Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Божков изплува и зад...
Божков изплува и зад ареста на зам.-министъра и Бобокови

Божков изплува и зад ареста на зам.-министъра и БобоковиПри осъществената спецакция срещу заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, други длъжностни лица, както и бизнесмените братя Бобокови, са иззети доказателства, които насочват към хазартния бос с 18 обвинения Васил Божков. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, която даде днес повече информация за разследването.

"От жилище, обитавано от обвиняемия А. Б., са намерени и иззети автобиографии със снимки на длъжностни лица от Министерство на правосъдието и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, както и автобиография със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по дело, по което е обвиняем Васил Божков за извършването на тежки умишлени престъпления", съобщи Милева. Същият служител на специализираната прокуратура обяснил пред разследващите, че не познава никого от престъпната група и не знае защо са събирали данни за личността му.

От апартамента на друг от обвиняемите пък била иззета "цветна снимка, на гърба на която има изписани имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото, някои от които са убити през годините. Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари - 70 милиона долара, 100 милиона лева, 120 милиона лева, 300 милиона лева".

 

До момента към наказателна отговорност след акцията в четвъртък са привлечени 10 души. На 7 от тях е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, като няма такова за нейното ръководене. Има и второ обвинение за управление на опасни отпадъци. Други трима души са задържани за данъчни престъпления. Прокуратурата ще настоява четирима да останат за постоянно в ареста, двама да бъдат под домашен арест, а на единия Бобоков е определена гаранция от 1 млн. лв., а на брат му се иска постоянен арест. Прокуратурата отново не съобщи кои са всички задържани.

Наблюдаващият прокурор по делото Генка Бързашка посочи, че зам.-министърът е бил в изключително близки отношения с бизнесмените братя Бобокови и е "извършвал действия, с които е спомагал незаконна дейност на Бобокови за внос и износ на отпадъци". "Дейността е била извършвана абсолютно фиктивно с дружества, финансирани от братя Бобокови и контролирани от тях. Установено е, че Живков, в качеството си на зам.-министър и възползвайки се от служебното положение, е оказвал натиск и въздействие върху подчинени на него длъжностни лица. В случаите, в които не са били изпълнявани неговите разпореждания, е имало случаи дори на уволнени директори на РИОСВ.

В хода на разследването било установено още, че задържаният директор на РИОСВ-Плевен не само не е осъществявал контрол, а под негово въздействие са извършвани фиктивни проверките от подчинени, в чиито протоколи са отразявани неверни обстоятелства. "Колегите от Италия ще участват активно в разследването. Ние сме пожелали да сформираме съвместен екип с тях. В следващите 20-30 дни ще има още разследвания и можем да кажем, че към наказателна отговорност ще бъдат привлечени и други лица включително длъжностни", коментира зам.-шефът на спецпрокуратурата Ангел Кънев.

След въпрос от журналист Кънев съобщи също, че о наказателното производство, водено срещу обвиняемия Божков, са разпитани няколко министри, включително министър Горанов, разпитвани са и зам.-министри и председатели на държавни комисии, и държавни агенции.

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Красимир Живков и братя Бобокови - вече с обвинения

Koи всъщност са братя Бобокови и колко пари са отмъкнали от държавата, благодарение на Каракачанов

Есента на олигарсите

Зам.-министър в ареста, Бобокови дадоха фира, да се готвят „знакови“ играчи

Арестувани ли са братя Бобокови?

Емил Димитров - Ревизоро: Нямам правомощията да поискам оставката на Живков

Прокуратурата: 6 души, сред които и зам.-министър на МОСВ, са задържани за 24 часа

Зам.-екоминистърът оказвал натиск за боклука в полза на фирми

Акция и в офиси и къщи на братя Бобокови, разследват се сделки с отпадъци (Видео)

Ограбват ни! Кой както си иска и кой колкото може!126980