Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Брутални лъжи! ОСТАВ...
Брутални лъжи! ОСТАВКА! >> С лични пари и от татко министър Ангелкова е купила имоти за над 1 млн. лв.

Брутални лъжи! ОСТАВКА! >> С лични пари и от татко министър Ангелкова е купила имоти за над 1 млн. лв.Министърът на туризма е успяла да спести близо 700 000 лв.

За 10 години министърът на туризма Николина Ангелкова е закупила имоти на обща стойност над 1 млн. лева. Три от жилищата са на нейно име, а едно е декларирала на името на дъщеря си. Това показа проверка на Mediapool въз основа на имотната декларация, попълнена от министъра през 2017 г. и в имотния регистър.

Отделно Ангелкова е декларирала 10 банкови влога в левове, евро и британски лири, чиято левова равностойност се равнява на 673 723 лв. Средства са нейни спестявания и дарения от роднини.

В четвъртък, след като шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев обяви, че излиза в отпуск заради прокурорската проверка за имотите му, лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов препоръча на премиера Бойко Борисов да провери министрите си.

"Той добре е Борисов да си огледа по-внимателно министрите. Че и там има такива. "Овча купел", "Бързарица" 2. 142 кв. м. за 61 000 лв. Намерете го кой е", прикани той пред журналисти без да назове име. Посочените от него локации и фиксацията му срещу Ангелкова обаче бяха достатъчни "жокери", че става дума именно за нея.

Проучване на Mediapool чрез агенции за имоти показва, че за три от имотите на Николина Ангелкова е спорно дали са придобити на пазарни цени.

Средствата за купуване на двата най-скъпи имота, за които са платени близо един милион лева, са дарени от баща ѝ – Панайот Панайотов, който е акционер във фирма за пътни ремонти. Това се казва в отговора на Министерството на туризма на запитване на Mediapool. В него министър Ангелкова твърди, че имотите са придобити на пазарни цени.

"Отбелязвам, че преди да заема публична държавна длъжност, съм била на високо платени ръководни длъжности в частния сектор, приходите от които са надлежно декларирани.

Сградите на имотите, които съм придобила, са въведени в експлоатация преди повече от 10 години, не са луксозно строителство, съгласно строителните стандарти. В същите локации и към момента се предлагат имоти със сходни цени на придобитите от мен", се казва в отговора на Ангелкова до Mediapool получен в края на март.

Първият имот в Овча купел 142 кв.м за 75 000 лева

Това е първият имот, който Николина Ангелкова придобива още през май 2008 г., когато е извън властта. По това време тя е директор на българския офис на испанската компания "Херчеса", която имаше планове да строи квартал в "Овча купел", но така ѝ не реализира идеята си.

В тази кооперация в столичния кв. "Овча купел" Ангелкова купува първото си жилище Сн. Google Maps

Именно в кв. "Овча купел" на ул. "Бързарица" 2 Николина Ангелкова купува в четириетажна сграда апартамент с гараж с обща площ от 142 кв. м за 75 000 лева, според имотния регистър. Това прави средна цена от около 270 евро/кв.м. Апартаментът е купен от частната фирма "Стобис 2000".

Годините 2008 и 2009 г. са пиковите за цените на имотите, след което следва спад заради кризата, припомниха брокери. Според тях цена от 270 евро/кв.м означава имотът да е купен дори под себестойност, защото само строителството се калкулира на цена от 250 евро/кв.м без в тази стойност да влиза цената на парцела, придобит от инвеститора.

Вторият имот в "Лозенец" - 150 кв.м за 210 000 лв.

Второто си жилище Николина Ангелкова купува през февруари 2015 г. вече в качеството си на министър на туризма. Продавачът е частно лице. За апартамент от 132 кв.м и гараж от 18 кв.м в нова 5-етажна кооперация в елитния квартал Ангелкова е декларирала, че е заплатила 210 000 лв. Това прави средна цена от 700 евро/кв.м.

През 2015 г. жилищният пазар вече се е възстановил от кризата и цените за ново строителство в "Лозенец" са не по-ниски от 1000 евро на кв./м, твърдят брокери на имоти.

