Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Центърът на Цветанов подготвя анализи за хибридните атаки, фалшивите новини, комунистическото минало

Центърът на Цветанов подготвя анализи за хибридните атаки, фалшивите новини, комунистическото миналоПозиции по конкретни политически събития като строежа на АЕЦ "Белене" или нуждата от засилено сътрудничество във военната област. Както и по-задълбочени анализи по теми като фалшивите новини, влиянието им върху обществените нагласи, хибридните атаки и агресивната политика на Русия в тази сфера, за трафика на хора, за миграционните процеси, за комунистическото минало.

 

Това са целите и първите задачи, които си поставя новият "Евроатлантически център за сигурност", създаден от бившия "втори" човек след Бойко Борисов, бивш вътрешен министър, шеф на парламентарната вътрешна комисия и на групата на ГЕРБ в парламента – Цветан Цветанов. Учредяването на центъра, който Цветанов обяви, че ще направи след излизането си от ГЕРБ, е било вчера, а днес неговите цели бяха представени пред медиите. Според сайта на организацията това ще е "независима надпартийна неправителствена организация, целяща засилване и задълбочаване на сътрудничество в сектор сигурност, основаващо се на общи евроатлантически ценности".

 

Центърът ще прави обемни анализи на дългогодишни практики в България, а след това ще ги подлага на дискусия. Като за целта в отделните приоритетни сфери са привлечени различни специалисти. Сред учредителите и първи членове са журналистът Христо Христов, проф. Румен Кънчев, проф. Евелина Келбечева, психологът Росен Йорданов, адв. Борис Велев, Борислав Велков, анализаторът Кристиян Шкварек, д-р Виктор Серафимов, Евгения Стоянова, Екатерина Борисова, Стоян Георгиев, Драгомир Младенов, Петър Матов и София Цветкова.

 

Вече имаме готовите бази и наблюдения с години назад, като например проследяваме процесите на фалшиви новини и хибридни атаки от 2016 г. до момента, как и кога се включват определени реторики в различни политически процеси, как са повлияли, коментира Цветан Цветанов пред "Дневник". Идеята обаче е тези анализи все още да не бъдат представяни, а да станат база за кандидатстване за финансиране, така че да могат да се осигурят средства и да се проследят нещата и в бъдеще, поне една година напред. Да се види кога са пиковете на хибидните атаки, да се изведе ясен списък със сайтовете, с това кой стои зад тях, да се набележат троловете и др. И как те се отразяват на политическите процеси.

 

За да се стигне до такива задълбочени наблюдения и анализи, центърът ще кандидатства за финансиране по различни проекти по вече ясни пътища и източници. Сред потенциалните партньори Цветанов отбеляза Международния републикански институт, фондациите "Ханс Зайдел" и "Конрад Аденауер", "Америка за България". Още следващата седмица предстояла и среща с хора от тинк-танка към Европейската народна партия "Център за европейски изследвания Вилфрид Мартенс".

 

Отделно от това до десетина дни от центъра планират да имат и позиция по проекта за АЕЦ "Белене" например. Чакало се и становище за военните партньорства със САЩ. Ще даваме и изявления, ще имаме телевизионни участия по всички актуални събития, коментира още Цветанов.
"Мисията ни като евроатлантически център е да предоставяме качествени професионални анализи, да генерираме идеи, да даваме решения и да търсим възможност за чуваемост на различни гледни точки, като стимулираме дебат по темите от сектор сигурност", заяви при представянето на центъра Цветан Цветанов, който е и председател на управителния съвет на центъра.

 

"Поради факта, че темата е строго експертна и в повечето случаи понятието сигурност се свързва със секретност, е необходимо да има организации като нашата, създадени с идеална цел, които професионално и експертно да осигурят достъп на гражданите до тази така чувствителна и важна за обществото ни информация", допълни той.

 

До момента евроатлантическият център има официалната подкрепа на посланик Даниел Фрийд, дипломат с 40-годишен опит и старши директор на Съвета за национална сигурност при президентите Клинтън и Буш, Фиона Хил, специален сътрудник на президента Тръмп и старши директор по въпросите за Европа и Русия към Националния съвет за сигурност на САЩ (2017-2019), в момента старши изследовател и директор на Центъра за САЩ и Европа в института "Брукингс", Робърт Сингер, специален съветник на президента на Израел и бивш вицепрезидент на Световния еврейски конгрес, Дейвид Харис, главен изпълнителен директор на Американския еврейски комитет в Ню Йорк, Юрген Хайке, член на Ландтага на Бавария (1994-2018) и държавен секретар в баварското Министерство на вътрешните работи (2007-2008), Николас Льобел, член на немския Бундестаг от ХДС/ХСС, Агустин Диаз де Мера, бивш евродепутат, депутат в парламента на Кралство Испания и директор на полицията на Испания, Пол Сантяго, бивш директор по глобалните въпроси на Международната асоциация на полицейските началници (IACP), и Фатмир Медиу, депутат и бивш министър на отбраната на Албания (2005-2008).

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/

 


112729