Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Борисов обещава спор...
Борисов обещава споразумение с медицинските сестри (Обновена)

Борисов обещава споразумение с медицинските сестри (Обновена)Протестиращите жени: Не се чувстваме терористки 
В началото на следващата седмица правителството ще предложи пакет за споразумение на медицинските сестри, съобщи премиерът Бойко Борисов по повод протестите на сестрите и засилващото се напрежение от последните дни. "Всичките тези хора да се накачат горе на козирката и да кажа или/или. С тях се виждах, огромна част от обещанията сме ги свършили и всичко това ние в разговори последния месец сме го финализирали. Така че аз съм проявил уважение към тях. Вчера пратих министри, зам.-министри и т.н. Със синдикатите официалните ние работим. И един пакет ще предложим след понеделник, да видим как ще се разберем", допълни Борисов, цитиран от БНР.

По-рано медицински сестри, които се бяха барикадирали повече от денонощие в сградата на бившия партиен дом в София, коментираха, че продължават с протестите си. "Не мисля, че това е поражение. За да не преживеем втори път насилствено извеждане от сградата, решихме сами да напуснем сградата (на Народното събрание). Аз не се чувствам терорист и не мисля, че пет жени – майки и медицински сестри, сме заплаха за държавата, за да бъдем третирани по този начин", каза пред bTV Мая Илиева, лидер на протестите. - До тази ситуация ни доведе неглижирането, не отчаянието, не сме психически нестабилни. Не може една година да протестирам и никой да не може да ни реши проблемите“.

Бойка Анастасова, която вчера най-дълго бе на перваза на прозореца на бившия партиен дом обяви, че е действала така, защото се е чувствала застрашена. "Мястото, на което бях защитена е пред камерите и погледите на колегите долу", уточни тя.

„Ние отидохме за диалог, не виждам какво сме нарушили като останахме извънредно в институцията Народно събрание. Очаквахме някой да дойде и да проведем диалог“, казаха още сестрите, а Мая Илиева напомни, че е първата уволнена медицинска сестра заради протестите. По думите ѝ Бойка Анастасова също е репресирана в „Пирогов“, където работи. 

"Не може в правова държава да нямаме право на протест", подчерта Илиева. 

"След една бурна нощ, празнувахме това, че имахме волята да покажем на хората, че да се случат нещата трябва да действаме малко по-агресивно. Излизане на прозореца беше акт на отчаянието, да покажем, че само с дипломация в България не се получават нещата - каза пък пред БГНЕС трета от протестиращите - Димитрия Димитрова. - Удовлетворени сме, че много хора ни подкрепиха, телефоните ни загряха от чужбина да попитат с какво могат да помогнат. Много лекари писаха, че се разграничават от изказването на Българския лекарски съюз. Това води до едно обединение“.

Димитрова призова, когато хората се борят за избори, нека защитават своята партия. Когато се борят обаче за социални придобивки, за здравеопазване и образование, всички трябва да са заедно.

Протестът остава, ние сме декларирали, че ще продължаваме да подкрепяме справедливите искания на майките на деца с увреждания. Ние ще продължаваме с различни методи и действия, но няма да спрем“, категорична е протестиращата жена.

Според Димитрова, правителството очаквано е реагирало негативно на блокадата на бившия партиен дом. „Ние пак казваме, не искаме тяхната оставка, искаме да работят - добави Димитрова. - Акцията, която се разигра на прозореца на бившия партиен дом вчера, беше моментен и показен акт, че сме готови и на по-драстични действия. Искахме да покажем независимо, че сме 5 слаби жени, няма как да спрем. Естествено ще продължим с дипломатични действия и законни протести. Ако видим, че след месеци продължават да бездействат, ще прибегнем пак до драстични действия“.


Източник: https://www.segabg.com

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Как стигнахме до перваза след 1 година лъжи

Мая Манолова призова гражданите да подкрепят майките и сестрите

Манолова при палатките: Подкрепете майките и сестрите! (видео+снимки)

Синдикатът на българските медици готви национален протест на 1 март

Мая Илиева: Ако се наложи сестри да излязат в карантина заради коронавируса, няма да има кой да работи

Медицински сестри вдигнаха палатков лагер под прозорците на Борисов

Липсващият пациент. Как парите за медицинските сестри станаха история с надвикване

Сестрите вбесени от поредната лъжа на здравното министерство и синдикатите

 

 

 

 

122502