Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Цена и ток – скок-по...
Цена и ток – скок-подскок (ОБНОВЕН)

Цена и ток – скок-подскок (ОБНОВЕН)Коментар на Миролюб Борисов и Георги Евлогиев - експерт енергетика на Движение „ДНЕС“

 

Заплаха от НОВО увеличение на тока с 15 процента от октомври! От комисията по енергийно и водно регулиране отговорно предупредиха потребители да си стягат гащите и да развързват кесиите.

ЗА ПОРЕДЕН път тази година. От началото на 2018-та това ще бъде ЧЕТВЪРТОТО увеличение на тока. За последно газът скочи през юли – с десет процента. Това повиши цената на топлоенергията с близо осем процента, а на електроенергията – с 2%. Сега нов скок-подскок – с още 15%.

Не може очевидно при тая власт цените да стоят на едно място. Все нагоре и нагоре трябва да са.

Газпром. От които имаме ексклузивната възможност да си пазаруваме енергия на уникално високи цени.

 

 

Газпром беше задължен от европейската комисия до 10 седмици да започне преговори със засегнатите от високите цени 8 страни от ЕС. Разбира се – ние сме сред засегнатите, т.е. сред тези, които плащат за газ като луди. След преговори, молби и заплахи, руският газов гигант постигна споразумение с Европейската комисия по антимонополното дело. За да избегне тежки глоби и съдебни такси, руската държавна компания сключи контракт с Еврокомисията, според който се отказва от забраната за препродажба на руски газ към трети страни и се съгласява да предоговори и цените със засегнатите държави.

В крайна сметка Газпром покани България на преговорите. Предстои договаряне на нови цени, но е в сферата на невероятното да не се стигне до поредно увеличение. Всъщност е в сферата на невероятното то да бъде малко. Условията, на които сме се съгласили "да танцуваме" с тези свръх високи цени са неизгодни единствено за нас?! Сега ЕК се опитва да ни извади от блатото, но трябва много да дърпа, защото сме затънали до шия!

 

  

По-скъпият природен газ моментално ще повиши парното, топлата вода и и основни хранителни стоки и услуги. 

Предварителните прогнози сочат, че животът ни ще стане с поне 50 лв месечно по-скъп. Това са поне 40 хляба по-малко на масата, тоест почти  месец без насъщен. А,ако досега сметките за отопление и топла вода за едно малко жилище са били 150 лв., то сега се очаква да достигнат – 180 лв. 

Логично – на принципа на доминото, всички стоки също започват да поскъпват. В момента цената на пшеницата е с 35 % по-висока спрямо миналата година. За същата година – 2017-та – ръстът на средната заплата е 10 процента. Въпреки този факт, едва 30 процента от хората разчитат на средна заплата. 70 процента от работещите взимат заплата под средната. Според КНСБ новото увеличение на цените ще докара голяма част от българските домакинства до процес на оцеляване. Не че сега е по-друго, но отсега натам ще е брутално тежко. 

През последните десет години доходите действително растат. 5 586 лв. е бил средният доход на член на домакинство у нас през 2017 г., което е скок от 8,1% спрямо 2016 г. За последното десетилетие средният доход е скочил 1,6 пъти. Доходите от пенсии нарастват с 3,3% спрямо 2016 г. и с 82,6% в сравнение с 2008 г. За същия период разходите на домакинствата са скочили многократно повече  пъти. 

И затова бедността не просто остава, тя прекрачва границите на достойното съществуване. 

България е най-бедната страна в Европейския съюз и българите са най-бедната нация в общността... Изненада е фактът, че в момента България е на едно от първите места в Евросъюза по темпове на нарастване на доходите – средногодишно по повече от 10 процента” ,казват високопоставени чиновници от  Еврокомисията. Да, това е очевидно така, но хората продължават да живеят зле и очевидно все по-зле... 

След увеличението на доходите, логично обръщаме поглед към повишението на тока. През 2007-ма година за първи път се появи цена за пренос на трите електроразпределителни дружества. Поскъпването е 7% за дневна и 12 % за нощна енергия.

Следващата година – 2008-ма има гигантски скок. Дневната тарифа скача с почти 13 процента. И забележете – през 2009-та година, когато има избори, цените се понижават с 4%.

През 2010-та година, обаче, във фактурата за ток влиза и добавка „високоефеткивно комбинирано производство”. През следващите две години увеличението е по-скоро символично, с 1-2 %. Това задържане обаче доведе до взрив през 2012-та година, когато токът поскъпна с почти 14 процента!

