Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Бойко Атанасов: Пепи...
Бойко Атанасов: Пепи Еврото е господар на прокуратурата. Гешев дължи на него поста си на Обвинител №1

Бойко Атанасов: Пепи Еврото е господар на прокуратурата. Гешев дължи на него поста си на Обвинител №1Петьо Петров- Еврото е господар на прокуратурата. Иван Гешев дължи на него поста си на Обвинител №1. Това каза пред Фрог нюз следовател Бойко Атанасов по повод скандалния филм на „Антикорупционния фонд“ за плячкосването на напълно легален частен бизнес.

-        Г-н Атанасов, днес „Антикорупционен фонд“ пусна ужасяващ филм за това как може да бъде заграбен един бизнес в България. В него като главно действащо лице е посочен бившият шеф на Столичното следствие Петьо Петров- Еврото. Като човек от кухнята, какво знаете за него?

-        Той е и настоящ брат на заместник апелативния прокурор на София Емил Петров. Човек, който ми предложи и ме назначи на несъществуваща длъжност-ръководител на Първи сектор на столичното следствие, специализиран за дела срещу министри и депутати, както и отговорни служители на МВР. Бях изнудван от ръководството на прокуратурата, че ако не приема тази длъжност, ще бъда задържан.

 

-        В какъв смисъл казвате, че длъжността е несъществуваща?

-        Просто няма такава според закона за съдебната власт. Бил съм ръководител на „Шпицкоманда“.

 

        Защо на Петьо Петрова му се гласува такова доверие, с какво се отличаваше от останалите магистрати?

-        Той е в тежка симбиоза с ръководителите на държавата. С бившия главен прокурор  Сотир Цацаров са в близки зависимости, които се дължат на делата срещу Йордан Цонев, Тенчо Колев. Имат тежки зависимости и с техни близки и роднини, които са работили в прокуратурата. Изключителен комбинатор. Не съм чул какви присъди има по негови дела, но той бе един от приближените хора на бившия шеф на Националната следствена служба и вече покойник Ангел Александров, считан за особено близък до ДПС и Ахмед Доган. Известно ми е още, че Пепи Еврото е един от най-приближените хора на Делян Пеевски и преди и сега. Има много хора, които дължат кариерата си само на неговата „милост“. Това е целият специализиран отдел на прокуратурата и специализирания сектор на следствието, които на повече от 90 процента са административни ръководители и са повишени на по-високи длъжности.  Той е господар на прокуратурата.

 

-        Какво изпитваха магистратите към г-н Петров – страх, уважение, страхопочитание…

-        Една част се страхуваха да не си загубят работата, а друга искаха да влязат в игра с него и неговите приближени, за да получат кариерни и други облаги. Той и в момента е така. Пепи Еврото определя политиката на прокуратурата. Убеден съм, че Иван Гешев дължи назначаването си за главен прокурор именно на него.  А ВСС е инструмент в ръцете на главния прокурор.

 

-        Прокуратурата ще се самосезира ли по информацията на „Антикорупционния фонд“?

-        Абсурд. Иван Гешев е показал, че е зависим от Бойко Борисов. Ако тръгне да разследва, ще трябва да влязат в сериозен конфликт, след който ще последват фатални неща. Когато една държава действа като мафиотска структура, тя рано или късно ще се разпадне. Тази държава не функционира по правилата и законите на страната. Тя функционира по извратени правила, присъщи на мафията.

 

-        Във филма бе спомената още и съпругата на г-н Петров. Това изненада ли ви?

-        Не, не ме изненада. Аз познавам и предишната му съпруга Сийка Петрова. Мисля, че положението сега не се променя коренно. Очевидно е, че той използва близките си. Разбирам кой е стоял в основата на протестите в защита на главния прокурор. Прокуратурата е всичко друго, но само не и орган по надзор за законност. Може да я наречем инструмент на определени кръгове, които могат да унищожат всичко и всеки. Преди няколко месеца бях заплашен с репресии.

 

-        В какво се изразяваха те?

-        Беше ми казано, да се оттегля от прокуратурата. По врече на пандемията бях разиграван като маймуна, защото трябва да се затвори устата на всеки, който изнася данни за нередности и престъпления в прокуратурата. Прокуратурата в този си модел повече не трябва да съществува, защото тя функционира като мафиотска структура. Обидно е за прокуратурата, че има такъв главен прокурор като Иван Гешев.

 

-        От вашите думи излиза, че Пепи Еврото стои по-високо от Гешев в някаква невидима структура, така ли е?

-        Тя е видима. Аз ги виждам нещата и алармирам за тях още от 2013 година, когато Петьо Петров нареди на група от селектирани хора да изпълнят поредица от политически поръчки, за да шантажират определени икономически и политически кръгове. През 2016 година съм казвал, че целта на подобни незаконни структури в прокуратурата нямат за цел законност, а шантаж. Никой не се трогва от това нещо. ВСС го устройва този модел на съществуване, за до може едни магистрати да бъдат толерирани, а на други да се извиват ръцете. Чрез дела и натиск се контролира поведението на политици, които се опитват да променят нещата или да направят поне нещо.

 

Интервю на Катя Илиева

 

Източник: https://frognews.bg/

 

  

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Брутално: Бизнесмен разказва за Петьо Еврото, Пеевски, прокуратурата и опита за кражба на фирмата му

PR експертът Любомир Аламанов: Ако сами не потърсим отговори на тези въпроси, защо живеем в тази държава?

Борисов да създаде независим прокурор, е все едно Пеевски да създаде независима медия!

Петьо Еврото - романтика и имоти

 

 

 

 

 

 128825