Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Циганиадата ще пораз...
Циганиадата ще поразклати правителството

Циганиадата ще поразклати правителствотоДокументът може да бъде претекст за остри разговори в управляващата коалиция

В началото на септември политическата ситуация може рязко да се промени. Покрай жестокото убийство в село Сотиря, остатъците от коалицията на Патриотите ще постави ребром пред Борисов въпроса за приемане на Концепцията за неинтегрираните малцинства, ГЕРБ ще се замотае и това може да доведе до край на управляващата коалиция. Разбира се, това не е прогноза за падане на кабинета "Борисов-3", тъй като ВМРО и НФСБ едва ли ще оттеглят напълно подкрепата си от властта. Но е твърде възможно местните избори да бъдат правени от правителство на малцинството.     

Защо е възможен въобще такъв развой на събитията?     

Първо, не защото Волен говори за криза между Патриотите и ГЕРБ, инспирирана от сърдития Цветан Цветанов. Волен просто сплетничи. Цветанов нито има чак такова влияние в структурите на партията, нито има потенциал да поведе битка срещу Борисов.  

Раздор в управляващата коалиция е възможен, защото с приближаването на края на мандата Патриотите все по-ясно трябва да отговарят на въпроса какво точно търсят в това правителство. Всички подобни партии, които гравитират като сателит около голяма планета, са наясно, че към края на мандата трябва или да признаят пълното си обезличаване, или да "скъсат оковите", да се дистанцират от властта и да търсят силни самостоятелни резултати на парламентарни избори. Последният такъв пример дойде преди години от градската десница, която кротко бе пристанала на Бойко в миналия парламент и чак когато висши функционери на десните партии тръгнаха верижно да му кълнат във вярност, десните се оттеглиха от лоното на ГЕРБ.  

Сега е ред на Патриотите. Сега е времето Каракачанов и Симеонов да си припомнят, че на 13 април 2017 г. се подписаха под управленската програма, в която те самите включиха изисквания, които не са изпълнени. В действаща управленска програма всички в трудоспособна възраст, които получават помощи, трябваше да се включат в заетост, а плащането на социални помощи трябваше да бъде обвързано с посещението не само на училище, но и на детска градина. По искане на Патриотите трябваше във всяко населено място да има полицейско присъствие. Трябваше да има и реални действия срещу гетоизацията на страната. Нищо такова не се случи досега. Интеграцията на малцинствата не е в ход и Патриотите са на път да останат в историята като участници във властта, несвършили нищо по тези ключови за самите тях въпроси. Че е нищо, нищо е - системно описваме как властта (в ролята на униформени служители на МВР) яде бой в Сливен, Мъглиж, Ботевград, Гълъбово, Шишманци... Идват двама-трима полицаи по сигнал в гетото, местните набиват полициите, след което се изсипва цялата налична сила от региона и набива ромите. До следващия път.  

Разбира се, Патриотите имат отговор на тези въпроси и той се нарича не "Концепцията за неинтегрираните малцинства", както се обявява публично, а "Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос". Може би така е по-правилно, тъй като в България няма друго подобно неинтегрирано малцинство.     

Концепцията е повече от интересна      Засега тя е широко подкрепяна от самите патриоти и критикувано ангро от либералните партии.   

Странно или не, концепцията на Патриотите извежда необходимостта от нова интеграционна политика от неслучилото се "Десетилетие на ромското включване" (2005-2015), зад което стоеше не друг, а Джордж Сорос. Успя ли националният план за действие по "Десетилетието..."? Всеки знае този отговор - категорично не успя. Ромите са все така неинтегрирани. Все още огромна част от ромското население живее в гета и в незаконни жилища, обхванато е от малко общински или държавни мрежи. Ромите развиват собствени правораздаващи структури и са преобладаващият контингент на затворите. За съжаление, по традиция ромите рано приключват с образованието и създават деца в "прокурорска възраст". Това, заедно с друг факт - неизвестното количество средства от бюджета, които се потрошиха за нищо, правят "Десетилетието..." неуспешно

Всичко това е описано добре в концепцията на Каракачанов и сие, макар тя да тръгва от недоизчистени предпоставки - "в началото на 50-те години на 20-ти век като част от циганите (ромите) мюсюлмани са записани като турци с целта те да се изселят в Турция". (Тази част от ромите и сега се турчее). Или пък: "след приемането на Указа за насърчаване на раждаемостта от 1968 г. много цигански жени изпълват почти целия си трудов стаж чрез отпуск за раждане и отглеждане на деца". (Сега по кой указ се правят деца?)    

