Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Брутално! >> 1 милиа...
Брутално! >> 1 милиард лева от винетките отиват в А1. Изтече скандалният договор на АПИ /документи/

Брутално! >> 1 милиард лева от винетките отиват в А1. Изтече скандалният договор на АПИ /документи/В последните месеци държавата се тресе от неспиращите скандали около АПИ и българската тол система, част от които показахме в поредица от разтърсващи разкрития в Общество ОРГ. Вижте по-долу така криеният от институциите и може би най-скандален държавен договор в модерната история на България.

 Ще фалират ли австрийците българската пътна агенция?

През 2017 г. пътната агенция избра австрийската фирма КАПШ Трафик Солюшънс за победител в търга за 200 млн. лв с предварителното условие, че държавата ще си запази правото на управление на парите и данните, които националната тол системата ще генерира.

В началото на тази година, за изненада на цялото общество, се оказа, че мобилният оператор А1 (отново австрийска компания) е станал “единствен оператор” на системата, както за винетките, така и за тол таксите за камионите, което означава, че около 1 млрд. лева годишно от  гражданите и транспортният бизнес ще минават през сметката на А1, които по случайност се нахождат на същия адрес в София като разработчика на тол системата за 200 млн. лева – Kapsch Traffic Solutions.

Скандалният договор на АПИ дава 7% комисионна на партньора си без публичен търг и на практика оставя системата и парите от нея в частни ръце.

 Капш – А1 – Интелигентни Трафик Системи – пътят на българските пари

Вижте по-долу скандалният договор от няколко страници, който е подписан от АПИ с кухото дружество “Интелигентни Трафик Системи” ЕАД, което е преотдало от своя страна права на продажба на А1, както става ясно и от самия сайт на мобилния оператор.

Зад кухото дружество официално стои Станислава Арнаудова, която е сочена за приближена и служителка на Борис Марков, който от своя страна е открит лобист на Капш в България и подставено лице, което прехвърля пари към австрийските корпорации.

Интересен е фактът, че за хората беше по-лесно да си купят винетка от широко рекламирания онлайн магазин на А1, отколкото от сайта, който австрийците от Kapsch разработиха за АПИ. Единият блокира, а другият работеше безпроблемно. Този факт оставя съмнение за умишленото затрудняване на сайта на АПИ, особено имайки предвид, че в договора е предвидена комисионна от 7% ако винетките се продават през сайта на А1?

Скандални обстоятелства и клаузи в договора

Договорът, състоящ се от 6 страници, “защитава” правата на българската държава, като в случай на проблем с “Избрания” е предвидена клауза, която да “разреши всички спорове, породени от договора […] чрез разбирателство и взаимно отстъпки” (из чл. 14, ал. 1).

Избор на “оператор” тайно, без търг

На 18 декември 2018г. АПИ избира самосиндикално без публичен търг фирма Интелигентни Трафик Системи ЕАД за “единствен оператор” на винетки и тол такси. На 19 декември АПИ подписва Договора с избраната фирма (виж по-долу).

По-късно на същия ден – 19 декември (ден след избирането на “победителя”) АПИ пуска и публично условията за кандидатсване за всички останали фирми, които искат да кандидатстват.

Също интересен факт е и подборът на маркетингово послание на “А1 България”, а именно “Единственият национален доставчик” (бел. ред. на винетки и тол такси) имайки предвид, че формално АПИ също е “доставчик” на тези услуги.

 Куха фирма вади 3 милиона с неясен произход

Фирмата “Интелигентни Трафик Системи” ЕАД трябва да предостави банкова гаранция в размер на 3 милиона лева, като 2 милиона са за договора за електронното събиране на пътни такси и един милион за договора за винетките. Проверка на Общество ОРГ доказва, че общият годишен оборот на фирмата партньор на А1 е едва 2 000 лева и няма нито един служител.

В следващите материали ще ви покажем КОЙ е гарант за банковата гаранция и коя е банката, осмелила се да рискува лиценза си, както и дали банковата гаранция реално е направена или парите са с “неясен произход”.

 Такса на таксата от 7% до 14%

“Интелиrентни Трафик Системи” и А1 взимат по 7% от всяка продадена винетка съгласно договора. В АПИ няма официално публикуване решение, мотив, доклад или каквато и да е форма на документ описващ как Пътната Агенция е решила да “закове” комисионната на 7%. С други думи с право може да се заключи, че решението е “взето във въздуха” (бел. ред. което го прави незаконно).

Въпреки, че комисионна от 7% е прецедент и би прозвучала като форма на открита олигархия за някой от активните граждани, то тя съвсем не е “черешката на тортата”. Извън клаузите на договора, А1 таксува и за всяко разплащане онлайн, в което доставчикът на разплащателни услуги – TECS Telecommunications & E-commerce Solutions GMBH (отново австрийско дружество), удържа допълнителни до 7% от всяко плащане. По този начин общата стойност на “такса на таксата“, която плаща всеки може да достигне до 14%.

В договора откриваме още, че Агенция “Пътна инфраструктура” очаква  “Интелигентни Трафик Системи” ЕАД да и отчитат колко точно винетки са продали и колко пари са прибрали от тол таксите за камионите. Остава отворен въпросът как АПИ ще е сигурна, че партньорът на А1 ще каже точната бройка на продадените винетки и ще отчете до стотинка прибраните приходи от тол таксите, особено когато реалната система все още не съществува.

Очаквайте утре още нови горещи разкрития на Общество ОРГ. Кои “известни” адвокати стоят зад схемата АПИ – А1.

http://www.obshtestvo.org

a3

A4

a5

A6

Aпи

апи

Източник: http://afera.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Всеки пети смята, че правителството е отговорно за проблемите с електронните винетки

Поредно фиаско - падат, извиняват се, но... продължават напред! (ОБНОВЕНО)

Хубава работа, ама българска

Поредната пешка-жертва падна: Борисов поиска и получи оставката на шефа на АПИ

Прехвърляне на отговорност! >> Експерт към АПИ иска 15 000 лв. санкция за фирмата, направила сайта за винетките

Девет причини, поради които не ни се получава електронното управление


 


87935