Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Бунтът на медицински...
Бунтът на медицинските сестри продължава с пътни блокади

Бунтът на медицинските сестри продължава с пътни блокадиНедоволството на медицинските сестри срещу ниските възнаграждения продължава, въпреки отпуснатите от кабинета 50 млн. лева и уверенията на Министерството на здравеопазването, че с разпределението на парите за работни заплати в болниците по нова методика, заплащането на труда ще стане по-справедливо. В близките дни и седмици медицински сестри от цялата страна подготвят протести и шествия, включващи пътни блокади на основни пътни артерии.

Медицинските сестри настояват за основно възнаграждение от две минимални работни заплати или 1120 лева. Освен това те са против търговския статут на лечебните заведения, тъй като смятат, че “търговията с човешкото здраве“ е против интересите на пациента, съсловието и здравната система като цяло.

Във вторник специалистите по здравни грижи в Стара Загора излизат на протест и шествие, а преди ден медицински сестри от видинската болница “Св. Петка" обявиха, че от четвъртък започват ефективни стачни действия заради ниските си заплати.

За сряда следобед е насрочен протест пред болница “Токуда“, където работи една от организаторките на протеста на сестрите Мая Илиева, която се оплака от оказван натиск.

Тя е получила отказ от ръководството на болницата на подаденото уведомление за планирания за 12 юни протест, но получава подкрепата на много колеги от страната, които ще се отзоват на утрешния протест. По време на протеста движението пред болницата ще бъде блокирано.

По думите ѝ медицинските сестри не са получили обещаното до този момент, заради което продължават с протестите и са готови на още по-крайни действия като обявяването на гладна стачка и колективни оставки.

Протестите на медицинските сестри в различни градове на страната ще продължат и през следващите дни. На 14 юни в Кърджали ще бъде блокиран изхода за Маказа. На 18 юни във Враца ще има протест пред болницата и ще бъде блокиран пътят пред нея. На 21 юни в Пазарджик ще бъде блокира магистралата за Пловдив. От 26 юни юни започва ефективна стачка в Троян.

Възможно е в протестите да се включат и още градове.

Междувременно Министерството на здравеопазването изработи методика, която цели да гарантира по-справедливо разпределение на средствата за работни заплати в болниците, но тя все още се обсъжда със социалните партньори и по нея има разногласия. Като принцип в нея е заложено препоръчително съотношение между възнагражденията за лекар, медицинска сестра и санитар 1.7 : 1.3 : 1.

Освен това поне половината приходи на болницата трябва да отиват за заплати, но реално и в момента в повечето болници разходите за заплати са над 50%, а на места достигат и до 80% от приходите.

Същевременно методиката предвижда и ограничаване на допълнителните стимули над основната заплата, като се предвижда те да не надвишават 50% от общите разходи за персонал. 


*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.mediapool.bg/

 

 

 


102593