Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Брутална наглост! Ко...
Брутална наглост! Комисията за борба с корупцията в НС отказа да гласува импийчмънта на ръководството на КПКОНПИ

Брутална наглост! Комисията за борба с корупцията в НС отказа да гласува импийчмънта на ръководството на КПКОНПИЗаседанието се проведе в отсъствието на членовете от социалистическата партия

Антикорупционната комисия в парламента отказа да гласува предсрочното отстраняване на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев и неговия заместник Антон Славчев по искане на БСП, предаде Канал 3. 

Корнелия Нинова и депутати от групата на левицата внесоха миналата седмица две проекторешения с искане за предсрочното отстраняване на председателя и заместника на антикорупционния орган заради Апартаментгейт. 

Единодушно депутатите от парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарна етика решиха, че към подобно обсъждане и гласуване на предложението на БСП може да се пристъпи едва след като приключи проверката на прокуратурата. 

Всичките 7 народни представители на днешното заседание гласуваха за изчакването на прокурорската проверка и нейния финал с изключение на двамата представители на БСП, които отсъстваха. 

Зам.-шефът на комисията Спас Гърневски даже стигна и по-далеч - да не се гледат проекторешения на вносители, които отсъстват, но идеята му не бе одобрена от останалите.

„Съжалявам, че ги няма нашите колеги от БСП да потвърдят това“, заяви Гърневски, цитиран от "Фокус" и посочи, че няма чадър в работата на КПКОНПИ. 

"Смятам, че няма да е справедливо и отговорно отстраняването от длъжност да бъде приложено към Пламен Георгиев и Антон Славчев. В този смисъл предлагам да се изчака проверката на съответните органи, те да ни запознаят с резултата и ако в него има достатъчно мотиви да се искат оставки на тези хора, аз ще съм първият, който ще ги гласува“, каза още Гърневски. 

Депутатът от „Воля“ Симеон Найденов се присъедини към твърдението, че трябва да се изчакат резултатите от проверката. Народният представител от ДПС Ихсан Халил също заяви, че трябва да се види решението на прокуратурата. 

От своя страна, председателят на комисията Борис Ячев посочи, че е притеснителна формулировката на вносителите за „тежки нарушения“. 

„Няма как да се направи оценка дали е извършено нарушение и ако има такова, дали то се квалифицира като „тежко“. Дори в самия закон няма дефиниция на този термин“, заяви Ячев и подчерта, че комисията подхожда професионално и неутрално към подобни проблеми. 

Ячев посочи, че парламентарната комисия ще изиска от прокуратурата да предостави резултатите от проверката и чак тогава да се произнесе по предложението на БСП за отстраняване на Пламен Георгиев и Антон Славчев.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Пламен Георгиев сам ще си бута барбекюто

Парламентът ще изиска от прокуратурата резултатите от проверката на ръководството на КПКОНПИ

КПКОНПИ действа дискриминационно към граждани, за сметка на политици


95890