Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / БЪЛГАРИЯ СЕ ВДИГНА! ...
БЪЛГАРИЯ СЕ ВДИГНА! >> Над 100 000 души в цялата страна участваха в масови протести за по-добър живот, нормални цени и оставката на кабинета Борисов 3 (ОБЗОР)

БЪЛГАРИЯ СЕ ВДИГНА! >> Над 100 000 души в цялата страна участваха в масови протести за по-добър живот, нормални цени и оставката на кабинета Борисов 3 (ОБЗОР)България се надигна! Десетки градове се вдигнаха на протести днес. По данни на Движение "ДНЕС" над 100 000 българи от цялата страна поискаха оставката на Бойко Борисов и неговия кабинет.

 

Недоволството, първоначално бе срещу високите цени на горивата, поскъпването на Гражданската отговорност и изобщо бедността в страната, но прерасна в бунтове срещу цялостната политика на правителството и ГЕРБ - срещу системата.

 

Колони от автомобили блокираха основни пътни артерии, хората развяха трибагреници и поискаха оставка на правителството.

 

В София, Хасково, Варна, Бургас, Монтана, Стара Загора, Ямбол, Велико Търново, Перник, Пазарджик, Враца и много други градове, хората се събраха на площадите с искане за оставка.

 

Някои от гранично-пропускателните пунктове към Гърция, Сърбия и Македония бяха затворени в определени моменти през деня, научи "ДНЕС" от свои източници. Чакащите не можеха да преминават, за да се включат в протестите, а обяснението на граничните власти бе, че има "нареждане отгоре".

 

В СТОЛИЦАТА протестът започна в 14 часа следобед с искане за намаляване цената на горивата, но бързо прерасна в бунт срещу цялата система. Под звуците на "Няма такава държава" на Слави Трифонов протестиращите скандираха под прозорците на Министерски съвет.

 

В 17 и 30 часа множеството се присъедини и към родителите на деца с увреждания, които 21 дни протестират за оставката на Валери Симеонов. Присъединиха се и мотоциклетисти, и велосипедисти. Включиха се автомобили от цялата страна. Протестиращите блокираха Орлов мост, а към тях се присъединяваха хора, от спрените автобуси и автомобили.

 

Броят на недоволните непрекъснато се увеличаваше, въпреки медийната мъгла и опитите на управляващите да блокират достъпа до столицата.

 

На места полицията заплашваше гражданите, записваха данни, дори имахме информация за свалени номера на колите. На места дори и полицията поощряваше протестиращите. В този контекст, политически изказвания в подкрепа на протеста имаше от БСП и от Синдиката на МВР. От ГЕРБ заявиха: „Протести... Нищо драматично!“ Други организации или институции не са вземали отношение днес. Правителството мълчи!

 

Протестиращите срещу високите цени на горивата и бедността в БЛАГОЕВГРАД обявиха гражданско неподчинение. Повече от седем часа продължи блокадата на пътя за Гърция. Недоволните бяха обявили, че ще останат на пътя, докато правителството не подаде оставка. 

 

В БУРГАС напрежението ескалира след като протестиращите отказаха да се подчинят на органите на реда. Огромните колони от автомобили блокираха входа и изхода за автомагистрала „Тракия” и движението остана затворено в продължение на 4 часа. Пропускаха се само линейки.

 

Над 1000 души във ВАРНА поискаха оставката на правителството. Те се събраха пред сградата на общината, след което блокираха близкото кръстовище. Последва шествие до „Аспаруховия мост”, който също остана затворен за около половин час.

 

Рев на мотори огласи протеста срещу горивата в ПЛОВДИВ. Към жителите от града под тепетата се присъединиха и хората от Пазарджик. Така хиляди автомобили шестваха в продължение на повече от два часа по централни булеварди в града. Част от протестиращите тръгнаха към София – блокираха спонтанно за кратко АМ „Тракия” край Пловдив.

 

АМ „Тракия” беше блокирана и край СТАРА ЗАГОРА. В града под липите протестът прерасна в гражданско неподчинение, което спря движението и в двете посоки. Над 1000 души в Стара Загора поискаха промяна, работещи институции и достойно заплащане. Затворен беше и пътят за Димитровград и Хасково.

 

Протестиращите от ПЕРНИК блокираха частично за три часа кръговото кръстовище между Драгичево и Перник, където АМ „Люлин” се свързва с магистралата за Благоевград.

 

Протестиращи от ЯМБОЛ и СЛИВЕН също излязоха на протест. Хората от Сливен изминаха 5 километра пеша, след като от полицията им забранила да продължат с колите си.

 

Над 1000 души излязоха на протест в ШУМЕН. Множеството се събра пред спортната зала в града, блокираха основни улици и булеварди, след което протестът продължи като автомобилно шествие. Събралите се заявиха, че ще останат в протестна готовност докато исканията им не бъдат чути.

 

Към 19 ч. движението по магистралите и основните пътища в страната е нормално. От МВР обявиха, че няма регистрирани случаи на насилие между полицаи и протестиращи.

 

Очаква се утре да стане ясно, кога и как продължават протестните действия по места!

 

************

 

БЬЛГАРИЯ СЕ НАДИГНА! Масови протести срещу лошия живот, високите цени на горивата и безумията в страната!

ВИДЕО >> СОФИЯ НА ПРОТЕСТ

ВИДЕО >> Велико Търново на протест

ВИДЕО >> Протест в МОНТАНА

ВИДЕО >> Протест в Благоевград и Петрич 

ВИДЕО >> Протест в ХАСКОВО 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 
Национален протест блокира България

Полиция блокира България! Бойко отказва да си тръгне

България се надигна!* >> КАРЛОВО и СОПОТ също се вдигнаха на протест! Блокираха Подбалканския път

Хиляди блокираха СОФИЯ! Искат оставката на Борисов

България се надигна!* >> КЮСТЕНДИЛ: НЕ на високите цени на горивата и социалното убиване на България

България се надигна!* >> Хиляди във ВАРНА блокираха Аспаруховия мост

България се надигна!* >> СОФИЯ: Затворено е движението при пл. "Независимост"

България се надигна!* >> МОНТАНА: Нови протести, ако гласът ни не бъде чут

България се надигна! Масови протести и бунтове обхващат страната! Десетки градове и села се вдигат срещу властта, скъпотията и в подкрепа на майките! Скандират О-С-Т-А-В-К-А! ВИЖТЕ графика на протестите по градове>>

 

 


81154