Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Бракът по сметка! А разводът…

Бракът по сметка! А разводът…Позиция на Момчил Зайков - доброволец, гр. Асеновград

Бракът беше по сметка. Беше сключен с ясни параметри: „Вие ни подкрепяте, ние ви даваме да дерете народа редом с нас“. Така се прегърнаха и целунаха ГЕРБ и патриотите и заживяха… Уродливо! Още на изборите тази пролет (ГЕРБ и Патриотите се разбраха: Премиер ще е Борисов)

Бракът набързо започна да нагарча. Така както обикновено става, когато е по сметка или, когато от двете страни има рядко несъстоятелни индивиди. Когато пък има ревниви любовници в лицето на ДПС, БСП и „Воля“ играта става още по-сложна.

Семейните скандали бяха заложени още в началото на порочния брак, изграден по модела на коалиционните патерици. В последно време, макар и не толкова явни те сериозно разклащат властта.

На всички е ясно, че неспирните изцепки на Валери Симеонов (Тихо, Валери е в тоалетната...!), не са по вкуса на батко и батковците от ГЕРБ. От щаба на ненаситния шкембе патриотар Каракачанов пък на определени интервали си позволяват да мушнат леко партньора, не за друго ами да го жегнат и така да си поискат някое друго подаръче.

Така направиха и след танца със сабите в Саудитска Арабия. Постъпиха типично в свой стил, мислейки си, че докато Каракачанов успива Борисов в Риад, те безнаказано ще могат да понатрупат дивиденти в София. Та в тази извратена любовна игра те скочиха да имитират защита на на родината... от Царя. Разбирайте - натискат Боко, за да патриотарстват за имоти и още облаги. В прослава и защита на България издекларираха, че държавата не трябва "мълчаливо и лекомислено" да прави опити за „сделка" със Симеон Сакскобургготски от типа „имоти срещу международни контакти“ - допълвайки, че последните са доста съмнителни (ВМРО се възмути от отстъпките на кабинета за "царските имоти"). Всъщност точно толкова, колкото и „чистите“ намерения на патриотарите.

След години на отработети и договорени с ГЕРБ уж скандали (ГЕРБ: Сидеров е опасен за демокрацията и сигурността) ;  (Сидеров забърка пореден скандал в парламента) ;  (Сидеров в НАТФИЗ: какво се случи), единствено третата глава на патриотарската ламя в лицето на „Атака“ и вожда Сидеров засега си мълчи и се умилква около премиера, че да посмуче колкото може по-дълго от благините на властта.

Зад кулисите на целия този гнусен театър обаче нещата никак не са в ритъма на щастливия брак. Да, коалиционните любовници са се вкопчили един в друг и стискат здраво ръце, за да не се удавят в евентуален вот на недоверие, ама никак не им се седи заедно в брачното ложе.

И за това все по-ясни индикации дават публичните им взаимоотношения. Вицето Валери Симеонов публично обвини премиера Борисов в "едновластие" (Валери Симеонов: Борисов се държи като самовластен властелин. Отстраняването на Главчев е огромна грешка), а в същото време ГЕРБ маже в свой стил, че няма проблем нито с коалицията, нито със Симеонов. И както се кълнат във вярност е много вероятно да се върви към преформулиране на управляващото мнозинство. Затова навярно и партията на Борисов прие декларация в стил "никога с БСП" (ГЕРБ единни в декларация: Не на коалиция с БСП днес и в бъдеще!), опита да се разграничи наужким от ДПС, а за "Воля" естествено не спомена нищо, тъй като там те сами си отглеждат новото послушно и мъркащо коте на властта (Марешки - новото мъркащо коте на Борисов изведнъж се загрижи за партийните субсидии! Защо сега и защо така?).

Цялата тази идилия обаче е привидна, а изцепките на Валери Симеонов все повече дразнят не само непредубедените. Той пък завалията, реши да блесне още повече като преди дни размаха пръст на Борисов, че се "държи в политиката като самовластен властелин и едноличен лидер". Не че е излъгал, но каквото и да излезе от неговата уста просто няма стойност. Най би му отивало да мълчи с кокал в устата и да си патриотарства! Премиерът с его по-голямо от обиколката на талията на Каракачанов не можа да преглътне репликата и през зъби отвърна, че с Валери, спорят ли кой е най-велик, винаги ще се скарат. И допълни за погнуса на всички: „По-добре да се натискаме заедно" (Борисов даде заявка за пълен мандат на правителството с патриотите)

Всъщност, мълчаливата величина в любовното уравнение, Сидеров успя да обобщи най-добре нестабилния брак като алармира: "Занапред не трябва да правим грешки, за да изкараме пълен мандат". И накрая всичко си дойде на мястото с разяснието на Цветан Цветанов, че е нормално да има различни мнения в "едно политическо семейство". (Цветан Цветанов: Ако поне един от БСП не гласува “за”, ревизия на приватизацията няма да има). Колко идилично…

Да, ама очевидно под завивките не е много добър климатът! Непрекъснатото и неспирно повторение на мантрата, че всичко в семейството е наред е показателно за това, че не е. И че има боричкания и размяна на ласки с любовниците от другите партии.

В това боричкане БСП е привидно отблъсната, но за ДПС сякаш има място под завивките, както разбира се и за Веселин Марешки. Човекът с волята успя да се отърка във важния момент по време на демонстрациите на БСП и излизането им от заседанията на парламента. Веселинчо даде да се разбере, че и 11-те му придворни могат да са достатъчни за любовната игра ("Воля" няма да подкрепи вота на недоверие срещу правителството на ГЕРБ).

По стабилността на брака във властта упорито, за да извлекът и повече дивиденти, ровичкат и депесарите, които атакуват във всеки удобен момент несъстоятелните патриотари и се оплакват на възлюбените гербери (ДПС атакуваха ОП и ГЕРБ, нарекоха ги „еничари в Сараите”). Отново "в името на България" и етническия мир, който е особено дъвкан и премляскван от Краля Слънце.

Едва ли е нужна кой знае каква аналитична мисъл, за да заключим, че ДПС са винаги готови да се включват в плаващите мнозинства в парламента. Те отдавна обясниха за принципа на игровия модел и законите по интереси.

Колко бързо ще се разместят пластовете зависи и от ненаситността на патриотарите, които ще продължат с опитите да извиват ръцете на Борисов. А идва и европредседателство!? Тогава ще се нагледаме на порочни и грозни любовни схватки, изнудвания и изневери. Всички ще се изредят да натискат ГЕРБ, а целият гнет естествено ще понесе народът в името на лъжливия ни имидж пред чужденците. Въпрос на време е бракът по сметка с тримата патриотари да претърпи крах. Колко грозен ще е разводът предстои да разберем.

Бракоразводната сметка, уви ще е отново за на наш гръб…

Тъжно, нали?

Въпросът е докога всички ще търпим, ще мълчим... и скланяме главица?!

Докога ли...?

Преди точно 10 години почина карикатуристът Доньо Донев, а глупаците днес са далеч повече от трима…


44075