Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Червените ва банк >>...
Червените ва банк >> Корнелия Нинова: За да фалшифицират изборите, ГЕРБ са готови да сринат държавата!

Червените ва банк >> Корнелия Нинова: За да фалшифицират изборите, ГЕРБ са готови да сринат държавата!Теоретично възможно и законосъобразно е настоящата ЦИК да бъде преизбрана, но процедурата трябва да се задейства. Това каза за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ лидерът на БСП във връзка с предложенията на левицата за смяна на досегашния състав на комисията въз основа на изтичащия й мандат. 

Тя обясни, че и сегашната ЦИК може да изпълнява правомощията си до избор на нова, но това е изключение от правилото. Според Нинова решението не е политическо – единственото разумно е да се спазват законите на страната. 

„Колегите от ГЕРБ излизат с аргумента, че досегашната комисия се е сработила и има риск, ако изберем нова, те да не могат да се сработят така. Това не е аргумент пред този за спазване на законите на България. За да фалшифицират изборите, ГЕРБ са готови да сринат държавата. Да оспорваш мандата на един орган, записан в закони и в самата Конституция, е посегателство към основите на държавността и правовата държава. За ГЕРБ изпълнението на закона е саботаж, а нарушаването му – норма. С поведението си БСП показва, че по-важно от квотите и партийния интерес е върховенството на закона. Така че ако обичате, управляващи – спазвайте закона“, коментира Корнелия Нинова. 

Тя уточни, че границата между манипулирания и гладко протичащия изборен процес включва: изчистване на списъците, машинно гласуване, неприемане на промените, които ГЕРБ искат, и строг контрол върху прилагането на законовите правила. 

Лидерът на БСП прогнозира, че в пленарна зала мнозинството ще отхвърли машинното гласуване и изрази надежда ГЕРБ да приемат решението за нов избор на ЦИК.

 

"В България има голям проблем със законността в Парламента – органа, който пише законите", каза още лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обясни, че отражение на явлението е и 8-процентното доверие в Народното събрание, което отчитат последните проучвания на обществените нагласи. 

Според нея чрез узаконяване на корупцията управляващите са я направили ненаказуема. Сега ГЕРБ пристъпват към втората крачка като узаконяват фалшификацията на изборите и диктатурата чрез закони, допълни Нинова. 

„Сега предлагат в Изборния кодекс комисиите – секционни, районни и други – които до сега взимаха решение с 2/3 от членовете, т.е. с участието на представители от всички партии, сега да взимат същите решения с 50% плюс 1 кворум. ГЕРБ и един представител на Обединените патриоти съставят този кворум – те ще си взимат решенията сами. Те предлагат и да отпадне възможността такова решение да бъде обжалвано с касационна жалба пред Върховния административен съд. Основно човешко право в цял свят е да си търсиш правата по съдебен ред. Сега управляващите ни лишават от възможността да обжалваме този протокол, подписан само от ГЕРБ и някой от коалиционните им партньори, и да си търсим правата там“, обясни лидерът на БСП. 

Досега управляващите фалшифицираха изборите чрез купуване на гласове, корпоративен вот и подмяна на протоколи, припомни Корнелия Нинова. Загубата на доверие в Парламента, фактът, че той вече е изчерпан и опитите на управляващите да узаконяват фалшификациите са част от причините времето за предсрочни избори да е настъпило, каза още тя.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Депутат: Ако ЦИК продължи работа след края на мандата си, това ще взриви изборния процес

БСП: Мандатът на ЦИК изтича, ако ГЕРБ нямат експерти, да предложат сегашните отново!
89189