Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Бойко Борисов стои з...
Бойко Борисов стои зад сделката за ЧЕЗ?*

Бойко Борисов стои зад сделката за ЧЕЗ?*Вече не сянката, а телосложението на Борисов се вижда зад "Инерком", каза пред "Дарик" депутатът от БСП Стоян Мирчев за българската фирма, която е пред придобиване на енергоразпределителното (ЕРП) дружество ЧЕЗ. Според Мирчев самите финансови капитали, които стоят зад сделката не са ясни, а "Инерком" няма собствен капитал и възможности да управлява компанията.

 

Безумие е държавата да стане съдружник с Гинка Върбаков в ЧЕЗ, смята Мирчев, тъй като в момента ЧЕЗ съди държавата и е невъзможно ЧЕЗ да вкарат, и държавата в сделката. ЧЕЗ - България е собственост на едноименното чешко дружество, което е контролирано от държавата.

 

Според Мирчев държавата трябва да изкупи активите на ЧЕЗ и да управлява това електроразпределително дружество. От България си тръгват инвеститори, които твърдят, че си тръгват заради правителството, посочи още Стоян Мирчев. Той заяви, че БСП искат да има повече държавно участие в икономиката, особено в сектори със стратегическа важност, като енергетиката. За това, ако другите две ЕРП-та решат да продават бизнеса си, би било добре държавата да участва.

 

Премиерът Бойко Борисов е възложил на юристите от три министерства да изготвят правен анализ как държавата може да се включи в сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ, обяви в сряда министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред "Нова телевизия".

 

Тя определи целия скандал около ЧЕЗ като "изкуствена ескалация на напрежение". Нападна и председателя на надзорния съвет на чешкото дружество Вацлав Пачеш, който преди дни заяви, че държавата трудно ще влезе в сделката, тъй като в момента компанията има арбитраж с България.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.dnevnik.bg/


56324