През следващите години увеличенията продължиха. Хората протестираха по улиците, , а Бойко хвърляше оставки. И после се кандидатираше пак  на изборите с обещание, че този път вече ще успее. Но не успя. И не успява. И така до днес.

На закрито заседание КЕВР реши да увеличи цената на природния газ от 1 април 2017 г., с 29.64%. 

Бойко, Бойко, Бойко... тези които не успя да изгониш от страната, ще ги умориш. С управлението, което затвърди монопола като държавна политика, а народа тласна  към други държави или към унизителна мизерия. 

Идва зима. Парното едва ли ви е по джоба. Изберете отопление, което няма да смъкне кожата от гърба ви. Експерти съветват ,че  за по-ниски сметки е добре да се инсталират програмируеми термостати на отоплителните електроуреди. А ако са със смарт термостати, работата им може да се контролира дори от разстояние чрез интернет от офиса или през мобилния телефон.

Отоплението и готвенето с природен газ излиза 2,1 пъти по-евтино в сравнение с електроенергията. Иначе - най-евтино за българина си остава отоплението на твърдо гориво. През лятото цените на дървата, пелетите и въглищата са по-ниски,макар ,че на много места кубик дърва удар вече 90 лв. на кубик. Купуването на дърва на кубик носи най-голям риск от измами, тъй като некоректни търговци редят дървата така, че реалното количеството излиза по-малко.

В момента цената за тон върви между 165 и 170 лв. и е с около 30 лв. повече спрямо миналата година. Цената за кубик започва от 70 лв. за метрови и 90 лв. за нарязани и нацепени, докато преди година вървяха по 65 и 70 лв. Скок се забелязва и в цената на пелетите, които през последните години са екологичен  хит в отоплението. Причината е, че за отоплението на едно жилище от 80 кв.м са необходими 4 пъти по-малко пелети, отколкото дърва и въглища. Цените на разфасовките вървят средно от 5,90 до 7,50 лв. Един тон пелети от най-ниския клас – слънчогледовите, се търгуват средно за 250 лв., докато от габър вървят около 370 лв., а буковите по 390 лв. за тон. За зимата са достатъчни около 2-3 тона за едно домакинство.

При въглищата цената е без промяна и варира от 330 до 360 лв. за тон, като най-често хората купуват по 3-4 т въглища, достатъчни при по-мека зима. По думите на търговците, въпреки че са по-скъпи, хората предпочитат въглищата пред брикетите, защото са по-калорични и могат да се топлят с по-малки количества.

Или както и да го погледнеш всичко излиза скъпо и прескъпо ! И каквото и  да ни говорят от Еврокомисията, каквото и да ни втълпява властта, колкото и проправителствените медии да ни внушават, че доходите растат, а цените едва ли не си стоят на едно място, то ние усещаме най-добре истината..., а тя се измерва във все повече намаляващия обем на покупките, които правим и побира пазарската ни чанта...

И тази истина е жестока, тя няма нищо общо с Брюкселските брътвежи, няма и нищо общо с фалшивите внушения и на премиер, и на медии за добър живот!

Истината за масовата мизерия е нелицеприятна за властите и убийствена за народа, защото животът на милиони българи е обидно и несправедливо мизерен. Това е лицето на днешна България. Грозно, отчаяно..., тъжно.

И малко оптимизъм, защото в края на краищата всичко е Божа работа... И търпение народно. Търпение, да търпим и да си мълчим. Да си мълчим и търпим за всичките лъжи, за всичките мъки и беди...! Но и това си има своя край. Логичен и естествен... Очакван, приближаващ...!

А, пардон, Бойко къде е...?

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

КЕВР: Газът може да поскъпне и с 15% от 1 октомври, а с него и парното

КЕВР очаква покана от "Газпром" за предоговаряне на цените на газа

Задава се ново поскъпване на газ и парно от есента

Как се формира цената на електроенергията?

Поскъпването на тока изпреварва със 104% инфлацията

Кое е най-изгодното отопление за дома през зимните месеци?

Протестите заради тока

Бойко Борисов хвърли оставка

От утре природният газ поскъпва с 29.64%

 

Актуална информация за цените на електроенергията можете да намерите на интернет страниците на трите електроразпределителни дружества в България:
• ЧЕЗ - www.cez.bg, секция „Цени“,
 ЕОН - www.eon-bulgaria.com, секция „Често задавани въпроси,
 ЕВН - www.evn.bg, секция „Цени на услуги”,
•  както и на интернет страницата на КЕВР - www.dker.bg

 

 

 


76210