглави телевизията   

След дълго прекъсване БНТ1 възстановява икономическото си предаване, съобщи още Такев. То ще се прави от екип на медията. 

„Икономика.БГ“ ще се излъчва всяка сряда от 21 ч. и ще е с продължителност 30 минути. Негов водещ ще е дългогодишният икономически журналист Марио Гаврилов. Една от темите в предаването ще е по проблем, зададен от зрителите.  Във връзка със 60-годишнината на телевизията в делничните вечери до ноември по БНТ1 ще върви едночасовият блок „БНТ на 60“. Негов водещ ще е Драгомир Драганов. Идеята е в юбилейното предаване да има много архивни кадри, спомени от историята на телевизията, повторение на емблематични рубрики и др. 

ПРОМЕНИ 

Промени ще има и в сутрешния блок, който вече ще има един, а не четирима водещи, както бе доскоро. Лице на предаването става младата Христина Христова, която досега водеше обедни новини. Блокът ще продължава до 9 ч., след което ще започва „Култура БГ“. Тази рубрика вече също ще се води от един човек, а не по двойки. Докато едно от лицата му - Димитър Стоянович, Анна Ангелова, Михаил Заимов и Александра Гюзелева, е в студиото през цялата седмица, останалите ще работят навън и ще имат преки включвания от различни събития.

 

Източник:https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Петър Волгин: Без диплома в БНТ не можело. Може, ама ако си враг на Путин

Камен Алипиев може да бъде уволнен от БНТ, защото нямал диплома

БНТ спира "Стани богат" и "Спортисимо"


112009