За Патриотите генезисът на проблема е в правата    

Т.е., че ромите са получили повече права от българите. Това, разбира се, не е точно. За да бъде решен проблем на група граждани, тя трябва да бъде извадена пред скоби, към нея да се подходи избирателно и приоритетно. Самите Патриоти очевидно разбират това, тъй като във въпросната концепция предлагат приоритетни действия именно към една група от обществото.  

Какви са тези действия? В една от медиите беше подчертано, че Патриотите искат "ограничаване на раждаемостта на жени от маргинални общности" и въвеждане на трудова повинност. Всъщност, това не е така. В концепцията се говори за информационна политика, която да доведе "до ограничаване на раждаемостта от деца". Не "на деца", а "от деца". Говори се и за "доброволно ограничаване на раждаемостта на жени, оставили за отглеждане в социални заведения 2 и повече деца". Има и текст за "доброволно ограничаване на раждаемостта на жени от маргиналните общности, които имат над определен брой родени деца". В последния споменат текст има и неяснота - говори за "адекватно контрацептивно осигуряване и прекъсване на бременността за сметка на държавния бюджет на жени, които имат над определен брой родени деца". Що за текст? Колко деца? Като изключим това, едва ли някой е против доброволния принцип, залегнал в текста, едва ли някой иска да стимулираме синдрома "деца раждат деца" или да насърчаваме хора, които изоставят системно децата си в социални домове. 

"Безвъзмезден труд в полза на обществото", или иначе казано - "общественополезен труд", не е санкция, която трябва да се отхвърля априори. Напротив, тя трябва да се разшири - към каралите с превишена скорост, към неспазващите правилата на етажната собственост и т.н.   Концепцията на Патриотите прелива и от спорни    

текстове, писани само за да се заяждаме с ромските НПО-та     

Примерно, иска се всяко ромско НПО да има офис в гето. Защо е глупаво - ами защото цялата концепция има за цел да се премахнат гетата.  

Иска се създаването на доброволни отряди към МВР с цел охрана на обществения ред - това е не само глупаво, но и опасно. Със създаването на подобни отряди ще се стигне само до саморазправа и нагнетяване на и без това съществуващото напрежение.  

Подобна съмнителна мярка е и искането за "разширяване на обхвата на неизбежната отбрана при посегателства срещу живота и имуществото на физически лица". Всъщност, последните две мерки свалят задълженията от плещите на държавата и ги дават на частните лица - да стрелят, да арестуват и т.н. 

Друга слабост - финансовото обезпечаване на изпълнението на концепцията ще се осигурява по бюджетите на съответните държавни органи, като, разбира се, не е правен и плах опит да се изчисли колко пари са нужни и какъв ефект ще има.  

В концепцията на Патриотите има текстове, които едва ли си представяте, че са писани от тях. Например, предлага се    

с държавни пари да се купят жилища на село    

и в тях безвъзмездно да се заселят роми, които по-късно да имат право да ги купят, вероятно на приоритетни цени. Дава се възможност за оземляване на ромите. При изграждането на жилища за социално слаби лицата, за които са предназначени, и членовете на техните семейства ще трябва да участват с личен труд (тук либералите вече изплакаха - как е възможно някой да работи по изграждане на собственото му жилище).  

В голямата си част текстът настоява за по-голяма ефективност при изпълнението на действащото законодателство, а не вкарването на ново. Примерно: "Стриктно прилагане на предвидените в действащото законодателство мерки за защитата от посегателства по отношение на медици, полицаи, военни, горски пазачи и други...", "подобряване на взаимодействието и координацията между органите на изпълнителната власт и на местното самоуправление за превенция на престъпността". Или пък "Недопускане на първоначално заселване на групи лица без адресна регистрация в съответното населено място" и "повишаване на ефективността на контрола по отношение на предоставянето на детските надбавки в натура (храна, дрехи, учебници и др.) " 

Като цяло, вероятно концепцията на Патриотите не е най-добрият документ, но е повече от нищото, което държавата прави в момента.

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Ще създава ударна бригада

Хайде да го видим какво ще измъдри >> Съдът решава дискриминация ли са думите на Гешев „и циганите правят така“ през септември

Предизборни локуми >> Каракачанов напомня за Концепцията си за циганите след случая в Сотиря

Спиране на помощите, спешен опис на гетата и доброволни отряди в концепцията на Каракачанов за циганите

 

 


110737