Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / БСК право в десяткат...
БСК право в десятката! >> Мярката 60:40 остава неработеща за бизнеса

БСК право в десятката! >> Мярката 60:40 остава неработеща за бизнесаМярката 60:40 остава неработеща за бизнеса и след промените в законодателството. Готовността на държавата да поеме част от осигуровките на персонала в засегнатите фирми ще разшири кръга на подпомогнатите, но няма да постигне търсения ефект върху пострадалия бизнес.

Готовността на държавата да поеме дължимите от работодателя осигуровки е възможност, но не е решение, смята Мария Минчева от Българската стопанска камара:

„Всъщност идеята беше да се поеме непосредствения удар след кризата. Този непосредствен удар не може да трае 3 месеца и ние непрекъснато да преговаряме за нови мерки. Очевидно е, че малка част от хората ще могат да се възползват, другите ще разчитат на други финансови стимули, ако такива се появят“.

За предприятията, които кризата затвори, мярката остава неработеща. 

„Защото не е нормално, когато една фирма е преустановила дейност, по причини извън нея, работодателят да запазва същите си ангажименти към работника, а работникът изобщо да не работи. Всички тези, които нямат капитал и обороти, на които да разчитат да покриват текущите сметки, те остават извън тази целева група“, допълва Минчева.

Така в ситуацията на избор да запазиш бизнеса си или да обявиш фалит, решение се търси в съкращаването на персонала. Точно обратното на целта, която мярката преследва. 

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://www.bnr.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Пандемия от коронавирус в България (2020)

Мангъров контра на Борисов: Колективният имунитет трябва да се случи, за да се преодолее зараза

Увеличават се заболелите >> 24 нови случая на COVID-19, 565 са потвърдените до момента у нас

Докато у нас залъгват >> Италия обяви рекордна програма от 740 млрд. евро за стимулиране на икономиката

Лекар от първа линия в Ню Йорк: Как да намалим с 99 процента риска от инфекция с COVID-19

Докато у нас насаждат страх и паника >> Германия слага край на карантината на 19 април?

Ани Алашка-БСК: Другите държави по-късно от нас въведоха антивирусни мерки, но и много преди нас започнаха с подпомагането на хората и бизнеса!

Лотария - COVID-19124037