Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Борисов трябваше да ...
Борисов трябваше да даде оставка и да отиде на избори, вместо да угажда на Корнелия и патриотите. Стабилността не е средство за самообогатяване на 240 тунеядци

Борисов трябваше да даде оставка и да отиде на избори, вместо да угажда на Корнелия и патриотите. Стабилността не е средство за самообогатяване на 240 тунеядциТруден ден за редовите гербери, за честните симпатизанти на Борисов - отвъд административната синекура.

ГЕРБ клекна на БСП за партийната субсидия, а в същото време позволи на патриотите да им извиват ръцете. Имиджовите щети от това упражнение тепърва ще се изчисляват.

Какво се случи? Защо премиерът се прегърна с Корнелия Нинова и изправи на нокти лоялния си електорат?

"Дотук съм...", "Предадоха ни...", "Това е по-голям компромис от онова, което мога да понеса..."

Стотици отзиви в този дух препълват социалните мрежи и форумите от снощи.

ГЕРБ пуснаха острието си Тома Биков да разяснява ситуацията. От думите на Биков излиза, че иде реч за банален рекет от страна на коалиционните им партньори. Ако ГЕРБ не са гласували за 8 лева субсидия, патриотите са щели да бламират бюджета. Респективно - веднага се отива на избори посред зима.

Избори без бюджет. Такава е била алтернативата.

Тоест, патриотите са целите в черно, те са алчните злодеи, които се пазарят за по-тлъст пай от бюджета.

Това е опорната точка на ГЕРБ. Проявили са национална отговорност, не са пожелали да вкарат страната в политически хаос насред зима.

Така ли е обаче? Аз лично се съмнявам. Патриотите едва ли са в положение да диктуват. При нови избори повечето от тях няма да помиришат Народното събрание. Край с привилегиите, комисиите, луксозните автомобили и квартири, секретарките, заплатите и командировъчните...

Патриотите са всичко друго, маломерни са като мислене, но не са самоубийци. Ако ножът опре до кокала, те ще гласуват бюджета, само и само да не се разпадне коалицията, да не свърши далаверата.

Кога пак Каракачанов ще може да стане военен министър, а Валери Симеонов зам.-шеф на парламента...Кога пак Ревизоро ще е шеф на комисия и ще го играе ключов фактор за икономиката...На върба в сряда, казва народът.

Следователно тезата за лошите патриоти, които извиват ръце, издиша. Истината е другаде, в уйдурмата на ГЕРБ с БСП, в угаждането на Корнелия, която е във фактически фалит, а касата на "Позитано" е празна.

Точно това не могат да преглътнат герберите - поредния реверанс към кресливата и арогантна левица.

И тук идва главният въпрос - защо Борисов реанимира Корнелия Нинова. Нейния апарат, телевизията й, щата на централата, партийните клубове, възможността й да важничи, да плаща на медии за фалшиви новини срещу ГЕРБ, да мъти протести...

Каква е цената на сделката? Дали го прави само от добро сърце? От кавалерство? Защото иска да мине за либерал? Или пасиансът е по-сложен? Ще получи ли нещо в замяна, нещо в бъдеще време?

Той си знае.

А колко по-честно за Борисов щеше да е излезе пред измъчените хорица и да заяви: "Извиват ми ръцете, нямам мнозинство да прокарам субсидията от 1 лев, нито бюджета, партньорите ме рекетират...Затова отивам на избори. Принципите ми са по-важни от моментните пазарлъци и илюзорната стабилност."

Как мислите, дали на изборите след три месеца нямаше да грабне пълно мнозинство?

За какво ни е тази прословута стабилност, ако е просто средство за самообогатяване на 240 тунеядци?

Какъв е смисълът от тази агония, от тези пагубни компромиси? Ясно е, че тъй наречените "патриоти" са контрапродуктивни за управлението и нормалността в държавата. Ясно е, че оттук до края на мандата ще влизаме в спирала от лъхащи на гнило пазарлъци и сделчици.

Извънредните избори не са страшни. Страшно е да огорчаваш онези, които са ти повярвали и са тръгнали след теб.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://pik.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Честит празник, шарани!

Докато ние им гледаме сеира, те си уреждат келепира!

Слави Трифонов: Ако продължавате така, наистина скоро няма да има такава държава!

Днес Мая Манолова обявява гражданския си проект

Гавра с 3,5 млн. българи, гласували на референдум 2016! >> Субсидията на партиите става 8 лева на глас (Обновена)

 

 


118301