Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Бойко Борисов се скр...
Бойко Борисов се скри от българските майки (Обзор)

Бойко Борисов се скри от българските майки (Обзор)Протестиращите майки опънаха палатки пред Министерски съвет 

Стотици родители на деца с увреждания се събраха пред Министерски съвет на поредния протест срещу Системата. Под звуците на песента "Няма такава държава" на Слави Трифонов гневните родители потърсиха отговорност от премиера Бойко Борисов, който преди няколко месеца обеща реформи на Системата.

"Ние не играем политическа игра и не сме висши експерти, за да творим закони. Не сме обиграни като нашите управници.

В нашите семейства много се плаче. И това е нашата сила.

Призовавам Бойко Борисов да дойде като мъж и да ни каже в очите защо забави реформата? Защо не изпълни поетите си ангажименти? Господин Борисов, слезте и ме погледнете в очите, защото на онази маса казахте, че ще има реформи, но днес не е така. Много майки не дочакаха да видят така желаните реформи. Но господин Борисов, бъдете уверен, че докато майчините сълзи ги има, ние ще продължим, защото те са нашата вътрешна сила. Няма нищо, което да ни спре", каза Мая Стоицева, една от майките на деца с увреждания .

Под прозорците на Бойко Борисов се събра цялата трагедия на България. Протестът беше подкрепен както от родители на деца с увреждания, така и обикновени граждани. Дойдоха и музикантите от джаз секцията на БНР. Те се обърнаха с гръб към Министерски съвет, за да покажат своето отношение към властта.

Гневните майки блокираха и бул. "Дондуков" и черните знамена и балони се развяха под прозорците на премиера, но той така и не пожела да слезе. Под звуците на националния химн майките опънаха няколко палатки и заявиха, че няма да отстъпят от исканията си

"Вие не искате да ни чуете и ние обявяваме гражданско неподчинение. Тук палатките ще никнат като гъби", заявиха майките и допълниха: "Ще стоим на палатките най-рано до Коледа. Може да сме шепа хора, но сме силна шепа хора. Не искаме повече празни обещания. Обещанията нито ни хранят, нито ни топлят, категорични бяха протестиращите. Те призоваха хората, които в центъра наоколо, да се спрат поне за 15 минути при тях, за да се опитат да разберат справедливите им искания. Само за половин час на улицата бяха опънати близо 25 палатки.

По време на протеста бяха прочетени имената на деца, загинали от липсата на достатъчно грижи, осигурени от държава. Паветата в центъра на София се обагриха в червено. Родителите поставиха свещи във формата на кръв, за да покажат колко детски души са били загубени.

Една от майките припадна пред прозорците на премиера и се наложи да й окажат лекарска помощ. Наложи се да дойде и линейка. "Това се случва всеки ден. Родителите умират. Децата умират. Няма да ви се махнем, господин премиер. Няма да ви се махнем, докато вие не решите нашите проблеми", заяви една от жените.

Междувременно министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че право на майките на деца с увреждания е да протестират, да заявяват своите претенции. По всичко личи, че властта няма да обърне внимание на човешката мъка.

Припомняме, че това е поредният протест на родителите на деца с увреждания. На 1 юни тази година те излязоха на палаткови лагери в цялата страна. В разгара на лятото след като премиерът заяви, че иска проблемът с болните българчета "да му се маха от главата" властта обяви, че ще отпусне 150 млн. лева. Родителите обаче не искат пари. Те настояват за Реформи.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Гневните майки: "Борисов, ще ни гледаш ли децата, докато ние ти вършим работата" 

Отново...и отново будалкат майките* >> Вече има план за действие по законите за хората с увреждания, но протестите остават

Майките на протест под прозорците на Борисов утре

Движение "ДНЕС": БРАВО БЪЛГАРСКИ ЖЕНИ! >> Майките на деца с увреждания напуснаха срещата с властта, започват протести

Майките напуснаха парламента със скандал ВИЖТЕ >>

Системата ни УБИВА-ВСИЧКИ! > Министрите се подиграват с нас ! Продължаваме с безкомпромисно с действията си!

България скочи срещу Системата (ОБЗОР)

Майките: Г-н Премиер, ще изсипете 150 млн. в бездънна яма. Вече сте смешен!

Блъфиране и лъжи до безкрай... като с референдума! >> Майките на децата с увреждания се срещат утре с управляващите

Гневните български майки блокираха София с черни знамена

Ани Алашка за Борисов и протеста на майките: Егати държавата, щом културата е по-увредена от хората с увреждания

Сложиха Бойко Борисов в инвалидна количка

Българските майки: Оставка!
78403