Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Брутално: Бизнесмен ...
Брутално: Бизнесмен разказва за Петьо Еврото, Пеевски, прокуратурата и опита за кражба на фирмата му

Брутално: Бизнесмен разказва за Петьо Еврото, Пеевски, прокуратурата и опита за кражба на фирмата муВ интервю за Антикорупционния фонд бизнесменът Илия Златанов разказва за връзките между бившия следовател Петър Петров – Петьо Еврото, Делян Пеевски, Специализираната прокуратура и опита за кражба чрез изнудване на фирмите от групата на "Изамет" – най-големият български производител на асаньори. От 12 април тази година бизнесменът живее извън България.

Покъртителната му история започва преди три години с неговия конфликт със съпругата му и детето му за собствеността на работещия бизнес за милиони на фирмата "Изимет". По това време годишният приход на компанията е 20 милиона лева.

Мажоритарният собственик Илия Златанов разказва как известно време е подавал сигнали до институциите в опит да намери подкрепа, но никой не му обръща внимание. НАП е отказала да направи ревизия на фирмата през 2017 година с аргумента, че няма ресурс.

На 25 юни миналата година синът му Явор Златанов и негов съдружник влизат във фабриката в Дупница с полиция и частен съдебен изпълнител. Те представят документи, че собствеността фирмата "Изамет" е прехвърлена на "К Корекшън" – Кюстендил. Фабриката спира дейност и Илия Златанов е отчаян.

Негов съсед му казва, че познава един човек, дето бил "малко скъпчия", но пък можел да му помогне. Така го води в ресторант "Осемте джуджета" на ул. "Шандор Петьофи" в София, където от години се е установил Петьо Петров – Петьо Еврото, който сега е адвокат.

Петьо Еврото бе шеф на специализирания следствен отдел до 2016 година. Тогавашният главен прокурор не позволи Еврото да бъде уволнен дисциплинарно и наложи Висшият съдебен съвет да гласува оставката му. Сега Петров е адвокат

"Истината ще възтържествува, приятелю. Тук са идвали много хора и съм помогнал на всички", казал Петров на Илия Златанов при първата им среща, спомня си бизнесменът. След това институциите се задействат светкавично.

На 3 юли Илия Златанов подава сигнал за изнудване и още на следващия ден е разпитан. На 19 юли Специализираната прокуратура съобщава, че са повдигнати 6 обвинения за изнудване, неизгодни сделки, присвояване и пране на пари.

От трезорите на съпругата на Златанов и децата му са иззети 565 000 евро и 35 кг злато за 4 милиона евро. Ден преди изземването в офиса на препоръчани адвокати Илия Златанов подписва запис на заповед за близо 2.86 милиона лева в полза на Любена Петрова, съпруга на Петьо Еврото. Падежът на заповедта е 30 ноември. Петрова бе организатор на "гражданските акции" в подкрепа на главния прокурор Сотир Цацаров през 2016 година. След това се жени за Еврото.

Пред офиса на Петър Петров винаги има джип с охранители от "Делта гард" и патрулка с полицаи, разказва Илия Златанов.

Бизнесменът подписва споразумение с Петров, че през август ще му върнат парите в Швейцария, а половината ще останат за адвоката, но Еврото не подписва споразумението. После му представили адвокат Десислава Коцева, която щяла да представлява неговите интереси. Тя е известна като организатор на част от срещите от скандала "Яневагейт" между тогавашната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова.

През септември Златанов го викат, че са намерили документите за златото и му предлагат да делят 50 на 50.

После следва затишие, а Коцева обяснява на бизнесмена, че сега са заети с избора на Иван Гешев за главен прокурор, те организирали митинги в негова подкрепа. "И сега Гешев като стане главен прокурор, всичко ще си дойде на мястото", казват на Златанов

През декември го вика Петьо Петров и иска да му припише всичко на него, но не му казва какво смятат да правят.

"Но каза Пеевски мислеше да развива бизнеса две години и половина, и след това ако ти струва казва два и половина милиона оценката, той ще ти даде два милиона и осемстотин хиляди", разказва Златанов.

Пеевски искал да участва в подмяната на старите асансьори в страната, защото се очаквало от ЕС около 4 милиарда евро. "После ми каза (Еврото), че от фирмата "К Корекшън", на която активите са прехвърлени фиктивно' е продадена на негов съдружник – Кристиян Христов (27 г)", разказва Златанов.

"На 15 януари т.г. пак ми викат в "Джуджетата". Същия ден му налагат без негово искане охрана от две момчета от Перник. През два часа охраната докладваше на Митко Спасов – Каратиста, основател на "Делта гард", обяснява бизнесменът.

Към този момент Златанов вече не е допускан до неговата база на "Гара Искър". Викал е полиция, но никой не идвал. "Роден брат на министър Маринов (вътрешния министър) е униформен полицай и личен шофьор на Еврото", обяснява Златанов.

На 15 януари Еврото му казва, че го вижда за последен път и ако не му прехвърли всичко, ще го вкара в затвора, а пък синът му е там и няма да излезе.

„На 20 март в съм в Дупница в предприятието, обажда ми се (адвокат) Коцева и ми казва веднага да тръгвам към Джуджетата. Качват ме на втория етаж – там са четирима души Петров, жена му и Коцева и още една адвокатка. Казаха, че тя защитава интересите на сина ми. Отивате в 3 часа в Правителствена болница, синът ти трети ден от ареста не е закаран на хемодиализа, получава пристъпи, отивайте там и подписвайте. Знаеш какво трябва да направиш. Иначе ти в затвора, а той ще умре", разказва Илия Златанов.

Казано му е: "Ние с Черепа се оправихме, вие ще изчезнете като песъчинки в пустинята".

Антикорупционният фонд изрично е посочил, че нито един от замесените в историята не е пожелал да отговори на въпросите.

 

Източник: https://www.mediapool.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Борисов да създаде независим прокурор, е все едно Пеевски да създаде независима медия!

Петьо Еврото - романтика и имоти

 

 

 


128812