Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Борбата за цената на...
Борбата за цената на софийското билетче продължава в съда

Борбата за цената на софийското билетче продължава в съдаСагата с рязкото поскъпване на софийското билетче, започнала през 2016 г., когато цената му скочи с 60%, продължава.

Ново дело срещу законността на рязкото и все още немотивирано поскъпване се очаква да се гледа другия месец от Софийския административен съд, след като през миналата година предишното бе прекратено. До момента е имало няколко насрочени заседания - всички отложени. Делото е образувано по общо 11 подадени отделни жалби.

Наскоро Центърът за градска мобилност за пореден път се похвали с покачване на приходите си - именно заради по-високата цена за еднократния билет.

Как стана увеличението с 60%

От 1 юни 2016 г. Столичният общински съвет одобри повишаване цената на еднократното пътуване от 1 лев на 1,60 лв. Мотивите - ще се продават повече абонаменти, ще има средства за обезпечаване на електронната система, по-екологични возила и ред подобрения на столичния градски транспорт. В добавка цените на абонаментите щяха да се запазят. Реакцията на граждански организации и на отделни политически партии бе крайно негативна - според тях нямаше сериозна обосновка за подобен рязък скок, а по закон такава е нужна.

Започна дело по жалби на граждани и от Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи.

На същото мнение се оказа и Административен съд - София-град, който отмени като незаконосъобразна новата цена. Столичният общински съвет няма данни за еднократното пътуване, нито разбивка какво съдържа цената и има ли компенсиращи разходи - инфлация, застраховка на пътници и др., посочиха магистратите. "Московска" 33 моментално пусна жалба на втора инстанция, а билетчето продължи да се продава за 1,60 лв.

Върховният административен съд, който има дълъг срок за решаване, не побърза да одобри или да върне акта на по-долната инстанция. А инициаторите на поскъпването измислиха как да гарантират, че няма да загубят - направиха чисто нова наредба. В нея цената остана същата, но имаше други промени и съответно делото загуби своя предмет - старата наредба бе отменена.

ГЕРБ, СДС и Прошко Прошков

Вдигането на цената с 60% мина преди три години в общинския съвет с 34 гласа "за", 18 "против" и 6 "въздържали се". В подкрепа на това повишение гласуваха съветници от ГЕРБ и част от бившия вече Реформаторския блок - по-точно представители на ДБГ (в лицето тогава на Прошко Прошков) и на СДС. Любопитна подробност е, че в гласуването участваха 58 съветници от общо 61. Това означава, че ако 29-те присъстващи от ГЕРБ не бяха подкрепени от реформаторите, увеличението на цената нямаше да мине.

На предстоящите местни избори и СДС е коалиционен партньор на ГЕРБ, а Прошков (който вече не е част от ДБГ) е кандидат за общински съветник от листата на същата коалиция.

Гражданите вечно догонват администрацията

Делото започва отново и ще трябва да мине на всички инстанции. То е отложено многократно, за пореден път в петък. Следващото заседание е на 8 ноември и според адвокатката и общински съветник от БСП Милка Христова тогава ще започне по същество.

Отлагането е за събиране на нови доказателства.

"Лично аз смятам, че отново не са събрани адекватни доказателства за базовата стойност на еднократното билетче", коментира тя пред Клуб Z.

На въпрос дали е възможно отново да се повтори "финтът" със смяна на наредбата, тя отбеляза:

"Няма пречка, законът не забранява подобни неща. Може би трябва да се помисли за промени - иначе гражданите са вечно догонващи, а администрацията се гаври с тях до безкрай."

Дали това ще продължи - ще реши следващият СОС, който ще избираме съвсем скоро.

 

Източник: www.clubz.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Бъбреци за смет... на народната сергия, после и на политическата (ОБНОВЕН)

За статистиките, хората... и аквапарка в София

Сетила се Мара да се побара

На гол... – чифте пищови

Златното ДДС на всички властници

Да забравим за днес, че да си спомним за приватизацията от преди 30 години
114626