Гражданско Движение ''ДНЕС''

Спорт и любопитно

Начало / Актуално - Спорт и любопитно / Българският Спайдърм...
Българският Спайдърмен: 13-годишен изкачи 60-метрова сграда за 3 минути (ВИДЕО)

Българският Спайдърмен: 13-годишен изкачи 60-метрова сграда за 3 минути (ВИДЕО)13-годишният Николай Русев от Пловдив успя само за 3 минути да изкатери 60-метровата сграда на Община Пазарджик. Той е рекордьор за България в този опасен спорт и непрестанно носи медали. Тренира спортно катерене на високо ниво и го наричат още "българският Спайдърмен", съобщи Нова тв.

Въпреки възрастта си, Николай участва и в турнири в цяла Европа. "Едно от най-добрите ми състезания е това в Австрия - първо място и на трите дисциплини. Много бих искал да участвам в Олимпийските игри, но дотогава трябва да тренирам упорито", каза още Русев.

На състезанията по катерене има три дисциплини - скорост, трудност и боулдър, в която Русев е най-добър. 

При катеренето, колкото и да изглежда опасен спорт, спортистите винаги използват осигуровка, която е многократно проверена преди старта. На място винаги има спасителни екипи и хора, отговарящи за това всеки един катерач да е спазил кодекса за безопасност. Въпреки това, оказва се, че има хора гонещи адреналина, които се катерят напълно неосигурени.

"Не ми се е случвало да се катеря без осигуровка, защото това за мен не е катерене, а самоубийство", коментира Николай.

Родителите му го подкрепят напълно и ходят на всяко състезание да го гледат. Николай тренира по 3-4 пъти седмично, предимно в София, защото в Пловдив има две зали, недостатъчно екстремни за неговото ниво.

Спортното катерене в България тепърва набира популярност. Все повече хора започват да се интересуват и дори да го практикуват. От тази година влиза в олимпийската листа.

 

Източник:https://m.fakti.bg/


115160