В тази кооперация в столичния квартал "Лозенец" Ангелкова купува първото си жилище като министър на туризма

Според министър Ангелкова обаче през февруари 2015 г. "цените на недвижимите имоти бяха ниски" и секторът тепърва започвал да се възстановява след кризата. В отговора до Mediapool тя посочва, че сградата е построена през 2006 г. и апартаментът е бил изцяло за основен ремонт на всички помещения, а платената от нея цена е пазарна.

"Паричните средства за покупка на имота са от приходи, надлежно декларирани и с платени данъци от периода когато съм заемала високо платени ръководни позиции в частния сектор и преди да бъда заета в изпълнителната власт", се казва още в отговора на Ангелкова до Mediapool.

Третият имот подарък от татко – парцел в Бояна за 518 421 лв.

Последната придобивка на Николина Ангелкова е поземлен имот във вилна зона "Киноцентъра" - първа част. Той е купен от частно лице през ноември 2018 г. Имотът е с площ от 1253 кв.м с едноетажна къща и допълнителна постройка. За него Николина Ангелкова е платила 518 421 лв. Това прави средна цена от 212 евро/кв.м. Имотът е придобит по пазарни цени при условие, че къщата е негодна за живеене, казаха брокери на имоти пред Mediapool.

В отговора си до Mediapool Николина Ангелкова посочи, че къщата и гаражът, които са отбелязани на кадастралната карта, са необитаеми от години и негодни за ползване. По тази причина тя предвижда да ги събори, което е допълнителен разход.

Къщата в Бояна, която Ангелкова твърди, че ще събаря  сн. Google Maps

Ангелкова заявява още, че средствата за покупката на имота са дарени от нейния баща Панайот Панайотов, като за това са платени всички данъци.

Отделно в имотната си декларация Ангелкова е декларирала, че с пари дарени от баща ѝ през 2017 г. купува за 480 000 лв. още един имот - апартамент и гараж от 304 кв.м в Драгалевци. Той не е на нейно име, а на детето ѝ. В имотния регистър е посочено, че става въпрос за покупка на фитнес, гараж и офис за 469 399 лв.

"Цената на апартамента по нотариален акт е 240 000 евро или 469 399 лв, както е в Имотния регистър. Грешката в цената е техническа и идва от там, че при попълване на декларацията 240 000 евро е умножено по две", уточнява Ангелкова в отговора до Mediapool. Тя твърди, че цената е пазарна. Средно излиза по около 790 евро/кв.м.

"Заключение"

Без да има зададени въпроси от Mediapool за нашумялата строителна компания "Артекс", от която апартаменти закупиха редица представители на властта, които в последствие подадоха оставки Ангелкова пише следното:

"Заключение: Заявявам, че не съм имала никакви отношения със строителната фирма "Артекс". Искам да отбележа, че аз и екипът ми ще следим внимателно отразяването на темата, свързана с имотите и при опити за уронване на престижа на мен и семейството ми ще бъдем принудени да вземем мерки по съдебен ред. Отбелязваме също, че за публикуването на информация в медийна публикация при участието на дете, се изисква изрично съгласие на родителите. Съгласно чл. 11 А от Закона за закрила на детето сведения и данни за дете не се разгласяват без съгласието на неговите родители или законни представители. В тази връзка съм категорично против малолетната ми дъщеря да бъде въвличана в медийни публикации."

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.mediapool.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Нагъл, та нагъл...! Нагли, та нагли...! И Цветан, и Бойко, и целият наш ГЕРБ !

Пламен Георгиев: Излизам в отпуска, докато проверяват имотите ми

Невиждана наглост закриляна от Борисов и властта >> Пламен Георгиев: Всичко съм обяснил за терасата. Точка по въпроса!

Как ли не! >> В ГЕРБ имало стандарт: Борисов иска оставки..., ама по-скоро дълги отпуски заради "Апартаментгейт"

WC цирк! >> Валери Симеонов със загадка: Министър на Борисов е купил 142 кв. м апартамент за 61 000 лева. Кой е той?

Лепкава кал поглъща властта: Валери Симеонов щракна и туристическата лейди Ангелкова в "Апартаментгейт"!


95125