Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Борисов пред "Дневни...
Борисов пред

Борисов пред "Дневник" с три клетви и заклинание: "Не ме занимавайте с един изнасилвач!""Абсолютни измислици. Ето, казвам, дал съм ти на теб 100 млн. лева. Това означава ли нещо? Не съм взел нито един стотинка нито аз, нито партията от него. Заклевам се във внуците си и в живота си". 

Това каза пред "Дневник" два часа след публикуването на информацията за сигнала на Васил Божков до прокуратурата премиерът Бойко Борисов. Той се опита да обясни твърдението на обвиняемия бизнесмен, че е предал към него и финансовия министър над 60 млн. лева за три години, с пример, че може да заяви, че е дал на репортера на "Дневник" 100 млн. лева и че това не означавало нищо. 

Премиерът отказа да отговаря на повече въпроси с репликата "какво ме занимавате с какво е казал един изнасилвач" (сред всички 18 обвинения, които прокуратурата повдигна на Божков в последните месеци има и за опит за изнасилване). 

Борисов не коментира нищо за финансовия министър Владислав Горанов, който е посочен в сигнала като основния човек, през когото Божков е получавал инструкции какво да прави и на когото плащал директно. (Най-важното от сигнала - тук) Обвиняемият бизнесмен твърди, че е готов да свидетелства за твърденията си за искане и получаване на подкуп, сплашване, престъпления по служба и че има доказателства. 

Борисов обаче наруши досегашното си традиционно обяснение, че не коментира обвиняеми лица още от времето, в което е бил главен секретар. Досега той избягваше да отговаря по този начин. По същия начин реагират и от ГЕРБ и екипа на Горанов. Преди това премиерът беше потвърдил, че знае за срещите на Борисов с Горанов и не видя проблем с есемес комуникацията между двамата. Според премиера тогава Божков не бил обвиняем. 

Борисов се закле три пъти 

По-късно премиерът се закле отново във всичко скъпо, което придружи с прекръстване, пред Би Ти Ви във фоайето на БНТ и в предаването "Панорама" на държавната телевизия. Там той допълни, че няма как да го обича човек с 18 обвинения и издирван от "Интерпол" с червена бюлетина. 

"Карикатурите са ми любими", обяви Борисов по адрес на карикатурите, разпространени от Божков, но насочи критиките си по традиция към в. "Сега" с издател Сашо Дончев ("Овъргаз"), когото не назова поименно, и обяви, че много олигарси се били "засмукали в снагата на народа октоподни пипала". Обясни, че такъв бил случая с три посредника при доставката на газ за България, които неговото правителство е отстранило и така се е стигнало до поевтиняване на доставките след проведени "тежки преговори". Доставчик на газ за България по договора с "Газпром" е държавното дружество "Булгаргаз". 

Закани се, че след като престане да е пример, тъй като това нямало да трае вечно, щял и той да прави карикатури и комикси, защото "сега е скопен" в качеството си на управляващ и няма право да се занимава с това. Обяви, че е окарикатурен прекрасно, и че обича "такива независими медии", но парите са си дошли "при народа", имайки предвид поевтинелия газ, заради което се очаква крайните потребители да получат надплатени суми за отопление обратно. И после обяви, че парите от хазарта сега отивали в спорта след като бизнесът на Божков е взет "в полза на държавата". На въпроса защо сега е взет този бизнес, а не преди 10 години Борисов отговори, че тогава това "не ни е било приоритет". 

Една пура, Би Ти Ви и партийни проекти 

Във всички коментари тази вечер премиерът твърди, че от Васил Божков е получил една "дълга пура", каквито той пуши, което станало в централата на ГЕРБ, където той дошъл с шефовете на Би Ти Ви, които не назова. Това разказа и пред репортер на Би Ти Ви като там допълни, че става дума за "най-големите". Не отговори на въпроса защо е дошъл тогава Божков, защото щял да си запази тази информация за времето, когато ще се отдаде на комикси. 

Не се разбра кога е била срещата и за кое ръководство на медиата говори. Офисите на Би Ти Ви и ГЕРБ са в една и съща сграда - административната на НДК. 

Борисов не беше питан говорил ли е по телефона с Божков, за други срещи между двамата, а част от темите намеси сам докато обясняваше. Той не коментира директно и връзките на Горанов с Божков, а включи досегашната теза на финансовия министър, че отговорността за "грешката" от платените по-малко 700 млн. такси от фирми на обвиняемия бизнесмен е на комисията по хазарта. 

