Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Българи ще протестир...
Българи ще протестират срещу Борисов пред канцлерството в Берлин

Българи ще протестират срещу Борисов пред канцлерството в БерлинБългари в Берлин ще протестират пред канцлерството този петък в работно време, за да привлекат вниманието на канцлера Ангела Меркел и сътрудниците ѝ към ставащото в страната, съобщи БНР. Това е трети протест на българи в германската столица, като предишните бяха пред централата на управляващия Християндемократичен съюз (ХДС) и Бундестага. Протестът пред канцлерството ще се проведе в петък от 15.30 до 18 часа. На предишните протести участие взеха десетки българи, предимно млади хора, които учат или са завършили образованието си в Германия. За протеста в петък те обявиха целите си във Фейсбук страницата си.

През последните 11 г. (през които на власт е Меркел – б.р.) ХДС и канцлерката подкрепят безусловно правителствата на Бойко Борисов, написаха в поканата за протеста организаторите. Протестът настоява за официална позиция от страна на канцлерството по следните въпроси:

Липсата на съдебна реформа в България; Съмнения за срастване на съдебната с изпълнителната власт у нас; 

Съмненията за злоупотреби с еврофондове от страна на изпълнителната власт; Силно ограничената медийна свобода в България; Абсолютният провал на правителствата на Борисов в борбата с корупцията;

Освен в Берлин българи ще протестират в още 25 града в Европа и Америка.

 

Източник: https://www.segabg.com/ 

************************************************************


Българи ще протестират срещу Борисов пред канцлерството в Берлин


Продължава и кампанията да изпращат мейли на депутатите

Българският протест в Берлин с искания за оставки на правителството и на главния прокурор се мести пред сградата на Канцлерамта, немския еквивалент на Министерския съвет у нас.  

Решението бе обявено на традиционната неделна демонстрация в немската столица, която сега стана част и от координираните протести на българите по цял свят.  

В четвъртък – 6 август – сънародниците ни в Берлин ще скандират пред сградата на Канцлерамта в работно време, така че все повече политици в Германия с българските проблеми – корупция, липса на реформи, цензура, унищожаване на природата…  

“Ще им зададем въпроса защо подкрепят правителство, което позволява това”, обясни един от организаторите на акцията.  

Това е поредната част от активната информационна кампания на българската диаспора в Берлин.  

На 23 юли сънародниците ни проведоха протеста си пред централата на Християндемократическия съюз. С възгласи на немски "Слепи ли сте?” и "Г-жо Меркел, защо си затваряте очите?” демонстрантите поискаха от управляващата партия, излъчила канцлера Меркел, да вземе отношение към ситуацията в България.  

Успоредно с това продължава и кампанията с имейли, които се изпращат на депутати от Бундестага. Списъкът с адресатите е разширен, като в него влизат всички политически сили без крайнодясната Алтернатива за Германия.  

На депутатите се изпраща кратка информация за ситуацията в България, станала повод за многохилядни протести, линкове към статии на немски език в местната преса и покана за участие в събития на българската общност.  

За пореден път българите в немската столица изразиха солидарността си с протестиращите срещу правителството и главния прокурор у нас.  

“Искаме да покажем, че всички сме заедно и се подкрепяме, като съвпаденията в исканията си на 100%”, казаха участниците. 

Те представиха и символичен подарък за премиера Борисов – учебник по наказателно право – а мигове по-късно пространството пред посолството ни в Берлин беше озвучено от скандирания “Оставка!” и “Гешев е позор!”. 

 

Източник: https://www.mediapool.bg/132332