Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Борисов хем нагъл, х...
Борисов хем нагъл, хем скован от страх, готви отстъпление! Ще решава за оставката след ЕС (ТЕКСТ И ВИДЕО) >>

Борисов хем нагъл, хем скован от страх, готви отстъпление! Ще решава за оставката след ЕС (ТЕКСТ И ВИДЕО) >>Премиерът Бойко Борисов даде знак, че въпросът за оставката му ще бъде решен след заседанието на Европейския съвет. “Да мине Европейския съвет и ще говорим пак“, каза Борисов по време на заседанието на Министерския съвет по повод протестите, които настояват за махането му от позицията.

“Това, което ме спира е в събота и неделя - Европейския съвет, за да защитим парите за България. Има вот на недоверие (внесен от БСП), ще го гледаме“, обясни премиерът с уморен глас пред министрите си.

Той обясни, че ГЕРБ не е свиквал контрапротест в края на миналата седмицата. Това били хора, които се събрали, за да поздравят правителството за добре свършената работа заради приемането на България в Банковия съюз и чакалнята на еврозоната.

“Винаги съм бил на страната на протестиращите. Разделението на нацията е толкова силно, че не знам как ще преодолеем следващите месеци. Да мине Европейския съвет. Ако нямаме план за стабилност… включително с опозиционните партии трябва да се говори, познавам им ресурса. Знам какво може Румен Петков и Мая Манолова, Може да са се променили, да са станали по-добри“, каза Борисов.

За провокациите от вторник вечерта той коментира: “Аз видя ли кръв на улицата и веднага тръгвам. Те знаят това и затова хвърлят тези пликчета с червена боя, за да създават впечатление за кръв.“

Той пак предупреди, че може да последват много лоши времена, ако правителството падне.

“Емоциите не са добър съветник. България много пъти е тръгвала по тоя път и после горчиво се е вайкала.  След атаката на Партийния дом следват 12 години на пълен застой.  Суверен е народът. Ние винаги сме побеждавали в честни избори. С кадрите, които са в президентството, съм разочарован от това, което видях там…“, обясни той.

После допълни: "Януари и февруари положението ще бъде толкова зле, че ще съжаляват". Борисов уточни, че говори за съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, чиято акция на Росенец отприщи масовото гражданско недоволство.

Той не се бил месил в съдебната власт.

В сряда Бойко Борисов обясни, че му се “вменявало“, че ще се меси в съдебната власт, макар сам да е признавал, че го прави. Той се опита да отхвърли отговорността за избора на Гешев, който беше подкрепен от представители на ГЕРБ във ВСС и от правосъдния министър Данаил Кирилов, който можеше да внесе алтернативна кандидатура, но не го направи.

“Аз не се познавам с нито един един човек в съдебния съвет, за да предопределям някакъв избор, Не съм се виждал с тях“, каза Бойко Борисов.

Преди няколко месец той лично обяви, че е накара представителите на ГЕРБ във ВСС да изберат председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Шефът на върховния съд показа SMS как членовете на ВСС се отчитат на премиера как гласуват.

Борисов сега забранявам на правосъдния министър да пише във Фейсбук

“Забранявам ви Дани Кирилов да пишете във Фейсбук. Възпалявате ги“, каза той и допълни: “Ще дойде време и техните избиратели ще го попитат Христо Иванов: С кой ще управлявате?.

Борисов обяви, че приемливите партньори за ГЕРБ са “Обединените патриоти“. “Ясно сме го казали“, обясни премиерът.

За коронавируса

Борисов започна да говори за коронавируса. По думите му в България вече “никой не вярва, нито мисли, нито изпълнява ограничителните мерки.

“Тревожен съм, че наесен това ще ни изиграе лоша шега. Икономическата криза идва с огромни темпове в цял свят. Ще стане по-лошо“, предупреди той.

“Аз нямам лостове. Всичко е само в ръцете на всеки един човек индивидуално. Аз не мога да ви кажа вече: Събрали сте се на протест, ще ви сложа КПП-та“, обясни Борисов.

Много преди началото на протестите Борисов разпроди едновременно да се премахнат всички ограничителни мерки, а броят на заразените започна да расте преди изблиците на недоволството срещу правителството и главния прокурор. Пикът от 330 заразени през миналата седмица се дължеше на управлението и посланията на централната власт и няма как да бъде свързано с протестите.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.mediapool.bg/


 

  

 

 130538