"Ако някой е взимал пари, прокуратурата разследва цялата комисия. Аз се заклевам във всичко свято, защото съм много вярващ, и неслучайно даваме на църквите и манастирите, една стотинка, един лев, едно евро не съм взел от този човек". Обяви, че ако може да му се търси морална вина, то е помагал на всички отбори във футбола. "Аз съм набожен човек, да пукна ето тука, ако една стотинка, един лев, едно евро, един долар....", прекръствайки се. 

Обясни, че не знае някой да е взимал пари от него. "На мене нито една стотинка, за Горанов, Менда Стоянова - всеки си отговаря сам", обясни премиерът пред Би Ти Ви като натърти, че на него "нито стотинка" не е дадена. 

На въпрос защо толкова дълги години никой не е проверявал Божков, Борисов попита защо пък той толкова дълги години не е споменавал, ако има такива проблеми. 

Обяви твърдението на Божков не само за лъжа, но сравни действията му със случая "Костинброд" (в който основни действащи лица с упрек за подмяна на вота бяха директорът на ТВ 7 Николай Бареков и депутатът тогава от БСП Мая Манолова) като посочи, че "тези мекерета така действат" като си измислят нещо, вкарват телевизия и "правят уаууу. Сега правят същото, но телевизията е друга. Пак са същите хора", заключи Борисов. 

Обясни изнасяните информации от Васил Божков с това, че той се опитва да се защити, когато е получил обвинения след като години наред бизнесът му е бил наред и не се е оплаквал. 

Пред Би Ти Ви допълни, че много хора, на които не е дал да си правят далаверите, след това се обръщат срещу него. Обясни, че през всичките предходни години отношенията им били нормални, срещали се и не е било срамно или забранено на никого да се среща с Божков, тъй като той е бил "водещ бизнесмен". Пред Би Ти Ви обясни, че Божков идвал и на срещи с прокурори, с футболния съюз и с много други, без да обясни. "Нито съм го чувал, нито съм го виждал, нито някога по такава тема сме говорили", обяви той. 

Декларира, че никога закони в услуга на когото и да било не са приемани. "И точно това може да се проследи", подчерта той. 

Обяви за странно това, че когато се появяват нови политически проекти (без да бъде питан или да обясни какво има предвид) Божков започва да казва, че вади пари да плаща на ГЕРБ, правителството и лично на него. Тезата, че бизнесменът е финансирал Мая Манолова за кмет на София разпространи ден по-рано лидерът на НФСБ Валери Симеонов, а Манолова каза, че ще го съди. 

Борисов добави като аргументи и това, че неговите съдружници от над 20 г. би трябвало да са знаели, че се отклоняват такива суми и че всъщност проверката на държавата е започнала по техен сигнал за некоректно плащане на държавни такси, защото са "от кухнята и знаят". Намеси покупката на културно-исторически ценности, притежавани от Божков и иззети от прокуратурата. "Те без пари ли са или иманярите ги дават без пари или срещу фактура?!". "Къде е нашата вина?!", попита Борисов. 

Какво пише в сигнала на Божков 

"За по-малко от три години съм предал директно на министър Владислав Горанов и на министър-председателя Бойко Борисов над 60 млн. лева. по тяхно директно искане и разпореждане." Това пише Божков в сигнал до прокуратурата, публикуван от сайта "Биволъ" в петък (5 юни) привечер. Неговата автентичност е потвърдена от бизнесмена пред "Свободна Европа". 

"Имам готовност да предоставя на прокуратурата пълни свидетелски показания за споменатите събития, подкрепени от веществени доказателства, включително документи, банкови извлечения, записи от охранителни камери, снимки и свидетелски показания", заявява още Божков. 

Всичко за сигнала - четете тук. 

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

 Борисов три пъти се закле, че от Божков взел само една пура и каза ...

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Васил Божков пусна снимка с лавина: IG подценява интелигентността нанарода, VG и ББ смятат, че чрез медиите могат да заглушат всеки скандал

Божков: Имам доказателства, че съм дал 60 млн. лв. на Борисов

Васил Божков: „Дадох на Борисов и Горанов 60 млн. лв.”

Биволъ >> Сигналът на Васил Божков: Имам снимки, записи и свидетели за 60 милиона, дадени на Борисов

Ако Борисов не удари сега, ще унищожат него и страната - част II

Има ли защо властта да се страхува от Божков и да натиска медиите. Паякът – част I

Прокуратурата: Божков е регистрирал едва 212 артефакта, досега са намерени 3385 (Снимки и видео)

Васил Божков: В прокуратурата доказвам рекета от управляващата #хунта /схема/

 
127480